top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Welcome to my shelf!

Jag tänkte att vi skulle kika på alla mina bokhyllor så som de är nu. Ni fick se en sådan i början av mitt bloggande men det har förändrats en del sedan dess, men precis som tidigare är de sorterade efter kategorier. Och jag ber redan nu om ursäkt för den dåliga skärpan på bilderna men min kamera är ute på äventyr och jag orkade inte vänta in den, för det kan ta dagar.


Först och främst har vi den enda vita hyllan, den är prydd med Shakespeare-citat men det syns tyvärr inte. Detta är vad jag tycker nog den roligaste hyllan. De översta två hyllplanen är science fiction, Huxley, Arthur C. Clarke, Asimov, Douglas Adams, Stanislaw Lem och andra klassiker. Hyllplanet under är vampyrer i alla dess former och färger, Vampire Academy, Sookie Stackhouse, Twilight och så vidare. Under dem kommer fantasyn, Harry Potter, Tolkien, Skivvärlden. Detta fortsätter till hyllplanet unders mitt med Ursula K. Leguin, Susanna Clarke, några Eddings jag inte har läst och sedan blir det till mer eller mindre nyare, svårkategoriserade böcker som Jostein Gaarders, Identitet X-serien, Maggie Stiefvater och den hopplösa Beastly som jag inte ens förstår varför jag inte gjort mig av med. Sista hyllplanet huserar främst påhittad fakta med alla mina Ologi-böcker, andra  pop-up eller vik-ut-böcker, några lexikon och rymdböcker och även här svårkategoriserade, nyare böcker som Celia Rees, Eragon, Jokern, och blandade ungdomsböcker.


Sedan kommer världshistoriens suddigaste bild, men om vi bortser från det innehåller mittenhyllans första hyllplan kort och gott djurböcker. Nalle Puh, Mumin, Det Susar i Säve, Djungelboken, Narnia-serien och liknande, böcker där djur spelar stor roll alltså. Under det kommer klassisk engelskspråkig, även om den här är översatt, barnlitteratur, OZ-serien, Mark Twain, Lånarna, Bra Böckers utgivning av reviderade samlade barn och ungdomsböcker tex, Unga Kvinnor och Robin Hood. På samma hyllplan finns även exotiska böcker som Nattens Berättelser, Damernas Detektivbyrå-serien, Dansar med vargar och andra som passar in. Hyllplaner i mitten är enbart Astrid Lindgren böcker, både kapitelböcker och bilderböcker. Under det vankas det äventyr med Jules Verne, Skattkammar ön, Moby Dick och Tusen och en natt i sex underbart illustrerade band. Och det näst sista hyllplanet är sagosamlingar i alla uppkomster man kan tänka sig, Min skattkammare, Bröderna Grim, Svenska folksagor, H.C. Andersens sagor, ja ni fattar. Och det sista hyllplanet är enbart bilderböcker, som tro det eller ej är i bokstavsordning.

Hylla nummer två, längst till höger alltså, på bilden har på första hyllplanet det minsta mångfaldet, tre sorters böcker endast huserar där; Kate DiCamillo, Peter Pan och Alice i underlandet, dom stortrivs med varandra skulle jag tro! Under det är lite mer märklig samling, Roald Dahl, Mary Poppins, Ole Lund Kirkegard och Erik Linklater har ena halvan medan Maria och Camilla Gripe delar andra halvan med Anne på Grönkulla. Mittenhyllplanet är dock klarare, detektiver kort och gott. Sherlock, Ture Sventon, Ian Flemming och några Christie. Sedan kommer hyllplanet med Saga biblioteket och svenska kapitellböcker som inte är särskillt nya, tillexempel Den vita stenen och Johan i 2:an. De sista två hyllplanen ser i denna hylla ut precis som den tidigare, sagosamlingar och bilderböcker.


Denna hylla har vi grundligen redan gått igenom och bokmässigt har den inte förändrats nämnvärt så den låter vi va.


Och på nedervåningen har jag dessa tre hyllor, vilka är mer renodlad vuxenlitteratur utan fantastiska inslag och faktaböcker. Från vänster. Översta hyllplanet: kärleksböcker, Extremt högt och otroligt nära, Kärlekens historia, Boktjuven, Lady Chatterlys älskare och så där, antingen är det mycket kärlek i boken eller så älskar jag dem bara, hur som helst är det just kärlek. Hyllplan två, karlar jag tror tycker om varandra, Steinbeck, Hemmingway, Puzo, Dumas bland annat. Tredje planet hälften är engelska herrgårdar om man nu kan ha det som kategori, men tänk På spaning efter den tid som flytt och En förlorad värld så förstår ni säkert, och andra halvan är ryssarna. Tolstoj, Dostovjeskij, Nabakov, Bulgakov och andra godingar. Sedan har vi också karlar som tycker om varandra men som är aningen hippare, Orwell, Hornby och Burgess tillexempel. Näst längst ned är det främst donnor, men de är mer kategoriserade efter kostymerna, Austen, Borta med vinden, Brontë’s, stora kläder och mycket dramatik alltså. Allra längst ned är det biografier och memoarer som Just Kids, Marie Antoinette och Bob Dylan.

Hörnhyllans två övre plan är gamlingarna i leken, från tidigt 1900-tal eller tidigare och alltså fruktansvärt tjusiga böcker, det är väldig blandning på dem, allt från Svenska adelskalendern 1918 till Onkel Toms stuga och Tusen och en natt. Huvudsakligen alla rött band med guldgravyr. Efter ett litet barhyllplan kommer tre hyllplan fakta, främst inredning, konst, film, kultur i största allmänhet och ganska så brett alltså.

Sista hyllan av de alla inleds med engelska hyllplanet, en drös penguins och engelsklitteratur som inte är science fiction eller hör hemma någon annan stans. Hyllplan två har skräck och Ulf Lundell… Vet inte riktigt hur det kom sig… men jag tror det går bra ihop ändå. Mittplanet här är sådant som andas Paris och också här mycket donnor där Woolf tar mest plats. Näst sista hyllplanet är pocketar jag bara har en av denne författaren eller som helt enkelt är för ”vanliga” för att platsa någon annan stans. Och sista hyllplanet är litteraturfaktaböcker, främst barn och undomslitteraturvetenskap då jag hellre lånar de om vuxenlitteratur på biblioteket men några sådana finns givetvis också. Det var ungefär det jag äger och har i bokväg.

#ursulakleguin #arthurcclarke #stanislawlem #fictionhuxley #sookiestackhouse #celiarees

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page