top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Vegansk mat: kokböcker, bloggar, och grupper

Jag tänkte vi skulle prata lite om vegansk mat för att 1, det är gott, 2, det är kul. Personligen blev jag vegan för kanske tre år sedan och stortrivs. Något av det första som fick stryka med efter det beslutet var dock de flesta av mina kokböcker. Nu, ett par nya favoriter funnit sin plats i köket och jag tycker vi börjar med att kika på dem.

Vår kokbok vegan.

Fullständigt oumbärlig kokbok. Här finns recept på veganska klassiker som falafel och hummus, men också recept på hur en veganifierar husman och en stor sektion bakverk. Ser denna som ett lexion och slår alltid först upp i denna om jag ska laga något specigfitk, innan jag googlar. Pinterestrecept i all ära, men här är svenska mått och grader, vilket är en ynnest.

Tio lektioner i matlagning av Lotta Lundgren.

Visserligen inte alls en vegansk kokbok, men fortfarande den bästa kokboken jag vet. Snarare en krönikesamling som cirkulerar kring matlagning, hur en ska förhålla sig till den, hur går smaker ihop och är det feministiskt att laga mat? Så bra skriven, konkret och älskvärd och med ett smakesregister i slutet. Förändrade hela min syn på matlagning överlag och befäste Lottas status som husgud ytterligare.

Mera vego och Ännu mera vego av Lisa Bjärbo och Sara Ask.

Den största behållningen i dessa böcker är att de är skrivna av småbarnsföräldrar. Här är inga krångliga tio timmarsrecept, här är snabb mat för folk som jobbar, utan att vicka på smakupplevelsen. Böckerna är vegetariskt upplagda, men med inforutor om hur en veganiserar rätterna. Sjukt bra nybörjar böcker med hungerväckande bilder.

Frukt och grönt av Lotta Kühlhorn.

Kokbok som är estetisk perfektion, inte heller den rent veganskt uppbyggd, men funkar perfekt som inspo. Här har alla Lottas favoritgrönsaker, från blomkål till lök, fått varsitt eget kapitel fyllda med recept kring grönsaken. Här finns allt från hudkräm och inläggningar till gratänger och soppor att laga. Skulle jag bygga veckomatsedel vore det utifrån dessa tre böcker.

Internet.

Internet är en guldgruva för veganer. Först och främst finns det en uppsjö grupper att gå med i på Facebook. själv har jag nöjt mig med Vad lagar du för veganmat idag?, där folk helt enkelt lägger upp bild på dagens käk, och gruppen Vegangäris som är separatiorisk och lite mer allmän.

Pinterest är en dröm om en vill ögonäta. Jag brukar söka på Pinterest efter ett recept jag är sugen på +vegan. Tillexempel carbonara+vegan. Sedan väljer jag det av alla hundra förslag som ser godast ut. Jag har aldrig sökt på något som inte funnits som veganskt.

På bloggfronten är det lite sämre. Det finns såklart hur många som helst, men jag läser dem inte regelbundet. Vegokäk är en fin blogg som jag brukar kika igenom vid högtider, tillexempel jul eller midsommar. Dock är den ovo-lakto-vegetarisk så vissa recept får en skippa eller klura om i huvudet. På samma vis finns bloggen Jävligt gott, också ovo-lakto, men som gjort det som sin mission att veganisera alla mina favoriträtter känns det som. Rullar jag köttbullar nu för tiden är det utifrån hans recept.

För alla nybörjare på veganfronten vill jag också tipsa om butiken Goodstore, som det finns två av i Stockholm. Här kan du gå in och köpa allt. Från vegansk parmesan till veganskt godis, till ostar, till grillkorvar till jack fruit på burk. När en står här inne känns det aldrig svårt att äta veganskt.

Senare tänkte jag tipsa om vegansk mat i Stockholm, veganskt godis och vegansk färdigmat, är det något särskilt ni vill läsa om?

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page