top of page
  • Skribentens bildClara Kron

#varjeflicka

En morgon förra veckan skyndade jag genom fallande snö över Drottninggatan bort mot Hötorget. Utan i kylan mötte jag Karoline, men innanför dörren möttes vi av denna syn:


Emma Sundh i en vrålpepp jacka!


Tillsammans med Läkarmissionen och Louise bjöd Emma nämligen in till frukost. Som synes var den fantastisk.


Karoline fick ett glas smoothie …


… och jag med. Så vi satte oss till bords. Vilket dessutom var rosa.


Tillsammans med en hel bunt ägiga kvinnor åt vi och pratade om viktiga saker som könsroller, ideal och krav.


Sedan berättade Eva och Hanna från Läkarmissionen om deras viktiga arbete mot könsstympning i Kenya.


Anna Stadling bjöd på musik och spelade sin egen Bättre dagar och också Björn Afzelius Ikaros, och det var förbannat fint.


Efter frukosten lottade Emma också ut en jacka, det var nämligen hon själv som pyntat den, och den lyckliga vinnaren blev Louise.

Med på frukosten var också fotografen Erika Stenlund som tog betydligt bättre bilder än mig, se bara:


BF1
BF2
BF3
BF4
BF5
P68C6520
P68C6577
P68C6586
P68C6604

En otrolig fin och viktig frukost, så nu till det allvarligare.


Som videon säger sker könsstympning utan bedövning, och innebär förutom enormt lidande också stora problem genom hela livet. Läkarmissionen har arbetat mot könsstympningar i över 20 år och hat bland annat börjat anordna ett läger för flickor, samma period som könsstympning pågår. Och arbetet går framåt! I Kuria, i västra Kenya, där Läkarmissionen stöttar arbetet har andelen omskurna flickor minskat från 95 procent till 75 procent. Det är fortfarande höga siffror, särskilt i förhållande till resten av Kenya, där siffrorna ligger på cirka 20 procent könsstympade flickor. Men det är svårare att ändra starka traditioner på landsbygden, och det visar också hur viktigt arbetet är.

Så, hur kan en hjälpa till? För 200 kronor får en flicka plats på lägret. Där är hon skyddad under de veckor på året som könsstympningen pågår. En kan swisha direkt till 90 00 217. Eller så kan en starta en egen insamling via denna länk, och uppmuntra sina nära och kära att ge, tillexempel de gånger då en känner att en redan har allt. Vill en veta mer om Läkarmissionen och deras arbete finns det svar på alla ens frågor här.

#varjeflicka

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page