• Clara Kron

Vad jag bryr mig om nu i dina armar om mig även om jag vet att jag måste glömma dig

Jag tänkte inte göra top ten tuesday idag, för ämnet, som var böcker jag tänker läsa i vår, känns det som att jag redan gått igenom på senaste tiden. Istället tänkte jag prata om Gustaf Fröding. Eller snarare kanske tonsättningen av hans poesi som Mando Diao tog sig an för ett tag sedan, Strövtåg i hembygden har säkert inte gått någon förbi. Och det är en fantastik skiva. Både musikaliskt och lyriskt. Som exempel kan vi titta på En sångarsaga;


(Deras energi i denna video får väga upp för att det är någon form av flöjt som låter obehagligt dissonant.)

Hur som helst.

”Har jag ej älskat någon, en som var huld och vän, sov jag och drömde jag, låg jag ej emot kvinnoknän, medan den mörkröda solen sjönk bakom ekar hän”

Är en fantastisk vers. Likaså denna:

”Som hav i svallning, när vinden kommer, som våg i vandring gick suset fram av dagens aning i Hadesnatten fördold och hemlig och undersam.”

Och i den där versen böljar sig musiken verkligen fram, mjukt och kluckande och genialisk. Men att Mando Diao har gjort denna skiva har uppmärksammats så, Frödings texter, håhå jaja, och ja, det är fantastiska texter och dikter. Men Mando kan ju själva också.

”And all the love I’ve got in here You’ve just killed you peasants didn’t even care The love I had in store you raped for more And all the dreams I had in here you’ve just stolen You peasants didn’t even care But the dreams I had for her you cannot touch, my golden hand ’Cause it’s guarded by your promises yeah, yeah, yeah!!!

Honey I love you, like the summer falls And the winter crawls you’re above and beyond me Honey I love you, like the summer falls And the winter crawls you’re above and beyond me”

Från fantastiska You can’t steal my love tillexempel. Eller;

”Didn’t know that i could walk through fire I didn’t know that that was my desire I wanted to be whole again But you where never there to take my hand I’ve flown away I’ve flown away And i’ve flown away

Cause i’ve got no more tears to give you after this I’m gonna lock my heart and throw away the keys I hope my love will carry on My love i won’t forget you when I’m gone”

Från No more tears.

Och sedan har vi ju texternas okrönte konung. Jag har pratat om honom förut så ni vet säkert vem jag menar. Håkan.

”Jag var tvungen att förändra nånting Du hade just lämnat mig Jag vakna upp och höll om en dunk gin Men i drömmen jag just drömt höll jag om dig Och jag såg min ungdom trampa gasen i botten och sen köra rakt in i en bergvägg Man måste dö några gånger innan man kan leva”

Eller varför inte;

”Varje moln är trasigt Du räknar allt sorgligt natten lång Och hon du älskade en gång Och kanske älskar än Spelar det någon roll? Nej kanske ingen Kanske allt egentligen”

Från För sent för Edelweiss.

Det är lite oklart vart jag vill komma med detta inlägg, det inser jag. Vi vet alla att texten gör hälften av låten ändå. Men på torsdag, då släpps Håkans nya singel. Och nog för att böcker är bland det bästa som finns, ingenting har dock hjälpt mig ur saker som Håkans musik. Alla tårar dom torkat eller låtit rinna. ”Det kommer aldrig va över för mig” heter den. Och jag har väntat sen ”2 steg från Paradise” nästan. Det är på tiden, det är sannerligen dags nu för ännu ett mästerverk.


1400657126
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla