• Clara Kron

Utmaning; till havs med en bokhylla.


3-18-08string1

Jag sitter och tänker på en sak. Närmare bestämt en liten husbåt. Det hade ju varit ofantligt fint att ha en sådan, Kalle gillar båtar och jag gillar Kalle så det kanske blir av. Tankarna ledde till en fantasi om någon form av jordenruntseglats i sagda husbåt, det är trångt och mysigt. Vilket ledde mig till att tänka på vilka böcker jag skulle ha med mig. Helt plötsligt har jag bestämt att i denna båt har jag endast en bokhylla. En String modell pocket, antagligen säkrad med snören så böckerna inte ramlar ut när det stormar. Men vilka böcker tar jag med mig? Jag har räknat efter, på varje hyllplan anser jag att man får plats med 25 till 30 pocket böcker, ca 50/60 totalt alltså, och på översta planet kan man ju härja med böcker av annan storlek. Totalt blir det kanske 75 böcker att ta med.

Så vilka tar jag med mig på denna resa? Vilka skulle du ta med? Svara gärna i din egen blogg!

Först tar jag med mig mina Harry Potter-böcker, på engelska i pocket så de får plats, även de två skolböckerna och sagoboken får följa med. Den tomma stolen får även den följa med för att den skall slippa känna sig övergiven. Det är 11 böcker.

För att få med mig lite svenska klassiker, som dessutom passar denna typ av resa, följer även Mobergs Utvandrar-serie med, de nya broderade pocket omslagen. Vi är nu uppe i 15 böcker totalt.

Några riktiga bladvändare behövs ju också, och Hungespels trilogin får därför följa med. Jag köper även hela Soullesserien på engelska då den finns på pocket och har nu med mig 23 böcker på pockethyllorna.

Eftersom Jakob Wegelius är en favorit och han har koll på det där med båtar tar jag med mig hans kompletta författarskap, och hoppas innerligt att hans kommande bok utkommit innan resan blir av, i så fall är har jag nu böcker på översta hyllan.

Andra klassiker behöver jag ju också, Svinlande höjder, Jane Eyre, Den store GatsbyStolthet och fördom, Northanger Abbey, Jorden runt på 80 dagar, Brideshead Revisited, Lolita, Doktor Zjivago och Hundra år av ensamhet får det bli. Och Frukost på Tiffanys. Dom finns alla i tjusiga pocketutgåvor, så när jag är för sjösjuk för att läsa kan jag bara kika på de fina omslagen. 34 böcker av pocketslag nu.

Några barnböcker måste ju med såklart, så Mumin, även om de är många får följa med, åtta inbundna visserligen, men små nog att gå för pockets, och fyra stora bilderböcker på toppen. Alltså på översta hyllan och 42 pocketar. De börjar gå åt fort platserna i hyllan, knappt 20 platser kvar.

Jag börjar med att slänga i de fem Game of Thrones böckerna som nu finns ute, lite episk fantasy klarar jag mig inte. Och en sådan lång resa utan Alice och Peter går ju inte an, så även de får följa med. Det blir sju till pockets, 49 totalt.

På översta hyllan är det visserligen redan nio böcker, men ingen av dem är ens en cm tjock, så det får plats en bunt till. Min fina Ray Bradbury samlingsbok, Jonthan Strange & Mr Norrell, tredels boxen är faktiskt lika tjock som den vanligen inbundna, men säkert lättare att ta sig igenom, så den får räknas som en. Jag har även en bok med alla Narnia-böckerna i en, och en matchande Det susar i säven så de följer båda med. Där uppe tar vi även Extremt högt och otroligt nära, Kärlekens historia, Boktjuven, Vindens skugga, Ängelns lek och Himlens fånge. Då blir det 19 böcker där uppe. Möjligen får ett par tre till plats. Man kan ju faktiskt bygga på höjden där om det kniper.

Nyöversättningarna av Hobbiten och Ringens brödraskap åker med alla fyra. Resterande platser blir en blandad kompott, Riddarna kring Dannys bord, den snart utkommande The Indigo Spell av Richelle Mead, Carrie Ryans Den mörka staden kommer även den ut snart och får också vara med. När jag tänker efter tyckte jag så mycket om De vassa tändernas skog och De dödas strand att jag tar med mig de också. Då har jag 58 pocket böcker. Klarar hyllan någon till?

Högst upp vill jag tillsist också klämma in Tage Danielssons Bok och Den oändliga historien vilket gör det till 21 böcker på toppen.

Okej, två böcker till får följa med, en av varje slag. Efter noga övervägande och vankande längs bokhyllorna blir det Tusen och en natt, matchande Bradbury, högst upp. Och bland pocketböckerna Turkisk konfekt för den kan jag läsa om och om igen, 59 pocket böcker, 22 stora böcker, 71 totalt. Ett tag borde jag ju klara mig i alla fall.

Jag utmanar nu er alla att fylla en hylla! Det är svårare och roligare än man kan tro!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla