top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Utelivsguide: Dejt i Stockholm.

Eftersom utelivstorkan fortgår, eller snarare, det är varmt och kul och finns kall öl vart du än går i sommar, så jag tänkte istället foka på något mer allmänt i dag. Nämligen dejt i Stockholm. Kul grej, ju. Jag har samlat 40 stycken dejtvänliga ställen, 20 som lämpar sig mer för dagsdejt och 20 som passar bättre på kvällen. Och är du intresserad av min uteserveringsguide så finns den här.

DAGSDEJT:

Bergianska trädgården Var: Gustavsborgsvägen 4 Varför: Flera olika byggnader och hus fulla med växter, tillexempel det stora och pampigt Viktoria växthuset från förra sekelskiftet fullt av näckrosor. Edvard Anderssons växthus har öppet året om med sommar mitt i vintern och det finns flera ställen att äta mat på.

Bleck Var: Katarina bangata 68 Varför: Väldigt hipstrigt och hundvänligt, snygg mat och kannor med Pimsdrinkar. Det finns pingisbord i närheten och ligger precis vid Blecktornsparken.

Båten Emelie Var: Hammarby Sjöstad – Nybroplan Varför: Jordens gulligaste båt Emelie tutar runt och kryssar fram mellan Sjöstaden, söder till Djurgården och Nybroplan. Har en månadskort med SL så åker en på det, annars kostar resorna pengar. En kan hoppa på lite här och var, se staden från vattnet och hoppa av och fika där solen skiner mest.

Folkbaren Var: Hornsgatan 72 Varför: Har visserligen sommarstängt just nu, men en riktig kalasbar för AW. Billig cava, god mat och en perfekt uteservering för kändisspotting längs Hornsgatan. 

Gripsholms slott Var: Mariefred Varför: Först och främst, en åker ångbåt dit. Sjukt romantiskt såklart. Sen kommer en fram till en slottsmark och kan kolla på det fult uppstoppade lejonet och låtas att en är tillexempel Marie Antoinette och Axel von Fersen i Sofia Coppolas film.

Hornstulls marknad Var: Hornstulls strand Varför: Solen brukar skina, det vimlar av folk, musik, loppisbord och foodtrucks. Ypperlig söndagsdejt med andra ord. Sedan kan en promenera längs Årstaviken, stanna till på boulebaren eller ta ett dopp.

Hermans vegetariska Var: Fjällgatan 23 B Varför: Storartad utsikt från kanten av Tjärhovsplan, ut över Slussen och Djurgården. Har en genomgående vegansk meny, med lunchbuffé, middagsbuffé och grillbuffé. Studenter får 50 procent rabatt efter klockan 15. Hit tar en sin dejt när en är dödshungrig eller vill lära känna nya maträtter.

Mariatorget Var: Mariatorget Varför: Sött torg med lekpark, pampig fontän och bra gräsmattor. I närheten finns både Falafelbaren, Ostbutiken, finaste barnbokhandeln Bokslukaren, indisk restaurang och thaikiosk. Samt Coopbutik och gångavstånd till flera vintagebutiker.

Medelhavsmuseet Var: Fredsgatan 2 Varför: Modernt och klassiskt museum i ett, med allt från guldrum och nutida utställningar om Syrien till Egyptisk gravkammare och Bagdad café och vinbar. Har även vinprovningskurser i höst!

Moderna Museet Var: Skeppsholmen Varför: Gigantiskt museum med fin samlingsutställning och ständigt växlande spännande utställningar, just nu Marie-Louise Ekman. Gratis inträde, finfin restaurang och fantastisk shop där allt en kan önska finns.

Nytorget Var: Nytorget Varför: Precis som med Mariatorget är här nära till allt, men lite stimmigare. En kan packa bok eller köpa en begagnad på Stadsmissionen, köpa med sig ljummen bubbel från Bolaget och frysta bär att kyla med från Urban Delis mataffär, hämta mat och utan problem spendera en hel dag med huvudet i någons knä här. Mange dejtvänligt.

Pet Sound Records Var: Skånegatan 53 Varför: Mycket välsorterad vinylaffär som har såväl äldre skivor som nya och nytryck av klassiker. Perfekt ställe att ha dejt på då en kan botanisera runt i timmar och visa alla sina favoritlåtar och sedan köpa hem någon favoritskiva som en till och med glömt fanns.

Reimersholme Var: Reimersholme Varför: Bad bad bad! Längs med hela holmen finns det spridda bryggor och ställen där en kan hoppa i, det finns ett romantiskt lusthus om en vill instagramma sin dejt, och grillplats om en vill ta med mat.

Ritorno Var: Odengatan 80–82 Varför: Bara ett stenkast från Astrid Lindgrens hem ligger detta fantastiska konditori där det känns som att tiden stått still. Med tygklädda väggar, minijukeboxar, gratis påtår och husmansmeny plus perfekta bakverk är det som att kliva in i en annan värld här. Frågar en inte om wi-fi funkar dessutom oftast inte mobilens internet heller, vilket är perfekt om en vill dejta ostört. 

Rosendals trädgård Var: Rosendalsvägen 38 Varför: Fantastisk plantträdgård med kafé, bageri och butik. Även självplock av blommor vilket ju är sjukt filmiskt som dejt. Efteråt kan en gå den långa vägen hem genom skogen och förbi Elsa Beskows hus, och kanske ta båten Emelie tillbaka till stan.

Skansen Var: Djurgården Varför: Oöverskådligt stort utomhusmuseum med allt från vilda djur till restauranger, tidstypiska bodar med glasblåsare, smedja och bageri. Samt fantastisk utsikt och fantastisk natur. Hit kan en verkligen smita en heldag på dejt och låtsas som att Stockholm, världen eller nutiden finns.

Stadsbiblioteket Var: Sveavägen 73 Varför: Stockholms tjusigaste bibliotek, designat av Gunnar Asplund och invigd 1928. Så stort, så många böcker och en fantastisk rund sal med väggarna fulla av bokhyllor. Gå hit och låna era favoritböcker, kolla på något av kalendariepunkterna eller bara häpna över hur fint här är.

Söderbokhandeln Var: Götgatan 37 Varför: Perfekt bokhandel för dejt. Murrig och fullproppad av böcker i hyllor ända upp till taket. Förmodligen en av stans tjusigaste bokhandlar och har dessutom kvällsevent ibland om en vill ha en ännu intellektuellare dejt. 

Trädgården Var: Hammarby Slussväg 2 Varför: Trädgården är egentligen kul jämt, om en kommer över det dyra inträdet. Men vissa dagar är där dagsfest, vilket är perfekt för date. Då brukar det dessutom vara gratis de två första timmarna, och där inne kan en dricka alkohol, dansa, spela pingis, ta supergulliga bilder i fotoautomaten och ha typ trippeldate med sina bästisar om en bjuder med kompisgängen.

Älskade traditioner Var: Södermannagatan 42 Varför: Whiteguidelistat kafé som specialiserar sig på våfflor, såväl söta som sälta, och milkshakes. Men har också ett par husmanrätter, stort fikautbud och en fin frukostmeny. Dessutom veganvänligt!

KVÄLLSDEJT:

Babylon Var: Björns trädgårdsgränd 4 Varför: Mellanöstnisk restaurang med utsikt över Medis, fin uteservering och pampiga panoramafönster vilket gör den till extra mysigt dejtställe när det spöregnar sommarregn utanför.

Billiga barer: Carmen, Bara backe, Hirshenkeller, Retro, Dovas. Var: Så gott som överallt Varför: Billigt. Ibland vill en ju öldejta även när en är pank. På dessa ställen kan en få öl för max 30 kronor ställena är ofta fullsatta, stimmiga och mysiga, om än visserligen rätt sunkiga med. 

Bio Rio Var: Hornstulls strand 3 Varför: Mysig biograf som visar allt från storfilmer till filmatiserade balettuppvisningar till att ha festkvällar eller föreläsningar. Har dessutom en mysig bistro med vegetariskt och veganskt utbud. Samt, om en vill vara superdejtig, frukostbio.

Debaser Var: Hornstulls strand 4 Varför: Här finns allt en kan önska, bra restauranger, spännande livebandsbokningar och indepopklubbar. Ta hit dejten du vill dansa med till stängning eller ta hen på romantisk och obskyr spelning, eller varför inte på musikquiz!

Fasching Var: Kungsgatan 63 Varför: Hit går ni på dejt på spelningar av internationella band eller för att dansa tills klockan slår fem, dansen börjar sällan innan 00. Har även restaurang och är anrikt då det funnits sedan 1977.

Fotografiska Var: Stadsgårdshamnen 22 Varför: Fotografimuseum som osar creddig dejt. Efter utställningarna kan en äta i restaurangen eller på uteserveringen beroende på säsong. Och utsikten är ju som synes oslagbar.

Geronimo’s FGT Var: Stora nygatan 5 Varför: Restaurang som bokar håriga rockband flera dagar i veckan och har musikquiz på onsdagar. På tisdagar är det tacotuesday vilket gör att en kan bjuda sin bae på tacos för 25 kr stycket.

Gröna Lund Var: Lilla allmänna gränd 9 Varför: Få saker är faktiskt mer romantiskt, eller mer instagramvänligt, än dejt på ett tivoli. Gröna Lund har dessutom billigt inträde då en kan köpa Grönan kortet och med det komma in gratis hela sommaren, inklusive till alla spelningar. 

Harvest Home Var: Bondegatan 50 Varför: Mörk, murrig, mysig och familjär bar dit en kan ta sin dejt för att få dricka öl i fred medan en kanske äter en burgare, läser en bok eller spelar yatzy.

Häktet Var: Hornsgatan 80 Varför: Finrestaurang med många rum, spännande spelningar och nattklubb från tid till tid. Många trevliga ölsorter om en vill pröva loss. 

Kungliga Operan Var: Gustav Adolfs torg 2 Varför: Ska en på dejt i Stockholm så är Operan är ju ändå Operan, och det bästa med den är att de kör individuell prissättning utifrån plats. Alltså kan en få dejta på en riktigt pampig föreställning men inte betala mer än en hundring om en har tur.

Morfar Ginko Var: Swedenborgatan 13 Varför: Restaurang som känns som att vara utomlands, långbord för musikquiz på onsdagar och dans i källaren. Perfekt för dejt då, så en kan känna efter vad en känner för när en väl kommit dit.

Omnipollos hatt Var: Hökens gata 1 A Varför: Pyttelitet hål i väggen med spännande pizzor och ölsorter. Här kan en ta två olika pizzor att dela på och dricka öl som smakar rosa lemonad. Finns dessutom alltid minst en vegansk pizza.

Scandic Malmen Var: Götgatan 49–51 Varför: Hotellbar och restaurang som även ställer till med spelningar. Här kan du äta allt från frukost till middag och det finns även en särskild cocktailbar. Uteservering under tak för mysiga regndejter.

Snottys Var: Skånegatan 80 Varför: Klassisk gammal punkbar som är trång, pyntad med skivomslag och ständigt full av folk. Här sitter en still, dricker öl och äter toast eller pommes medan någon med bra musiksmak dj:ar.

Södra teatern Var: Mosebacke torg 1–3 Varför: Här finns allt du kan önska dig i ett och samma hus, dansgolv, konsertlokaler, stor scen, restaurang, och så ett par till dansgolv, uteservering och en champagnebar. Gammalt hus från 1859 som förtjänar minst en av dina dejter.

Söders hjärta Var: Bellmansgatan 22 Varför: Bar och restaurang vägg i vägg, mysiga soffor att svärma i och flipperspel att vinna över dejten på. Klassisk meny och ölglas med handtag. Dessutom är det ofta dj:s som spelar soulmusik här.

Ugglan Var: Närkesgatan 6 Varför: Som en fritidsgård för vuxna, så hit tar du din aktivare dejt, spelar dart, boule, pingis, biljard, shuffle board eller flipper. Mellan rundorna kan en både dricka öl och äta mat, och spela sällskapsspel under tiden.

Utomhusbio Var: Rålambshovsparken, Skå festplats, Filmstaden, Brofästen. Varför: I sommar visas en uppsjö av filmer utomhus, i Rålis visar Stockholmsfilmfestival i år bland annat Do the right thing, Min granne Totoro, och Dirty dancing, Brofästen visar Sound of music, Skå Festplats visar Sista natten med gänget och Filmstaden smäller upp Singing in the rain.

Zitabiografen Var: Birger Jarlsgatan 37 Varför: En folkets biograf som visar filmer som kanske inte syns på de vanliga SF-biograferna. Håller årligen i en nattlig visning av Rocky Horror Picture Show med publikmedverkan och utklädnad, detta år tre kvällar i rad.

#Stockholm #utelivsguide #Dejt #Uteliv #rastlöshetensutelivsguide

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page