top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Två bilderböcker av Clara Dackenberg

I går började skolan igen, och i dag har vi självständigt arbete med att samla material. Jag tyckte det rimligtvis borde betyda samla inspiration också. Så därför låg jag kvar i sängen lite extra och läste om två bilderböcker, båda favoriter, båda illustrerade av Clara Dackenberg.

Hemma hos Harald Henriksson av Uje Brandelius (f.ö. frontfigur i Doktor Kosmos) och Clara Dackenberg ( Lilla Piratförlaget, 2018) var helt klart en av förra årets finaste bilderböcker. När boken just kommit ut skulle Uje egentligen ha intervjuats i SR, om sin Parkinson, men SR stoppade intervjun då Brandelius enligt dem hade gjort den ”politisk barnbok”. Med politisk barnbok menas i detta fall en vänskap över klassgränserna, och inte porträtterad ur den välbärgade ”räddarens” perspektiv (motsatsen till t.ex. Madicken och när hennes familj ska avlusa Mia och hennes systrar).

Jag älskar detta uppslag, och när jag skrev om boken på min Instagram i somras skrev jag såhär: ”Även om texten gör den relaterbar för så många läsare med stycken som För att komma till Harald Henriksson måste man först ta en buss, sen tunnelbana, sen en annan tunnelbana, sen en buss till och sen måste man gå en bit, och det där dessutom visar på en fysisk och bokstavlig klassresa, så är detta också ett ypperligt exempel på en bok där en måste vara en uppmärksam bildläsare för att verkligen ta in berättelsens alla lager.”

Det är verkligen mycket som är underliggande i denna berättelse, och Dackenbergs illustrationer berättar så mycket mer än det Brandelius säger i ord. Själv har jag läst den fem, sex gånger redan och hittar ständigt något nytt att betrakta eller komma till insikt över.

Nästa bok är Oväder, skriven av Tuvalisa Rangström och återigen illustrerad av Clara Dackenberg (Mirando bok, 2017). Den handlar om när ovädret slår till, och om en liten karaktär som inte har tid för oväder för hens vante är försvunnen.

Här finns ett myller av färger, detaljer och karaktärer att förälska sig i. Se bara på de där gula stövlarna den där gulliga har på sig, samtidigt som hen är redo att bjuda på något och står med kaffe och fat i högsta hugg. Stämningen påminner en del om såväl novellen Granen som bilderboken Vem ska trösta Knyttet, båda av Tove Jansson. Vad gör en när katastrofen ska hända för första gången?

Den handlar både om att våga säga ifrån, återfinna det som är viktigt och att dela med sig när det behövs. Illustrationerna är estetisk perfektion och språket är poetiskt. En strålande bilderbok att försjunka i när det stormar, bildligt eller bokstavligt, ute.

Förhoppningsvis kommer det snart fler bilderböcker från Clara Dackenberg, men tills dess rekomenderar jag varmt hennes Instagram, där hon dessutom slöjdar karaktärer som om de vore klivna rakt ut ur hennes illustrationer.

0 kommentarer
bottom of page