top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Trettio musikfilmer för sommarregn

Jag älskar musik, obvi, och även film. Musikaler och musikalfilmer med, och ingenting passar bättre att se en kväll i en stuga i Norrland, dit jag ju sak på söndag. Varje år ser jag om åtminstone The Commitments, High Fidelity och Skönheten och odjuret. Och Dirty dancing, såklart. Ni hör, fort kommer en på nya pärlor. Jag ska här räkna upp ett pyttelitet urval av alla mina favoriter, och berätta varför, och jag kommer ständigt på nya favvisar, så bare with me, detta blir ett kaskadlångt inlägg. Speciellt sedan jag bestämde mig för även att inkludera tv-serier.

Almost Famous

Världens finast comming of age-film om 15-årige William som på uppdrag av Rolling Stone Magazine följer med bandet Stillwater på deras turné. Så otroligt mycket bra musik i denna film, så mycket fest, så mycket längtan till en tid innan en var född. Jag har sett denna förmodligen tusen gånger och den är lika bra varje gång.


Amadeus

Detta är ytterligare en klassiker, Amadeus från 1984 belönades med åtta Oscars och det kan en förstå. Två timmar och 40 minuter ren och skär pampighet musiksatt med det bästa wienklassicismen har att ge. Strössla sedan över otroliga miljöer och kostymer, rivalitet, galenskap och kärlek så har du här en av livets bästa filmer.


Anvil

Denna dokumentär berättar historien om det kanadensiska heavy metalbandet Anvil. Hur de var precis lika bra som tillexempel Scorpions och Bon Jovi, och också turnerade med dem, men som ändå inte klarade sig ekonomiskt. Denna doku från 2008 följer bandet år 2006, när deras nya manager bokat dem en europaturné, och allt rörande som händer på den. Förmodligen den mest hjärtknpiande filmen på denna lista.


Billy Elliott

Hela denna lista kom sig egentligen av att jag började tänka på bra strejkfilmer, varav Billy Elliott, förutom att vara en bra dans- och musikfilm, också är en. 11-årige Billy är tunn, har en mamma som just dött och växer upp i ett fattigt gruvsamhälle i norra England på 80-talet. Trots matchokulturen som omger honom lyckas han finna sig i en balettstudio och där äntligen hitta något han är bra på. Fantastiskt soundtrack av bland annat The Jam.


The Boat That Rocked

Något lättsam porträttering av tiden i Storbritannien då rockmusik var förbjudet på radion, och folk sände från båtar på öppet hav. Denna fiktivisering handlar om unge Karl som, efter att blivit relegerad, blir skickad till just en sådan båt för att växa upp. Så många bra skådisar, så färgglatt, så mycket bra musik.


 Cadillac Records

Cadillac Records handlar om en tid när det var så gott som omöjligt för svarta musiker att spela in sin musik och Leonard Chess, här spelad av mange babeiga Adrien Brody, startar ett skivbolag för detta. Till honom kommer tillexempel Muddy Waters, Chuck Berry och herregud vem bryr sig, allt handlar ju såklart om magiska Beyoncé som spelar fantastiska Etta James.


The Commitments

Irrland, 80-tal, fattigdom och soul. Jimmy Rabbit går och stämplar och hittar ingenting vettigt att göra förutom att intervjua sig själv i badkaret, tills han en dag bestämmer sig för att starta ett band och bli dess manager.


Control

Control handlar om Ian Cutris, mannen som frontade bandet Joy Division och som gav oss låtar som Love will tear us apart, och som också dog alldeles för ung. Snyggare film är svårt att hitta!


Dirty Dancing

Kanske med mer fokus på dans, men med ett fantastiskt soundtrack (och det går ju inte att dansa utan musik) så är Dirty Dancing utan tvekan en klassiker en bör se minst en gång per år. Handlar om Baby och hennes överklassfamilj som kommer till ett sommar retreat där hon lär känna knegaren Johnny Castle. För en något mer välformulerad analys av denna fantastiska film, rekommenderar jag denna artikel.


Fame

Först och främst. SE INTE REMAKEN FRÅN 2009. Se denna ljuvliga, skräniga och pampiga film från 1980 som handlar om en musik- och performansskola i New York på 70-talet, där alla vill komma in och där vi får följa de som faktiskt gjorde det. Om du någonsin hört Irene Caras låt med samma namn, men inte sett filmen, nu är det dags.


Flight Of The Concords

Indie-tv-serie om kompisarna Brett och Jermaine, de bor ihop, är akward och skriver fantastiska låtar om saker som vackraste tjejen i rummet och business time. Torr humor och ordlekar. Söta australienare.


Frost

Visst, jag kanske vuxit upp med helt andra Disneyklassiker, och borde kanske välja tidigare nämnda Skönheten och Odjuret eller Lilla Sjöjungfrun istället. MEN. Belle är offer för Stockholmssyndromet och Ariel säljer sin röst för att vara med en man hon aldrig ens träffat. Elza och Anna är fucking badass och ingenting i denna films handling står och faller på en relation mellan en kvinna och en man, där en kvinna måste göra sig mindre, utan istället värdesätts systerskapet över allt annat.


Glee

Med sex säsonger lång serie vars grundhistoria handlar om en high school-kör så kommer det såklart finnas ups and downs, men visa mig en serie som varit perfekt i sex säsonger innan ni bashar Glee. Om ingenting annat så är det musikal, första kärleken, misfits och klassiska hierarkier.


Hair

När musikalen Hair blev film så blev den också en riktig grundsten i musikalfilmernas historia. Men, förutom att vara fylld av det mest fantastiska score komponerat av Galt McDermont, så handlar det också om hippierörelsen, som ofta kanske novaliserats men som grundade sig i en önskan om fri kärlek, att själva få välja hur en uttrycker sig, antirasism och en värld utan krig, teman som alla tas upp i denna film.


High Fidelity

En av de få riktigt bra John Cusack-filmerna baserad på en bok av Nick Hornby. Vid första anblicken kanske detta tycks handla om tre nördiga män i en skivbutik, men handlar minst lika mycket om en mans osäkerhet och hans försök att förstå sitt nuvarande förhållande genom att kontakta samtliga före detta.


I’m Not There

När en ska försöka förklara denna film låter allt fel. Filmen har som anspråk att porträttera Bob Dylan, jordens tjurigaste musiker som sällan ens tillåter sin musik i filmer. Och dessutom vill denna film göra det genom att låta sex olika skådisar porträttera delar av Dylans liv. Den måste helt enkelt ses för att, förhoppningsvis, förstås.


Inside Llewyn Davis

Denna film av bröderna Coen utspelar sig under en vecka 1961, där Llewyn Davis försöker slå igenom som musiker. Lågmäld men intensiv, dova färger, strålande musik och fantastiskt skådespeleri av Oscar Isaac och som vanligt av Carey Mulligan.


La Vie En Rose

Vrålsnygg filmatisering om sparven, Edith Piaf, hennes liv och hennes sånger. Högintensivt, brutalt och vackert med en hjärtskärande skådespelartolkning av Marion Cotillard.


Little Shop Of Horrors

En av de mest lättsamma filmerna på denna lista, det är humor, trallvänligt och gore. Om Seymore, hopplöst förälskad i Audrey, som får tag på en planta som lever på blod.


Moulin Rouge!

Modern klassiker av Baz Luhrman som redan är över 15 år. Om bohemen Christian som kommer till Paris på tidigt 1900-tal och där kommer till bordellen Moulin Rouge, var han möter stjärnan Satine. Denna musikal är också speciell eftersom den istället för att ha ett originalscore klipper ihop samtida musik till nya tolkningar.


Oh, Brother, Where Art Thou

Ytterligare en bröderna Coen-film, som denna gång, med George Clooney i huvudrollen, gör en fri tolkning av Homeros Odysséen och försätter den i Mississippi under depressionens 30-tal. Med underbar musik av bland annat Emmylou Harris, Gillian Welch och Alison Krauss som sirenerna.


Nowhere Boy

Innan geniet John Lennon blev just geniet John Lennon från The Beatles så var han bara en arg, övergiven pojke, som slogs, hamnade i trubbel, bodde hos sin karga moster och gjorde sitt yttersta för att få sin mammas uppmärksamhet. Det är denna period, just innan The Beatles slog igenom, eller ens fanns som vi tänker oss dem nu, denna film beskriver.


The Punk Singer

Kathleen Hannas påverkan på feminismen, punkmusiken eller riot grrrl-scenen kommer aldrig kunna pratas om nog. Men denna dokumentär gör i alla fall ett försök att beskriva hennes storhet. Vi får se hur det kom sig att Bikini Kill bildades, hur alla killar fick flytta längst bak på spelningarna, den visar upp hennes förhållande med maken från Beastie Boys och förklarar varför hon försvann från musiken så länge.


Pushing Dasies

Visserligen en deckarserie som inte alls handlar om musik i första hand. Men med skådisar som Kristin Chenoweth och Ellen Greene (som också spelar Audrey i tidigare nämnda Little Shop Of Horrors) så vore skaparna idioter om de inte lade till ett par musiknummer. Och eftersom detta är en av de bästa serierna någonsin, så lade skaparna såklart till lite musik.


Rocky Horror Picture Show

En musikal så kultförklarad att kidsen i Fame till och med går på en audience participation visning av filmen, i sin film, och Glee gjorde ett helt specialavsnitt om filmen. Mycket meta. Handlar om Janet och Brad som kommer vilse och hamnar hemma hos Dr. Frank-N-Furter. Varenda scen är perfektion och varenda låt likaså. Varje år visar biografen Zita i Stocholm den, också med publikdeltagande. Och det är den film som visats på bio under längst tid, då den aldrig inte visats på bio sedan sin premiär.


The Runaways

Varken Dakota Fanning eller Kristin Stewart är några favoritskådisar för mig, men glamtjejrockband från 70-talet däremot är. The Runaways visar Joan Jett och Cherie Curries uppgång och fall med bandet The Runaways, hur de var det första tjejbandet att verkligen slå, såklart sevärd bara därför, men dessutom bra i övrigt med. Och snygg.


Sister Act 2

Jaa, en Woopie Goldberg-film. Småcheasy om en Las Vegas-sångerska som utger sig för att vara nunna för att lära bråkiga high school-elever sjunga. Men gosspeltolkningarna av samtida hits är fantastiska och en väldigt ung Lauryn Hill är magisk.


Spinal Tap

Mokumentär om det fiktiva bandet Spinal Tap och deras come back. Som såklart inte blir som någon tänkt sig. Kultfilm en bör ha sett om inte annat för att för att förstå vad folk menar när folk säger ”This one goes to eleven”.


The Stones In Exile

Min absoluta favoritdokumentär är Stones In Exile som handlar om Rolling Stones under en tid då de tvingades betala sådana kopiösa mängder skatt att de gick i exil till Frankrike. Det är 70-tal, alla är gudomligt vackra, musiken är otrolig och det är sommar.


Walk The Line

Filmatisering om legenden Johnny Cash, hans drogberoende, hans familjerelationer, hans fängelsespelningar och inte minst hans relation med June Carter.


Det var de 30 filmerna, men som en sista bonus. En film att se fram emot: England Is Mine, film om Morrissey, Johnny Marr och deras The Smiths. Premiär i augusti.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

I år tyckte jag tyvärr inte alls om julkalender, Jakten på tidskalendern. Jag såg första avsnittet och har sedan inte kunnat ta mig igenom ett helt avsnitt. Jag tycker den bygger på gamla klichéer om

bottom of page