Clara Kron
Trettio kurser att läsa under våren: att skriva och att läsa.
Ett par terminer har jag gjort dessa sammanställningar nu, för jag tycker helt enkelt det finns så mycket roligt en kan plugga! Nästan alla dessa kurser är kostnadsfria högskolekurser som går på distans, med sista ansökningsdatum den 16 oktober. Folkhögskolorna har lite olika ansökningstider och ibland krävs det arbetsprover. Själv är jag sugen på att söka exakt alla kurser, inklusive Tove Jansson-kursen jag redan har läst, och varmt rekommenderar.

Bildanalys och konstpedagogik, Linnéuniversitetet, 7.5 hp, distans.
”Kursen ger fördjupade kunskaper om konst- och bildvetenskapliga analysmetoder och tolkningsprocesser, utifrån olika perspektiv inklusive genusperspektiv. Såväl äldre som nyare verk studeras, med viss betoning på samtidskonst.”
Creative writing I, Malmö Universitet, 15 credits, 50% distans.
”In this introduction to imaginative writing in English, students explore technical and formal aspects of creative writing through the practice of fiction, poetry, and literary nonfiction. The course emphasizes writerly craft while also providing opportunities for improved language proficiency, literary analysis, and self-expression.”
Bilderbokens teoretiska och estetiska perspektiv, Linnéuniversitetet, 15 hp, distans.
”Kursen fokuserar på bilderboken som uttrycksform och ger fördjupad teoretisk kunskap om olika genrer inom bilderboken. Särskilt ord- och bildrelationer belyses ur ett teoretiskt och historiskt medieperspektiv. Kursen tar även upp och problematiserar gränssnittet till närliggande genrer såsom grafisk roman, tecknade serier, seriealbum, livre d’artiste och illustrerade romaner.”
Dramaturgi och föreställningsanalys, 7.5 hp, Stockholms universitet.
”Kursen tar upp utvecklingen av begreppet dramaturgi. Detta har under 19- och 2000-talen fått en vidgad innebörd och omfattar numera även uppsättningars sceniska uppbyggnad och kommunikationsstrategi. Kursen diskuterar hur denna nya innebörd kan tillämpas inom ramen för en föreställningsanalys.”
FLIMMER – Att skriva bland troll och cyborger, Göteborgs universitet, 15 hp, distans med en obligatorisk träff.
”Tillsammans reflekterar vi över teman som kropp, makt och tid i relation till internet. På vilka sätt finns kroppar på internet och på vilka sätt finns de inte? Är texten jag håller i min hand densamma som den på skärmen? Om trollen är en del av terrängen, vad är den egna texten? Är vi alla cyborger när vi skriver?”

Att skriva krönikor med Patrik Lundberg, ABF Stockholm.
”Redan som ung drömde Patrik Lundberg om att bli författare och krönikör i Aftonbladet. Voilà, här är han nu, flitigt anlitad, bokad och läst av en stor publik. Sina samlade erfarenheter, lärdomar och analyser från studier i retorik, litteratur och journalistik har han kokat ner i boken som han själv hade önskat sig som ung. Nu vill han dela med sig i en inspirerande skrivarcirkel.”
Färglära, Högskolan i Borås, 7.5 hp, distans.
”Kursen behandlar området färglära, dvs hur grundläggande kunskaper inom färgläran ger verktyg för att identifiera, analysera, mäta och beskriva färg i ett gestaltande syfte. Att praktiskt arbeta med färgblandningar och omsätta det för att kunna arbeta med färgsättning både inom industri och hantverk.”
Skrivandets förhandlingar. Konflikt och ansvar i text, Konstfack, 15 hp.
”I kursen tas samtida konst och litteratur som utgångspunkt för frågor om konflikt och ansvar i ett postkolonialt och flerdimensionellt samhälle. Vad tillfogar konsten sin läsare och var någonstans uppstår ansvar? På vilket sätt fungerar litterära strategier? Hur ser relationen ut mellan litteratur och våldsamma politiska handlingar?”
Aftonbladets ledarskribentutbildning.
”Utbildningen syftar till att ge fler personer verktyg och nätverk för progressiv opinionsbildning. Den ger också nyttiga kunskaper och erfarenheter för den som i framtiden vill arbeta som exempelvis ledarskribent.”
Visuellt berättande – i text bild och bok, Nordiska folkhögskolan.
”Den kreativa processen står i fokus, från idéskiss till färdigt projekt. Du får möjlighet att utveckla ditt eget bildspråk genom arbete med olika idéer, tekniker och uttrycksformer. Genom skapande, samtal och inspiration från både litteratur, utställningar och gästlärare undersöker vi bildens möjligheter och dess plats i samhället.”

Ungdomsromanen i samtiden, Umeå universitet, 7.5 hp, distans.
”Vi använder också ett genreperspektiv där vi diskuterar hur äldre genrer som gotik, flickbok och äventyrsroman tar nya former t.ex. i modern fantasy, skräck och så kallad crossoverlitteratur.”
Interaktivt berättande, Uppsala universitet, 7,5 hp, studieort Gotland.
”Kursen behandlar berättandets roll och funktion ur ett kulturellt perspektiv. Den ger en introduktion till narratologi och andra litteraturteoretiska modeller och metoder. Vidare utreds nyckelbegreppen interaktivitet och agency liksom det interaktiva berättandets särdrag, dess svårigheter och möjligheter.”
Skriv! – Projekt, Jakobsbergs folkhögskola, distans med ett par obligatoriska träffar.
”Vår vision med denna kurs är att stimulera dig till att komma i kontakt med din passion för skrivandet. Och att utifrån en inre motivation kunna släppa loss och underhålla ditt kreativa flöde. Vi uppmuntrar, stöder och ger dig olika verktyg så att du kan skapa och upprätthålla den disciplin som behövs för att du ska kunna uppnå ditt mål med projektet. Du får genom bland annat författarcoaching hjälp med att formulera såväl mindre delmål som övergripande slutmål med kursen och ditt projekt.”
Bilderboken och barnromanen, Umeå universitet, 7.5 hp, distans.
”Kursen ger en introduktion till den moderna bilderboken och barnromanens genrer, teman och berättartekniker genom närstudier av ett antal verk. Fokus ligger på hur frågor om identitet, genus och etnicitet behandlas i barnlitteraturen. Vi diskuterar också de motstridiga behov barnlitteraturen förväntas tillfredsställa – uppfostrande, pedagogiska, estetiska och emancipatoriska.”
Konst, kritik och kris, Södertörns högskola, 7.5 hp.
”Den här kursen riktar sig till dig som vill fördjupa din förmåga att göra komplexa bildanalyser. Kritik i kursen handlar om att på djupet granska, värdera och omvärdera. Kris handlar i det här sammanhanget om hur invanda tankemönster sätts ur spel i mötet mellan det historiska, empiriska materialet och samtida teoribildning.”
Böcker för barn och ungdom, 7.5 hp, Stockholms universitet, distans.
”På denna distanskurs orienterar vi i centrala teman och genrer inom barn- och ungdomslitteraturen. Med utgångspunkt i såväl nutida som äldre materia diskuteras hur barn- och ungdomslitteratur kan definieras. Vi problematiserar också hur barnböcker på olika sätt speglar samhällets syn på barn och barndom.”

Typografi, form och grafiska verktyg, Linnéuniversitetet, 15 hp, distans.
”I kursen lär du dig om typografi och layout, både i teori och praktik. Du får en grundläggande orientering om typografiska regler, teckensnitt, tillämpning i olika sammanhang, samt samspel mellan bild och text.”
Att skriva för barn och ungdom II, Karlstads universitet, 15 hp, distans.
”Påbyggnadskurs i praktiskt skrivande för barn och ungdom. Litterära skrivlaborationer med utgångspunkt i barn- och ungdomslitteratur genomförs.”
Barn- och ungdomslitteraturens klassiker, Luleå tekniska universitet, 7.5 hp, distans.
”Barn- och ungdomslitterära klassiker är en distanskurs kring centrala författarskap, nyare och äldre klassiker samt aktuell barn- och ungdomslitteratur med bilderböcker, grafiska romaner och modern ungdomslitteratur.”
Fördjupade författarskapsstudier, Södertörns högskola, 15 hp.
”Du arbetar med svenska och internationella författarskap, från det förra sekelskiftet och framåt. På dem får du möjlighet att pröva teoretiska tolkningsmodeller. Texterna placeras i estetiska och politiska sammanhang, via vetenskaplig litteratur.”
Bilderboken i teori och praktik, Linnéuniversitetet, 7.5 hp, distans.
”Kursen ger teoretiska och praktiska perspektiv på ämnet för aktivt, medvetet och lustfyllt arbete i förskola, på bibliotek och andra platser med bilderböcker. Den teoretiska delen ger redskap för att tolka och analysera litteraturen estetiskt och didaktiskt, medan den praktiska delen består av diskussioner om och studier av metoder för att arbeta pedagogiskt med bilderböcker.”
Medieproduktion: text och bild, Södertörns högskola, 15 hp.
”Vilka metoder och verktyg kan användas för att nå ut i det moderna medielandskapet? Den här kursen riktar sig till dig som vill lära dig hantera produktionsverktyg för mediegestaltning och samtidigt få en medievetenskaplig förståelse för gestaltningens villkor.”

Bibliotekarie, distansutbildning, Högskolan i Borås, 120 hp, distans.
”I programmet kommer du att läsa kurser som är uppbyggda kring bibliotekariens viktigaste uppgifter; att förvärva och tillgängliggöra information av olika slag. Du kommer också att läsa kurser som handlar om hur människor använder och upplever information, kultur och bibliotek.”
Hyperlokal publicering, Södertörns högskola, 7.5 hp,
”Målet är att fördjupa och bredda kunskaperna inom hyperlokal publicering oavsett om din bakgrund är som yrkesverksam journalist, lokalt förankrad medieentreprenör eller driven föreningsentusiast. I kursen ingår bland annat moment om lokaljournalistik i olika former, publicering på digitala plattformar, sociala medier som resurs i lokaljournalistiken och om relationen till det lokala samhället.”
Skrivarkurs – distans, Österlens folkhögskola, distans.
”På skrivarkursen får du hjälp med att komma i gång med ditt skrivande. Du får handfasta råd när du inte kommer vidare i din text. Texterna blir lästa och kommenterade med utgångspunkt från olika tekniker, genrer och språkliga frågeställningar.”

Mumin med mera: Tove Janssons författarskap, Stockholms universitet, 7.5 hp.
”Kursen behandlar Tove Janssons mångskiftande författar- och konstnärskap, med fokus på muminböckerna, romaner och noveller. Dess perspektiv innefattar Tove Janssons estetiska uttryck och idéer ifråga om förhållandet mellan text och bild samt även av hennes bildkonstnärliga verksamhet.”
Att skriva in sig i byggnaden: Arkitektur, beställare, identitet, Uppsala universitet, 7.5 hp, distans.
”Vad kan arkitektur, inredning, samlingar och ornament berätta om individers och gruppers ambitioner och ideal, självbild och identitet? I kursens fokus står byggherrar ur adel och borgerskap och hur dessa manifesterat sig i praktfulla och exklusiva bostäder under 1800- och 1900-talet. Kursen är kronologiskt och tematiskt upplagd och behandlar utifrån ett antal konkreta exempel från Sverige och USA vilka idéer, betydelser och ideal som den materiella miljön kan förmedla. Byggherrarna står i fokus och särskild vikt läggs vid kvinnornas roll.”
Litteraturförmedling på skolbibliotek, Högskolan i Borås, 7.5 hp distans.
”Kursen behandlar skolbibliotekets litterära barn- och ungdomsfält och fältets olika aktörer. Litteraturförmedlingens betydelse för elevers läsning är en central del i kursen. I kursen diskuteras olika förmedlingsaktiviteter som bokprat, läsecirklar, bokattacker, bokbloggar i relation till olika målgrupper och kontexter. Dessutom behandlas centrala teoretiska begrepp inom barn- och ungdomslitteraturforskning och diskussioner förs om den samtida litteraturens genrer och indelningsgrunder.”
Berättandets betydelser, Umeå universitet, 7.5 hp, distans.
”Kursen behandlar vardagligt berättande i muntliga och medierade former. Särskilt studeras dess betydelse för kultur och identitet, berättandets användning i olika former och syften samt bakgrund i folklig tradition. Studenten övar sig i dokumentation av berättelser och kvalitativ intervjumetodik.”
Att skriva för webben och interaktiva medier, Södertörns högskola, 7.5 hp, distans.
”Webben och andra interaktiva medier är det snabbast växande massmediet sedan mitten av 1990-talet men detta unga och dynamiska medium ställer särskilda krav, inte minst på texten. Inom kursen ges konkreta och praktiska – såväl som teoretiska – kunskaper om de nya medierna och skrivandet.”