top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Toves födelsedag

I dag för 103 år sedan föddes Tove Jansson i Helsingfors. Då hon är en av de mest betydelsefulla författarna och illustratörerna för mig tänkte jag att vi kunde titta lite närmre på henne i dag.

I våras kunde en på Millesgården besöka utställningen Tove Jansson – Lusten att skapa och leva. En fantastisk utställning som gick igenom hennes arbete med Mumin-sviten, hennes övriga illustrationsuppdrag men också hennes separata verk som konstnär. Efter att ha rest vidare till Göteborg är utställningen just nu i Köpenhamn på GL Strand. För att sedan avsluta i London på Dulwich Picture Gallery i slutet av året. Har en dock inte möjlighet att besöka utställningen finns en fantastisk katalog att köpa tillexempel här.

Vill en riktigt gotta ner sig i Tove Janssons liv så har finska radiostationen YLE gjort en åtta delar lång radioserie om hennes liv. Från barndomen till arvet efter henne. Och alla åtta delar går att höra på Sveriges Radio, här.

Tove Janssons Muminsvit är såklart fantastisk, och något jag läser om och om igen. Men hennes romaner och novellsamlingar är också fantastiska. På Spotify finns ett stort urval av hennes böcker att lyssna på, inlästa av henne själv. Något jag verkligen rekommenderar. Dock missar en ju Tove Janssons fantastiska illustrationer, så se till att inte bara lyssna.

Förlaget Modernista gav nyss ut dessa två böcker, Noveller och Romaner, som tillsammans består av en stor del av Tove Janssons vuxenprosa, perfekta för den som tidigare bara läst Mumin. Även jag som redan äger böckerna blir otroligt sugen på att skaffa dessa med. Kanske ta de äldre utgåvorna upp till Norrland. Dessa är nämligen fantastiskt fina och smidiga i en trång Stockholmsetta.

Och tidigare i år kom Förlaget ut med Bulevarden och andra texter. Den består av 15 av Tove Janssons i bokform aldrig tidigare publicerade noveller och texter. Essäer och illustrationer som istället tidigare förekommit i olika tidningar.

Och som ett sista tips, då det känns som att så många jag känner är förkylda just nu och regnet ibland fullständigt vräker ner. På Öppet arkiv finns tv-serien Mumintrollet i tretton delar, alltså inte att förväxla med julkalendern som kom ett par år senare. Denna serie är från 1969 och Gösta Ekman spelar kung. Och när en sett färdigt kan en roa sig med dokumentären Mumin och havet från 1968.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page