top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Tjugo kurser att läsa i höst – att skriva och att skapa bilderböcker

Om ungefär tio dagar går ansökningstiden till högskolor ut, folkisar har lite egna datum, men de börjar gå ut däromkring de med – om inte något senare. Här är därför ett axplock av alla de kurser en kan söka, samtliga handlar på något vis om skrivande och skapande, främst att skriva skönlitterärt denna höst, då det är vad jag själv är mest sugen på. Jag har dock gjort sådana här inlägg ett par gånger förut, så se gärna vilka kurser jag tipsade om och och – ofta går kurserna i repris.

Att skriva kritik och essäistik

”Skilda kritiska och essäistiska metoder analyseras, liksom värderingsmekanismer i kritiken och det personliga uttryckets betydelse för essäskrivandet. De kritiska och essäistiska genrernas villkor analyseras också utifrån aktuell forskning på området. Studenterna skriver kritiska texter om verk från skilda genrer, och de skriver både kortare essäer i förelagda ämnen och en längre, fri essä.”

Att skriva för barn och ungdom I

”Kursen vill utveckla de studerandes färdigheter i att skriva inom någon genre för barn och unga. Genom en orientering i narratologi, litteraturanalys och litteraturtolkning får de studerande kunskaper som har betydelse för det egna skrivandet. Litterära skrivlaborationer med utgångspunkt i barn och ungdomslitteratur genomförs, från komposition, perspektiv och stil, till ordval och språkbehandling.”

Kreativt skrivande A

”Kursen vänder sig till dig som vill utforska kreativt skrivande, praktiskt och teoretiskt. Du får arbeta både med skönlitterära texter och med sakprosa. Under kursen introduceras teorier om skrivande och kreativitet. Du får analysera egna och andras texter, samt träna på att ge och ta konstruktiv kritik. Korta improviserade uppgifter varvas med längre, mer omfattande skrivövningar med syfte att utveckla ditt skrivande, din kreativitet och din språkkänsla. Du möter professionella författare som gästföreläsare, och lärare som arbetar med skrivande i olika former.”

Litteraturvetenskap GR (A), Kreativt skrivande

”Kursen utvecklar det egna skrivandet och dess estetik i förhållande till litteraturen. Tyngdpunkten ligger på egen textproduktion inom olika genrer.”

Att skriva skönhet

”Att skriva skönhet är en skrivarkurs för dig som vill undersöka de litterära bildernas betydelse, hur det går att tänka om estetik och etik och vad det innebär att skriva vackert om världens fulhet.”

Litteraturvetenskap GR (A), Kreativt skrivande, Barn & ungdom

”Kursen utvecklar det egna skrivandet och dess estetik i förhållande till barn- och ungdomslitteratur. Tyngdpunkten ligger på egen textproduktion inom barn- och ungdomslitteraturens genrer.”

Kreativt skrivande

”Skriver du skönlitterärt men hittills endast för byrålådan? Då är Kreativt skrivande kursen för dig! Engagerade lärare, själva är verksamma som författare/skribenter hjälper dig att utveckla dina texter.”

Författarlinjen – inriktning bilderbok 

”Här arbetar vi med att forma det egna berättarspråket i text och bild och ger dig såväl teoretiska som praktiska förutsättningar i ditt textskapande. Genom olika övningar hjälps vi åt att definiera vad det är vi ser i din text och dina bilder och arbetar därifrån med att utveckla och förädla ditt särskilda uttryck.”

Kreativt skrivande I

”Denna kurs syftar främst till att ge den studerande färdigheter i att skriva väl inom genrer som epik, lyrik, essäistik och kritik. Samtliga delkurser baseras på praktiska skrivövningar och kritisk genomlysning av texter skrivna av såväl kursdeltagare som etablerade författare och skribenter.”

Berätta för barn med ord och bild

”Med hjälp av korta och längre övningar, ”bokbad” och samtal får du kunskap och verktyg för att gå vidare med dina egna projekt. Kursen vänder sig till dig som har ett brinnande intresse för att berätta för barn- och ungdom.”

Illustration I

”Kursen består av att praktiskt undersöka och tillämpa illustration som kommunikation och visuellt uttryck. Studenten tränas i att arbeta med egna fria illustrativa uttryck samt att kunna arbeta som illustratör gentemot uppdragsgivare.”

Att bilderboksberätta 1

”Syftet med kursen är att ge dig god förståelse för bilderboken som medium och konstform samt förmåga att självständigt genomföra egna bilderboksprojekt. Du tränas i att identifiera det som är specifikt med bilderboken som konstform och som medium, det vill säga samspelet mellan text, bild, bok och läsare i olika åldrar.”

Text & Bild-distans.

”Unikt för distanskursen Text & Bild är att du får utveckla ditt eget skrivande i dialog med bildberättande genom att låta text och bild få möta varandra. Text & Bild distans är en systerkurs på kvartsfart till den platsförlagda kursen med större betoning på det skrivna ordet. Kursen är en grundläggande skrivarkurs med bildelementet som kompletterande uttryck och inspirationskälla.”

Bilderboken och barnromanen

”Hur ser världen ut i en pekbok? Vilka normer utmanas och reproduceras i moderna bilderböcker? Hur ser maktförhållandet mellan barn och vuxna ut i litteratur för barn? Vilka föreställningar om barn och barndom tar plats i samtida debatter om barnlitteratur? Det är några av de frågor som behandlas under denna kurs. Kursen ger en introduktion till den moderna bilderboken och barnromanens genrer, teman och berättartekniker genom närstudier av ett antal verk.”

Musikkritik och estetisk värdering

”Kursen behandlar olika praktiker, historiskt och i nutid, där musikaliska värdeomdömen har haft betydelse. Där ingår de musikestetiska diskussionerna och debatterna från äldre tid till nutid, musikkritik i dagspress och andra media men även andra sammanhang där kombinationen av presentation och värdering i språklig form är och har varit betydelsefulla. Ett viktigt moment är praktiska övningar i att skriva kritiska och kommunicerande texter om musik för olika syften och sammanhang.”

Helighetens bilder

”Vad är heligt? Vad är andligt? Hur kan vi gestalta och förmedla känslan av helighet i bild och konst? Hur förhåller sig samtidskonsten till de ”eviga frågorna” om helighet, Gud, liv och död? Hur förhåller sig det sekulariserade samhället till det heliga och det andliga? Vilka är de politiska implikationerna?”

Skriva, grundkurs

”På denna kurs kommer du att få testa skrivande i olika genrer och med olika mottagare för dina texter. Du lär dig att strukturera och utforma effektiva texter av varierande omfång. Under kursen presenteras och diskuteras dessutom flera olika teorier om text och skrivande. Genom examinerande skrivövningar utmanas du att fundera över din skrivprocess och dina texters form. Ett viktigt inslag i kursen är de samtal du och dina kurskamrater regelbundet kommer att ha om bland annat språkriktighet, mottagaranpassning och textutformning.”

Att skriva barnlitteratur

”Kursen handlar, mot bakgrund av goda förebilder, om hur barnlitteratur skapas. Studenterna arbetar under kursens gång fram ett antal skönlitterära texter för barn, som utvecklas i samråd med undervisande lärare och kursdeltagare. Barnlitteraturen spänner över ett brett register och olika individuella specialiseringar är därför möjliga. De teoretiska studierna varvas med praktiska övningar i hur man berättar i skrift.”

Bilderbok – Visuell och litterär gestaltning

”Upplägget består av workshops och föreläsningar inom text och bildområdet, studiebesök, gruppövningar, litteraturstudier och genomgångar. Kroki och färglära hålls fortlöpande. Samtidigt jobbar du under året självständigt med flera bilderboksprojekt som du får handledning kring.”

Litteraturkritik

”Kursen ger en historisk, teoretisk och praktisk orientering i det litterära kritikerfältet. Du får öva litteraturkritiskt skrivande och delta i textsamtal för att utveckla din egen kompetens som recensent och debattör. Kursen tränar dig i redaktionella uppgifter som att redigera, korrekturläsa och ge konstruktiv respons på andras texter.”

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page