top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Tidigare Augustfavoriter.

För ett tag sedan, när jag blev Augustambassadör, så instagrammade jag en bild på tidigare verk som blivit Augustnominerade eller vunnit priset, som jag vurmar extra för. Jag tänkte i dag visa 10 stycken lite ordentligare, håll till godo.

Legenden om Sally JonesJakob Wegelius, vinnare 2008. Mördarens apaJakob Wegelius, vinnare 2014.

Jag älskar Jakob Wegelius, lite distanslöst tyvärr, jag har läst så gott som alla hans böcker och samlar på dem han illustrerat åt andra författare. Legenden om Sally Jones tycker jag är fullständigt fantastisk, jag älskar allt från formatet till pappersval, till textens integration i bilder till själva estetiken, språket och handlingen. Mördarens apa har jag i sanning inte läst färdigt ännu. Det hela började med att jag läste en gammal intervju med Jakob Wegelius där han sa att det skulle dröja tre år innan nästa bok, så jag hann bygga upp stora förväntningar. Och sen kom den, och trots att den är en fortsättning på Sally Jones var formatet annat, detta är en tjock tung tegelsten med vanlig text och illustrationer. Dock minst lika fin. Men det känns skönt att alltid ha en oläst Wegelius att falla tillbaka på, så jag har sparat den. Ganska nyss kom dock en ny bok med illisar av Wegelius, en stor bok; Odjuret i labyrinten och andra grekiska myter med text av Annika Thor, så nu kan det vara dags att läsa den första.

r0014093ny2-1000x915

Cirkusloppor på luffenLena Sjöberg, nominerad 2013.

Två loppor är på luffen och ställs inför både döden, fattigdom och flykt. Trots detta överlag en glad bok på rim, med en uppsjö referenser till den vuxne läsaren att glädjas åt i illustrationernas periferier.

9960643-origpic-f5cbb3-960x394

Var är min systerSven Nordqvist, vinnare 2007.

Sven Nordqvist, som annars är mest känd för Pettson och Findus, gjorde 2007 detta gigantiska verk där alla illustrationer är i söm med varandra, som uppslaget ovan visar. Det var tydligen en teknik han velat pröva och tänkt på i flera år, och när väl tog sig an det gjorde han det med bravur. Texten och handlingen är ganska rakt på sak, en lillebror har tappat sin storasyster och letar efter henne, men i illustrationerna finns hur mycket som helst extra att upptäcka, sådant som inte ens nästan nämns i ord. Precis som en riktigt bra bilderbok ska vara.

29663946_o_1

Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycketGunnar Ardelius, nominerad 2006.

Sprängfylld, trots sin tunnhet, av fantastiska meningar och formuleringar. Som synes på titeln bland annat. Så himla väl värd att läsa även 10 år senare, fortfarande lika bra.

image

ExpeditionenBea Uusma, vinnare 2013.

Detta praktverk gräver runt i Andrées polarexpedition anno 1897, när han och två män till tog en luftballong, försökte åka till Nordpolen och dog ute på isen. Först 33 år senare hittas dem. Den är så väl febrig ut Uusmas perspektiv, som är närvarande i berättelsen, som hjärtkrossande i form av kärleksbrev från över ett sekel sedan, men också klaustrofobisk och exotisk.

29670035_o_1

Siv sover vilsePija Lindenbaum, nominerad 2009.

Stor bilderbok som myllrar av färg i skarpa toner, och om jag minns rätt från ett föredrag av Lindenbaum så var hon inspirerad av Tove Janssons Hur gick det sen? när hon skrev denna, både i färgval och disposition av illustrationerna. Handlar om hur att sova borta för första gången kanske inte alls blir som en tänkt sig, utan helt annorlunda istället.

9789187027499-500x500.jpg

Om detta talar man endast med kaninerAnna Höglund, nominerad 2013.

Poetisk, emotionell bilderbok för äldre läsare än vad som är vanligt för den uttrycksformen, nämligen snarare 12-15 än brukliga 3-6/6-9. Önskar fortfarande att den skall bana väg och göra att det skrivs mer bilderböcker för äldre, för himmel vad fin denna är. Perfekt gå-bort-present till alla och något en bör läsa flera gånger om.

9789187457609

Skriv om och om igenKatarina Kuick och Ylva Karlsson, vinnare 2009.

En av två faktaböcker för barn som fått priset (den andra är ABC å allt om D av Nina Ulmaja). Väldigt snygg bok för den som vill skriva själv, massor av nyttiga tips och braiga skrivövningar.

9789143500875

Den vidunderliga kärlekens historiaCarl-Johan Vallgren, vinnare 2002. 

Det känns som att exakt alla läste denna under ett par år, men det är också en mycket indragande titel så jag förstår det. Sen är den också otroligt bra, den kortväxte, döve Hercule föds på en 1813 bordell, och det låter ju som att det där aldrig kommer lösa sig, men Hercule kan också läsa tankar. Läs om du inte redan har!

Vilka är era Augustfavoriter?

#augustambassadör16 #augustpriset16

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page