top of page
  • Skribentens bildClara Kron

The revival of questionmarks.

Jag blev utmanad två gånger till, och jag vill ju inte vara oartig, och min söndagssargade kropp (mina ben är förstörda för all framtid känns det som efter att ha stått längst fram på en spelning med grabbiga grabbar som knuffar…) behöver lite tid till på sig innan jag skriver något så pass ordentligt som den där recensionen jag tänkt göra sedan i fredags… Nåja. Till frågorna.

Jana bad mig svara på det här:

1. Vilken är din favorit Astrid Lindgren-karaktär?

Ojoj. Jag är ju en riktig sucker för papporna vet ni. Mattis och Efraim är underbara män. Och jag älskar Karlsson på taket, Paradis Oskar, Abbe. Nej men vi säger Efraim för annars kommer min själ känna sig otrogen.

2. Om du skulle ordna en blind-dejt åt två fiktiva personer, vilka skulle du vilja få ihop?

Jag vet inte varför men jag tror Dorothy från Oz och Fred/George Weasley faktiskt skulle ha det fint som bara den. Hon skulle vara lagom praktisk och jordnära men alltid stöttande och uppmuntrande. Och de skulle vara spännande och passionerade och hon skulle inte behöva vara så ordentlig och präktig hela tiden!

3. Nämn ett exempel där filmen är bättre än boken!

Herregud jag kommer faktiskt inte på en enda nu. Breakfast at Tiffanys är en underbar film, men i jämförelse med boken ingenting. Nej jag kommer faktiskt inte på en enda.

4. Vilken var din favoritbok när du var åtta år?

Hm. Detta var år… 1997? Kanske Tre trappor upp med hiss trilogin? Jag läste väldigt mycket Maria Gripe den perioden i alla fall. Pappa Pellerinsdotter gillade jag mycket.

5. Vilken klassiker tycker du bäst om?

Mästaren och Margarita är ett mästerverk som jag verkligen borde läsa om så jag kan prata mer ingående om den här. Och Svindlande Höjder älskar jag!

6. Hur mycket kostade den dyraste boken du har köpt?

Det måste nog vara Alice to the lighthouse för 319 kronor. Inte ett så jättekul köp faktiskt.

7. Hur mycket kostade den billigaste boken du köpt?

Gills inte gratis så har jag hittat massor av böcker för en krona!

8. Kommer du ihåg när du knäckte läskoden?

Clara känner sig osäker på om hon förstår vad läskoden innebär… Clara vet därför inte vad hon ska svara. Clara drar därför slutsatsen att hon inte minns detta.

9. Vilken var den första boken du läste helt själv?

Ingen aning. Jag lärde mig läsa väldigt tidigt och det var alltid en stor bunt med bilderböcker bredvid sängen och i sängen, så någon av dem!

10. Vilken var den första boken du läste på engelska?

Jag vet inte detta heller. Men jag minns när jag gick i fyran och min bror gick i sexan fast vi gick i samma klass, sådan där 4-6a ni vet, så läste han Ronja Rövardotter på engelska och jag kunde inte för mitt liv begripa hur kan kunde vara så kunnig!

11. Vilken var din allra första favoritbok?

Visst kan Lotta cykla fick pappa läsa för mig kväll efter kväll, efter kväll. Det måste vara den som har den ärovördiga platsen.

Och sedan till Poplitts frågor.

1. Om du bara skulle läsa en bok om och om igen i hela ditt liv. Vilken skulle du välja utifrån de böcker du läst nu?

Måste jag verkligen välja? Detta är tortyr. Jag vill verkligen inte. The Complete Works of Ray Bradbury gills ju inte, eftersom den inte finns och jag inte har läst den. Men jag gör det ändå.

2. Vilken författare skulle du helst ha som bästa vän?

Lennart Hellsing! Han måste ju ha varit en riktig rivare i sin ungdom! Och Albert Engström verkar också vara bra att ha i sitt entourage. Och Beppe Wolgers. Tänk vilka kalas man kunde ha med dem. Och så kan wildcarden Hasse och Tage komma på besök med.

3. Av de böcker du läst som blivit filmatiserade, vilken är den sämsta adaptionen?

Jag tyckte ju initialt om Twilight böckerna, de klarade av en första läsning och omläsningar med om man tar dem för vad de är. Filmerna däremot har jag ingenting till övers för.

4. Hur ser du på framtiden för den fysiska bokens överlevnad?

Jag kommer själv köpa så många fysiska böcker det behövs för att hålla de levande. Jag gör mun mot mun och allt annat som krävs. Jag vill inte ha digitala böcker. Alls egentligen.

5. Originalspråk eller översättning?

Spelar ingen roll egentligen, jag läser det jag har och resonerar egentligen aldrig mitt köp utefter språk. Snarare handlar det om att jag inte orkar vänta på svensk översättning ibland och då blir det engelska. Men annars får det vara vad det blir.

6. Om du fick välja ett århundrade att leva i, vilket skulle det bli och varför?

Åh! Jag vill ha en tidsmaskin och pröva dem alla! Men jag börjar nog med 1700-tal och kränger på mig korsetter och går på fest med Axel von Fersen!

7. Hur väljer du vilka böcker du ska läsa?

Bara på hjärta! Nåja, men vissa rec-ex klättrar högre på listan än ”privata” böcker. Om det händer mitt i natten att jag läser klart en bok och inte vet vad jag skall ta mig an här näst plockar jag på mig tre, fyra böcker till sängen och läser första sidan i dem, men oftast fastnar jag helt i en av dem och då blir det den.

8. Hur många olästa böcker har du egentligen i din bokhylla, och hur lång tid skulle det ta för dig att läsa alla ?

Låt oss nöja oss med att säga att jag har så jag klarar mig…

9. Din favoritbok från när du var yngre?

Är vi här nu igen.. Jag har nog svarat på denna massor av gånger så jag tar wild cardet Katitzi denna gång, älskade hela serien!

10. Om du skrev en bok, vad skulle den handla om?

Män. Vad jag än skriver om kommer jag alltid tillbaka till dem.

11. Vilken bok önskar du att du skrivit ?

Nä. Vet ni vad, jag tycker om att inte ha skrivit mina favoritböcker. Jag vill skriva egna och läsa andras. Det får vara bra så.

#astridlindgren #fredgeorgeweasley #georgeweasley #mariagripe

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page