top of page
  • Skribentens bildClara Kron

The future is female.

I dag började jag också dagen genom att skynda genom fallande snö för att ta mig till en frukost, nämligen till Pocket Shop där Kakan Hermansson pratade om sin bok Hela Kakan som just kommit ut i pocket. Så otroligt peppande samtal. Kakan nämnde bland annat att hon inte läser böcker skrivna av män, helt enkelt för att hon inte tycker att det är värt tiden. Och jag är med henne delvis, säkert 90 procent av det jag läser privat är skrivet av, och handlar oftast om, kvinnor.

17126686_1024677667633962_1341526158662959104_n

Så jag plockade ihop en hel drös fina böcker, alla skrivna av kvinnor.

Från toppen, klockvis: Boken om Pippi Långstrump av Astrid Lindgren. Francesca av Melina Marchetta. Mitt dåliga samvete av Stina Hjelm. Monstrets dotter av Kristin Cashore. Pappa Pellerins dotter av Maria Gripe. Det växer av Julia Hansen. Katitzi av Katarina Taikon. Samlade dikter av Edith Södergran. Scum manifest av Valerie Solanas. Att föda ett barn av Kristina Sandberg. Om detta talar man endast med kaniner av Anna Höglund. Genier av Moa Gammel. Kindred spirits av Rainbow Rowell. Så som jag hade beskrivit det om jag slapp ta konsekvenserna av Bim Eriksson. Under det rosa täcket av Nina Björk . Bad feminist av Roxanne Gay. Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie. Trollkarlen från övärlden av Ursula Le Guin. Bli som folk av Stina Stoor. Pappan och havet av Tove Jansson. Allt som blir kvar av Sandra Beijer. Kunskapens frukt av Liv Strömqvist. Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson. Strimmor av hopp av Ruta Sepetys. Berättelsen om Signe av Kerstin Thorvall. Sagobok av Elsa Beskow. Texter av Annika Norlin. Doris drar av Pija Lindenbaum.

Men sen glömde jag såklart vissa viktiga, och ytterliga vissa andra hade jag inte hemma. Så här kommer en bunt till: Gudarna av Elin Cullhed. Saker jag hade velat veta när jag var femton red. Johanna Wester och Diana Olofsson. Kamp och kärlek av Lena Kjersén Edman. Feminism pågår av Sassa Buregren och Elin Lindell. Egalias döttrar av Gerd Brantenberg. Orlando av Virginia Woolf. Glaskupan av Sylvia Plath. Rädd att flyga av Erica Jong. Svart kvinna av Fanna Ndow Norrby. Hela kakan av Kakan Hermansson. Palimpsest av Lisa Wool-Rim Sjöblom. Gryningsstjärna av Charlotte Cederlund. Korpgudinnan av Elisabeth Östnäs. Tre feministiska sagor av Lilian Bäckman. Män förklarar saker för mig av Rebecka Solnit. Stanna av Flora Wiström. Brev till en nybliven förälder av Chimamanda Ngozi Adiche. I mitt namn av Moa-Lina Croall.

Vilka är era favoritböcker av ägiga kvinns?

Och kom ihåg:

Var besvärlig. Ta plats. Höj din röst och backa inte. Vi håller varandras händer när det blir läskigt. – Karins konstgrepp.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page