top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Tema inlägg: Studenten.

Det är ju den tiden på året, då många av er, skall växa upp och ta studenten, flytta hemifrån och pröva vingarna. Kanske bli full för första gången, få gräsfläckar på den vita klänningen av hångel i gräset, råka tvätta den med en röd strumpa och det visar sig att den blir rosa, vilket dessutom tyvärr skär sig mot ens egna rödbrända hudton. Och massa annat dumt och underbart. Jag har ju gjort allt det där. Jag har gjort många fel och många rätt och detta inlägg är egentligen bara för att dela med mig med någon form av visdom, både litterär och annan.

Men vi tar det roligaste först. Klänningar. Eller kjolar, byxor eller annat, det där är egentligen inte så noga egentligen. Huvudsaken är verkligen, att man själv känner sig fin. Men om du inte har något att ta på dig och behöver panik köpa något, till skolavslutningen eller någon dans eller bara för att det är en grå tisdag och spöregnar ute, så är här några tips.


En makalöst tjusig klänning från asos.com Man behöver inte ha vitt på sig bara för att alla andra har det på studenten.


Och ibland kanske det är ännu roligare att ha en klänning med rådjur än blommor på sig.


Eller så har man som jag, nästan alltid jättemönstrat eller bara svart på sig, så då kanske något väldigt ljust är det mest oväntade valet.


Eller ett par riktigt rediga byxor som glittrar och definitivt markerar början på något nytt.

Det viktigaste egentligen med kläder har jag alltid ansett är att de är i rätt storlek, det blir inte fint att tvinga i sig något som är tre storlekar för litet, det är mycket roligare, och skönare, att ha på sig kläder i rätt storlek. Det samma gäller åt andra hållet, och jag har varit både väldigt stor, när jag var 16-19 kanske, och nu är jag tydligen väldigt liten. Och tyvärr är det inte enklare för det. Och nästan aldrig hittar jag klänningar i min storlek, om de inte är snopet dyra vill säga. Så jag har fått ta för vana att sy in mina kläder. För mig är det inte så noga att det blir ordentligt och bra, och går som alltid mest på känsla och hoppas att ingen ser insidan av kläderna.


Men vill man lära sig sy knappar och en hel drös annat nyttigt är denna bok säkert värdefull. Och kan man redan sånt där tror jag den är en väldigt uppskattad present.Och vill man lära sig laga mat eller blanda drinkar som en kung, billigt och bra och dessutom utan att ta för mycket plats i hyllan, är Studentkokboken och Studentdrinkboken faktiskt att rekommendera.


En annan bok som blivit en klassiker att ge bort på skolavlsutningar i Amerikat är Dr Seuss Oh the places you’ll go. En makalöst fin bok som egentligen passar sig minst lika bra när som helst.


Och det är mycket som har med skolan att göra också. Vissa av er kanske skall börja gymnasiet eller funderar på det där med högskolor eller folkhögskolor. Och återigen är det viktigaste att man känner sig bekväm och har roligt. Om man inte känner sig bekväm eller fin i en tröja så byter man ju, och egentligen är det inte farligare med skolor. Jag bytte gymnasium 5 gånger och tog studenten ett år för sent, men det gick också jättebra. Och hela ens släkt kanske menar att man inte blir något nyttigt av att läsa en treårig utbildning på folkhögskola i något så pass osäkert som musik där man inte ens får betyg, men hur lyckad civilingenjör tror ni man blir om ens hjärta bara dunkar takten till sånger som vill ut, fastän man har farligt många fina betyg att stoltsera med? Nej, man skall göra det man blir lycklig av. Och vet man inte vad man vill göra, då går det jättebra att prova olika saker så länge. Skaffa ett menlöst jobb bara för att försörja sig, och prova lite kurser, kanske kvällskurs i drejning på medborgarskolan eller liknande är precis vad som behövs? Och andra gånger kanske man vet precis vad man vill, men ändå inte vågar. Och då är det viktigt att andas och sticka foten i vattnet så att säga. Lite prova i alla fall. Eller hoppa rakt i. För, och nu låter jag verkligen som en gammal tant, är det något jag ångrar så är det allt som oftast det jag inte gjorde. Det är sakerna jag aldrig, gjorde, provade, testade men innerst inne verkligen ville som jag ångrar.

Och det där med kärlek. Det kommer göra ont. Förr eller senare. Det kommer göra hopplöst ont och till viss del måste det få göra det också. Det ska nästan göra ont. Och ibland gör det ont lite till just för att det börjar gå över. Att komma över någon kan vara förfärligt det med. Eller så känns det som om alla andra blir kära och tillsammans, medan man själv inte ens ser någon fin att titta på. Kanske är man av det slag som inte ens vill varken bli kär eller tillsammans. Eller så är man bara så lycklig hela tiden att man får en klump i magen i alla fall för det kan väl inte vara möjligt att det skall vara så här underbart? Eller så dricker man ett glas för mycket och vågar äntligen kyssa den där som man blickat på hur länge som helst. Det kommer vara på alla möjliga vis. Det kommer vara bitterljuvt, fantastiskt och förfärligt om vart annat. Och jag har inte lärt mig någonting alls om hur man får bort det förfärliga, men lite klokare har jag blivit i de situationerna ändå. Man får ringa sin mamma mitt i natten när allting är becksvart, man får gråta bland folk, man får lyssna på samma gamla låt och om igen för det får det att kännas lite bättre, man får be sina bästa kompisar som bor på andra sidan Sverige att komma och rädda en, man får prova att kyssa någon annan bara för att se hur det känns, man får också börja gråta mitt i den kyssen för man kommer på just då att det var allt för tidigt för att försöka. Man får göra så många klichéer man vill, krossa glas, slänga drinkar i ansiktet och ställa sig på ett berg och skrika ut allting. Men man måste också försöka se skillnaden i att göra detta i förhoppningen om att det ska gå över, eller om man gör det för att man vant sig vid att vara i det där bråddjupet? Till slut får man vara glad också. Och även här tycker jag att det är allra viktigast att man skall göra det som känns bäst. Gör ditt allra bästa, måndag, tisdag kanske det knappt går att gå upp ur sängen, medan det på onsdagen är en sådan dag som är jättebra för att gå världens längsta skogsprommenad och baka drömmar. Att vara själv allt för mycket har jag i alla fall lärt mig hjälper då inte.

Jag hade i början av detta inlägg tänkt lista böcker som passar i detta stadie, när allt är nytt och skall provas, men jag tror egentligen inte det fungerar riktigt så, jag tror däremot att läsning hjälper en ur det mesta. Men vad ni läser spelar inte så stor roll. Bara ni ens gör det. Läs mycket, skratta mycket, ät god mat (gärna utan sådär fruktansvärt mycket tillsatser, eller smakämnen, skall jag vara gammal och vis vill jag proppsa för att skita i snabbmaten, det är dyrt och äckligt och man vet faktiskt inte alls vad man får i sig, laga riktig mat istället, det gör inget om det inte smakar gott i början, till slut gör det verkligen det), dansa mycket, stanna uppe sent, prata mycket och älska mycket. Så löser sig allting förr eller senare.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page