Clara Kron
”Tack vare honungen kunde antika människor se bra ut – oavsett om de var levande eller döda.&#

En trend jag verkligen uppskattar i de senaste årens banboksutgivning är faktabokstrenden. Böckerna är påkostade, gigantiska och välgjorda. Faktafullspäckade konstböcker nästan. Här och här har jag skrivit mer om en hel hop sådana böcker tidigare. Men nu ska det handla om bin. Nämligen Stora boken om bin av Piotr Socha (Alfabeta, 2017).

Titeln är inte en överdrift; boken är verkligen stor, och väger nära ett kilo. Men vad gör det när exakt varje uppslag är en som en fest. Den tar upp exakt allt en förknippat med bin, som hur en gör honung, om en verkligen kan ha biodling i städer? (vilket jag funderat på sedan Pushing Dasies), om en kan klä sig i bin, hur en honungskaka blir till, vad har en biskötare på sig och liknande klurigheter. Men också sådant jag aldrig själv tänkt på, som; vilka andra djur än bin pollinerar? och vilka är deras favoritplantor?
Överlag en fullständigt ljuvlig bok, som precis som den om hajar jag skrev om i ett tidigare inlägg, får en fascinerad av något som innan bara existerade i periferin. Illustrationerna är klara och färgstarka, och förhöjer verkligen läsupplevelsen. Passar såväl den som inte kan läsa själv än, som den vane läsaren med ett redan etablerat bi-intresse.
