top of page
  • Skribentens bildClara Kron

”SUCK! Mu, vad tråkigt det blev idag. Ingen Kråkan, ingen cykeltur, ingen Lina och ingen Lille

Processed with VSCO with c1 preset

Böckerna om Mamma Mu av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist har i och med Mera fart Mamma Mu! blivit 13 böcker. I denna har Mamma Mu är det sommar, gassande och alla vilar, bonden sover i sin eka på sjön och tiden står nästan stilla. Mamma Mu har fått låna Lillebrors cyklopöga och kollar på fiskar, Kråkan har solglasögon för att inte bli blind av solljuset.

Formen är lätt att känna igen, Mamma Mu gör något, Kråkan kommer flaxande och tycker att vad Mamma Mu än gör är fel. Sen blir han sugen på att göra det Mamma Mu gör, fast mer, fortare eller bättre, i detta fall tänker han uppfinna en propeller för barkbåtarna Lina och Lillebror byggt är helt enkelt för långsamma. Kråkan gillar racerbåtar.

Detta är inte min favoritbok om kråk- och koduon. Men den fyller sin funktion ändå, det varma gassande skiner igenom i så väl text som bild, allting är stilla och Nordqvists illustrationer porträtterar fint en högsommardag där ingen orkar göra någonting. Först tycker jag att det är frustrerande att ingenting händer, sedan kommer ett klassiskt uppslag där det myllrar kring Kråkan och behovet stillas lite. Sen kommer slutet, som vi rent dramaturgiskt vet vad vi bör förvänta oss – att Kråkan gör något bättre än Mamma Mu och sedan tröttnar. Men denna gång blev det inte så, vilket först kändes som ett antiklimax, men med distans och eftertanke känner jag mig närmast uppiggad av att det inte blev som Kråkan hade tänkt sig.

Boken är ett recensions-ex från förlaget, men finns att köpa på tillexempel Adlibris eller Bokus.

0 kommentarer
bottom of page