top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Sommaren som brann.

I helgen ska någon stor storm komma in över Sverige. Det har blivit höst och det är post-val-depp. Jag vrider därför tillbaka klockan lite, till juni, juli, augusti. Till en sommar som brann, både bokstavligt och bildligt talat.

Vi börjar precis här. Det är den 1 juni och jag har äntligen fått tag på en byxdräkt i jeans som passar perfekt. I bakgrunden skymtar karamellpåsar och vinylskivor så en verkligen förstår att det är helg.

Min pappa Björn fyllde 70 och vi åkte till Spanien för att fira. Här tog jag en bild med tankar på Tove Janssons Pappan och havet. Björn är dock 100 gånger gulligare än Muminpappan.

En dag tog vi bilen till Gibraltar, jag förälskade mig i en kaktus, köpte ett tygmäke och gin från Mark&Spencer. Så bisarr känsla att vara mitt i England i Spanien.

När jag var tillbaka i Sverige igen hade Ida och Niklas examensfest. Mattias och Fredrik var där och var soliga. Sedan denna bild togs har Mattias blivit pappa och Fredrik färgat håret brunt. Ibland förändras tiderna fort.

Och Ida då. Fredrik hittade en gitarr och allt var glatt.

Här minns jag inte vad det var. Men det var viktigt att vi skulle ses på No name bar denna kväll. Kanske firade vi något? Kanske var det kris? Eller hade vi bara inte setts på länge? Just denna stund var i alla fall både jag, Karoline och Amanda glada.

En morgon var Karoline bjuden på frukostsamtal av Stadsmissionen för samtal om hållbarhet, och hon tog med mig. Hon såg ut som Malin i Saltkråkan och vi dividerade om vilken koppstorlek som var bäst för kaffe. Ju större desto bättre anser jag.

Föreläsningen hölls i Grillska huset i Gamla Stan och Karro och jag oo:ade och aa:ade över takets målningar innan jag följde henne till tåget som skulle föra henne norrut hela sommaren.

Jag fick hem Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo och den fick följa mig överallt. Det var fantastisk läsning. Rekomenderar alla att köpa ett kokboksställ, för då kan en läsa medan en sörplar soppa, som jag gjorde här.

Det blev midsommar och jag tog på mig min bästa outfit, som jag även hade förra midis. Vi var i ett kollektiv och åt vegansk knytis och sjöng snapsvisor.

Efter långlunch tog vi oss till Ekerö och Skå festplats. Vi skulle nämligen DJ:a på Den bästa sommaren hela helgen.

Vi började med att slå upp tälten. Sedan vi blev bokade i mars någon gång hade jag planerat mitt enmanscamp. Jag spanade på loppisar, i Facebookgrupper och på Tradera och hade tillslut ett campingkitt som var blommigt och färgglatt. Från sovsäck till tält till luftmadrass. Var som synes mäkta glad över detta.

Härinne i cirkustältet hölls det spelningar av uteslutande tjejfrontade band och alla var så jävla bra.

Och på dansbanan spelade vi. Till långt efter gryningen och fram på morgonen. Ville aldrig gå och lägga mig, bara spela soul och inte frysa det minsta utan tröja.

En vardag var Karro tillbaka i stan igen, hurra! Vi bestämde oss för utomhuskontor och flyttade till Långholmen. Vi badade, klättrade i trän, spelade jazzy och jag skrapade knät på en sten 🙁

Amanda kom också och ville vara med! Såklart sa vi, och delade tre personer på en 33 cl folköl för att verkligen känna sommarlovsfeelingen.

Egentligen känns det som att en bara vara i vattnet hela sommaren?

Efter att vi badat och varit i en skivaffär i säkert en timma fick Karro nog och sa: JAG BEHÖVER MER BAD NU. Okok sa Amanda och jag, så då gick vi till Bio Rio och tog en öl. Sen gick vi och badade. På en hemlig brygga vi hittade först då, men som sen var magisk resten av sommaren.

Vi pratade också om kolonilotter och jag ställde mig i kö. Fick påminnelse igår om att jag glömt betala avgiften så kanske hamnar längst bak i kön igen?

Jag drack öl med någon på Snottys uteservering och hade alltid en bok i väskan. Denna, Niklas Mesaros Sjöhästar, var ren poesi att läsa.

För övrigt såg jag orimligt pigg och fräsch ut typ hela tiden? Fräknig och utan smink nästan jämt. Har glömt hur en använder foundations och har inte längre någon kvar.

Medan jag jobbade tusen dagar i rad susade mamma och pappa runt på älven i Norrland och var så här drömmiga. Avundsjukan och längtet var enormt.

Men så fick även jag, äntligen äntligen äntligen, åka norrut. Tåget tog miljarder timmar men sedan kom jag fram till min favoritstrand i världen.

Jag gjorde egentligen ingenting av värde där. Drack tio koppar kaffe om dagen, vaknade utan alarm, läste serietidningar och lyssnade på Springsteen.

Det var så varmt. Jag badade fem gånger om dagen minst, och uppdaterade SOS Alarms hemsida för att ser hur många bränder som brann och var. Ibland var det 18 stycken. Ibland var de jättenära.

Så efter några dagar i ljuvligheten fick jag lämna denna sommaräng, hem till betong och jobb igen.

Tillbaka på Junibacken igen prövade jag flätor och kände mig som en prärietjej.

Portföljen var packad med viktiga saker varje dag. Så en kunde bada direkt efter jobbet om en ville.

Och efter ännu en natt på tåg var jag framme i Agnäs igen!! Från en by någon timma bort kom Fredrik på besök.

Han och Karoline var nämligen uppe igen och de ville va med mig direkt jag kommit fram. <3 Vi gick rundtur i byn och visade Fredrik allt fint han inte sett ännu då bara Karro varit hos mig förr.

Jag tog dem till stranden och det måste varit nära midnatt när det var så här mörkt.

Det är långgrunt och vi utforskade andra sidan, hittade benbitar och fotsteg, skrämde varandra och gjorde tusen stories.

På vägen hem hälsade vi på kor och letade efter blodmånen som skulle lysa samma kväll.

När morgonen kom klippte Karro min lugg och vi inspekterade mitt nyfyndade tält. Nästa sommar ska det få följa med på festivaler och alla kan få plats. Sen åkte de ifrån mig igen.

En morgon när det spöregnade hade jag planer att ligga kvar i sängen hela dagen, men mamma sa nej, och vi åkte på auktion. Jag ville köpa mopeder, men pappa sa nej, så då köpte jag fyra lådor tyg istället.

På en loppis fyndade jag denna randiga tröja för en tia och tyckte den var perfekt till mina blåjeans.

Det var den också i två sekunder tills gylfen sprack. Amanda fick dock ett skåp av mig häromdagen och har lovat mig att byta gylfen åt mig 🙂

Men, vill inte kläderna ha mig så vill inte jag ha dem, tänkte jag och klädde av mig för ett bad.

Solen gick aldrig ner om kvällarna och ängarna stod i blom.

Det gjorde även trappen på mamma och pappas hus.

Vi klättrade upp på Balberget och hälsade på ett litet hebbre som stod där.

Utsikten var milsvidd och pampig.

Och här är lite skogsporr för alla betongbarn därute.

Jag mellisade harmynta i de branta kliven, och tänkte att det säkert var tio år sedan sist.

Så kom sista morgonen och jag drog mig kvar i Norrland och blomsterlakanen så länge det gick.

Men tillslut var det hejdå husen som gällde, det lilla i bak är mitt. <3

Så var jag tillbaka på Junibacken igen. Och trotsade klädtvånget som alltid. Inte en dag gick jag med på uniform. Det gick bra ändå.

Min senaste samling består av vintagepåslakan. Dessa hittade jag just innan hemfärd i Umeå. De är de mjukaste jag någonsin ägt. Känns som hotellakan. Mina favoriter just nu.

I övrigt är jag den typen av vuxen som tycker det är kul att dricka öl i en Spola kröken-tisha och köpte därför denna. Förlåt världen.

Alltså också. HUR MYCKET BABE ÄR KAROLINE HÄR? Herre min je. Vi drack norrlands i kylda glas för 29 kr och pratade om allt vi missat de senaste veckorna ifrån varandra.

Jag var också ganska tjusig. Hade smink för första gången på veckor och håret växte som ogräs.

En annan fröjdning denna sommar var upptäckten av vegansk fetaost.

Dyr, men dryg och god till allt. Tex pasta med tomatsås och solsken.

En dag gick jag och Ann vintageaffärerna på Söder runt, och jag tvingade henne kolla på skivor så jag fick fota henne med Dexys.

Jag började dansa och efter första lektionen cyklade jag hem till Karro som var hemma för alltid nu, fick humusmackor och måndagsmys.

Just innan skolan började hann jag träffa denna drömkvinna också. Johanna och jag fann varandra på en fest förra våren och hon är så jävla fin. Ibland äter vi lunch på Knut, som denna dag, skvallrar om allt i förlagsbranschen, som denna dag, och tycker om varandra, som alla dagar.

Sedan blev det den 27 augusti och skolan började. På två sekunder såg mitt skåp ut såhär.

Och sen blev det den sista augusti, det var Popaganda, spöregn och regnjacka på. Sommaren var slut.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page