top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Skriva i höst; tävlingar, föreläsningar och kurser

Glad första oktober! När en ny månad infaller på en måndag, då vet en att det är dags att ta tag i saker! I dag tänkte jag att vi kunde fokusera på skrivande. Jag har samlat ihop skrivtävlingar, studiecirklar, föreläsningar och kurser som passar den som skriver eller vill skriva mer. Först ut, tävlingar!

Tidningen Skriva har utlyst en ny stor hösttävling, dock enbart för deras prenumeranter. Temat är respekt på max 10 000 tecken. Deadline är 6 januari 2019 och priset är 10 000 kr. Läs mer här.

Förlaget Novellix utlyste i fredags sin nya novelltävling, för alla över 18 år. Tema är illusion på mellan 20 000 och 30 000 tecken och första pris är bokkontrakt med förlaget. Deadline 30 november, läs mer här.

Även tävlingen Hemmets Journal har en novelltävling. De vill ha en novell på ca 15 000 tecken med en kvinna i huvudrollen. Deadline är 1 december och vinnaren får 10 000 kr, läs mer här.

Bland kurserna däremot så kommer Studiefrämjandet hålla en kurs i att ”Hitta din barnboksidé”, med start den 18 oktober. Kursen hålls i Bryggsalen i Stockholm sex torsdagar i rad. Bland annat kommer en bland annat ha ”kreativa workshops, tekniker för skrivande, arbete med handlingslinje och gestaltning samt arbete med textflöde.” Är en osäker på om det är ens grej eller inte så kan en först gå på en introkväll för kursen den 4 oktober, den är gratis men en måste anmäla sig här.

Vill en lära sig skriva sångtexter så har en tur, då kan en bo var som helst! Medborgarskolan håller en distanskurs på fem tillfällen och ”Vi tar ut svängarna med hjälp av fantasin, tjuvlyssnar, spejar efter precisa detaljer och hämtar inspiration från vår närmiljö för att sätta fart på kreativiteten tillsammans.” Här anmäler en sig.

Helgen den 21 och 22 oktober håller Medborgarskolan i Stockholm i en inspirationshelg för att väcka skrivlust; ”en lustfylld inspirationshelg fylld av skrivövningar som hjälper dig att komma loss och fånga njutningen i att skriva.” Här anmäler en sig.

Vill en gå en intensiv kurs om skrivande så håller Berghs i en tredagarskurs med start den 5 december. Kursen är väldigt dyr, men är tre heldagar och en får bland annat lära sig ”budskapsval, argumentation och målgruppsanpassning. Vidare dispositionsmodeller, stilistik, läsbarhet och vanliga fel. Du kommer få veta hur skrivprocessen fungerar och hur du skriver effektivt.” Här anmäler en sig.

Vill en gå en billigare kurs som fokuserar på att skriva för unga vuxna så har Skrivarakademin en sådan fyradagarskurs, fördelat på två helger med start den 6 oktober. dessutom är kursavgiften just nu rabatterad! Här ”får du kunskap om hur man berättar en historia och hittar en egen form för sitt berättande. Vi gör spännande skrivövningar och närläser de texter vi skriver.” Anmäl dig här.

Det finns även en helgkurs som fokuserar på novellskrivande, perfekt att kombinera med en av tävlingarna ovan. Kursen äger rum den 19 och 20 oktober, sex timmar vardera dag och den är ”är lämplig för dig som läser mycket skönlitteratur och kanske skrivit lite på kammaren. Här får du lära dig grunderna i novellskrivande. Du ansöker med en kort motivering till varför du vill gå kursen.” Hit för anmälan.

Vill en hellre bara gå och inspireras av författare så kan en starta redan i morgon. Då samtalar Anna Höglund med sin förläggare om sin nya bok Mannen som byggde ett hus Rönnells Antikvariat från klockan 17. Jag har lyssnat på Anna Höglund ett par gånger och hon är otroligt bra på att berätta om sina processer, så detta tycker jag absolut ni borde gå på.

23 oktober kan en gå till Kungsholmens bibliotek och lyssna på Jonas Hassen Khemiri som pratar om sin senaste roman Pappaklausulen och om sitt författarskap i stort. Det kostar 50 kr och börjar klockan 18.

Den 8 november kan en istället gå till Hornstulls bibliotek, där John Ajvide Lindqvist kommer prata om skräck och skrivande, då han snart kommer ut med en bok om just hans skrivande. Eventet börjar klockan 19 och är gratis, men en måste hämta biljett på biblioteket. Det kan en göra från och med den 12 oktober.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page