• Clara Kron

”Så när han bad mig sova över sa jag ja utan att blinka.”


Titel: Resten får du ta reda på själv

Författare: Lauren Oliver

Förlag: Bonnier Carlsen

Utgivningsår: 2012

Sidantal: 475

Betyg: 2/5

Recensions-ex: Nej

Tänk om du bara hade en dag till att leva? Vad skulle du göra? Vem skulle du kyssa? Vad skulle du säga till dina vänner och din familj?

Samantha Kingston har allt; världens coolaste pojkvän, tre fantastiska bästa vänner, och första tjing på allt på Thomas Jefferson High – från det bästa bordet i matsalen till den smörigaste parkeringsplatsen. Fredagen den 12 februari skulle bli ännu en perfekt dag i hennes underbara liv. Istället visar det sig vara hennes sista.Men så får hon en andra chans. Sju chanser, till och med, för att lösa mysteriet kring sin död. Under den tiden upptäcker hon det sanna värdet av allt hon håller på att förlora.

Denna bok påminner mig så fruktansvärt mycket om Sweet Valley Twins: The Year Without Christmas, den finns på svenska men jag minns inte vad den heter och lyckas inte hitta den, och det är väl inte så konstigt. Principen är det samma men det skiljer de två böckerna 17 år åt. Jag är dålig som bara den på att veta hur gamla folk är när de går vad de nu går i High School, men jag gissar att de i Olivers bok är runt 17/18 och tvillingarna skall väl vara 14 tror jag? I stor mån är tycker jag att Samantha och hennes kompisar är Enhörningstjejerna som aldrig någonsin växte upp, visst dom fick börja ligga och dricker sprit men de har inte utvecklats någonting. Jag har aldrig varit i USA och skall egentligen inte uttala mig om hur skolhierarkin är där, men det känns så fruktansvärt daterat att se på skolungdommar på detta sätt. Även om det behövs i denna bok för att Sam måste ju genom boken utvecklas från någonting till någonting, men skulle det inte vara intressantare att låta en tjej som inte kallar sina kompisar alla synonymer på prostituerad hon kan komma på, inte är kapabel till att göra en enda självständig handling, inte gör det hon själv vill, till huvudpersonen? Skulle det inte vara bättre läsning om det var  en helt alldaglig vanlig människa? Eller en riktig underdog som Juliett, även om det temat också har gjorts.

Nåja, säga vad man vill om alla interna jargonger tjejgänget emellan, men i övrigt är språket svalt och lättläst, man plöjer igenom denna, ändå tjocka, bok på ett par timmar, utan att störa sig allt för mycket på formuleringar. Vad som däremot stannade upp mig i mitt läsande var att flera gånger saknades det ”” när det talades, vissa gånger fanns det en ” i början av meningen men ingen i slutet, och sådant stör mig alltid. En annan sak som gjorde mig väldigt förvånad att en gång i slutet, någon gång under de tvåhundra sista sidorna, stod det dreit eller vad det nu heter, där det uppenbarligen skulle vara jätte. Det skulle vara jättesnygg eller något liknande men det stod dreitsnygg. Jag minns inte riktigt och min stavning av dreit är säkert fel, men är inte det danska/norska? Hur det ordet kommit dit vill jag inte ens veta, och jag hoppas att det inte beror på att boken är snabbt översatt från danska/norska istället för engelska.

Nåja. Säga vad man vill om mina hang ups på sådana saker men nog sänkte det betyget för mig i alla fall. Det är inte en lika dålig läsupplevelse som tillexempel The black cat eller Beastly var för mig men denna bok tillförde verkligen ingenting för mig. Jag kan inte empatisera med karaktärerna över huvudtaget och när boken är över är jag fullkomligt oberörd, jag orkar inte ens vara upprörd över Sam och hennes vänner, vilket vissa kan vara något det med. Men denna gång blir det bara ett enda jaha…

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla