Clara Kron
Så föll ett långsamt regn genom trädgården.
Det är sannerligen dags att beta av några recensioner igen, känner att jag måste komma ikapp och helst inte ha mer oskrivna än två lästa böcker ungefär, det känns mer hållbart.

Författare: Kristian Gidlund
Förlag: Forum
Betyg: 5/5
Recensions-ex: Ja
Denna bok, denna bok, det är nog den som jag bävat för allra mest för att recensera. Det går omöjligen att göra den rättvisa. Allt jag kan säga är att ni måste läsa den. Älska den och krama sönder den. Jag själv klarade bara av att läsa delar av den i taget, det är verkligen ingen bok man sträckläser, hjärtat orkar helt enkelt inte med. Och var beredd på tårar. Hulkande, krampaktiga tårar. Och lyssna på Kristians sommarprat. Denna bok och hela han är som något från en annan värld, han må vara borta nu, men denna bok kommer jag bevara för alltid. Och som jag har förstått det skall det komma en till? Hur som helst, läs, älska gråt, ge bort i julklapp, tyck om dina nära lite extra.

Titel: Den tomma stolen
Författare: J.K. Rowling
Förlag: Wahlström & Widstrand
Betyg: Det går inte att sätta ett rättvist betyg här.
Recensions-ex: Ja
Ja ni. Denna har tagit obeskrivlig tid att läsa, och sedan ännu längre att samla tankarna kring. Det är inte det att den var dålig. Och givetvis visste jag såklart att det inte skulle vara en ny Harry Potter, eller att deckare faktiskt inte är min genre. Men förväntningarna var ändock allt för höga. Och infriades tyvärr inte. Kanske kan det helt enkelt vara så att tiden var fel, att jag tycker mer om den vid en omläsning när jag inte förväntar mig allt. För det är ju inget direkt fel på boken alls, den har bra handling och bra karaktärer och stämning och allt man önskar sig. Det enda konkreta jag kan säga är tyvärr ett så lågt uttalande som att ”Det är inte Harry Potter.” Och jag vet, det är en barnslig sak att ens tänka, men det gör ändå att jag kommer vänta ett bra tag tills jag läser hennes senaste bok, den som kom under pseudonym ni vet.

Titel: En välbevarad hemlighet
Författare: Kate Morton
Förlag: Forum
Betyg: 4/5
Recensions-ex: Ja
Min mamma har älskat Kate Mortons böcker och jag har varit stilla nyfiken men inte tokintresserad, dock verkade denna falla mig i smaken så jag bestämde mig för att ge henne en chans. Och jag gillade den faktiskt, jag kanske inte är lika frälst som mamma men den är helt klart läsvärd. Den påminner mig en aning om Den trettonde historien av Diane Setterfield, något med stämningen och hur det luckras upp sakta. Egentligen känns detta som en perfekt jullovsbok, när man bara kan ligga på sofflocket och läsa och tiden sakta går framåt.


Titel: Barnmorskan i East End 1 & 2
Författare: Jennifer Worth
Förlag: Lind Co
Betyg: 4/5
Recensions-ex: Ja
Egentligen föredrar jag att läsa böckerna innan jag ser filmen/serien, men jag tror faktiskt inte att jag hade plockat upp denna bok om jag inte hade blivit alldeles tagen av serien. Men det är jag verkligen glad att jag gjorde. Precis som serien är böckerna omhändertagande när man som bäst behöver det. När jag har en dålig dag kan Chummy vara den enda som kan bota mig. Givetvis är det mycket hemskt som berättas, saker som jag inte ens kunde föreställa mig, men den är ändå så varm att den är som att dricka choklad framför en brasa. Jag vet att jag någon gång i en annan recension sa att den fick mig att tänka ”Vad skulle Sookie göra?” när jag befann mig i vissa situationer. Men jag vill ta tillbaka det, jag vill göra som Chummy, jag vill vara driftig och klok och god, hon kan vara en av mina favoritkaraktärer genom tiderna.

Titel: Blod och guld
Författare: John Steinbeck
Förlag: Sjösala förlag
Betyg: 4/5
Recensions-ex: Ja
Jag tror att jag var kanske 13 när jag läste min första John Steinbeck-bok, och det måste vara den där brådmogna sommaren när jag bara läste klassiker. Det var Möss och människor jag läste då, och sedan dess försökte jag övertala mamma och pappa att visst hade de döpt mig efter faster Clara? Blod och guld är Steinbecka debutroman, och det märks faktiskt. Den skiljer sig en del både i handling och språk från hans senare romaner, pirater istället för den Amerikanska depressionen, så min personliga favorit, som är Riddarna kring Dannys bord, är den väldigt olik. Det finns dock passager som gör att man kan ana vad som komma skall, och hur hans författarskap skulle komma att bli. Det är en fascinerande och gripande bok, som jag verkligen är glad att jag har läst. Och det kan också vara, utan större konkurrens en av de snyggaste böckerna jag har, med sina tidstypiska illustrationer och den ständigt närvarande doften av tjära.

Titel: Lyktgubben, skogfrun och andra väsen
Författare: Tor Jäger och Jan Jäger
Förlag: Berghs
Betyg: 2/5
Recensions-ex: Ja
Just nu när jag skriver denna recension är det såklart omöjligt att inte försöka jämföra den med Nordiska väsen, tyvärr, men eftersom jag bara har börjat läsa den skall jag försöka låta bli. Jag har alltid gillat folktro och de väsen som existerar där, det finns något evigt och tidlöst över dem. Vilket samtidigt är problemet för mig med denna bok. Illustrationerna är för moderna, oavsett hur fina de är, jag gillar inte det personliga tilltalet som blir snudd på uppfostrande på vissa ställen, typsnittet klaffar inte heller med evigheten och känns för datoriserat det med. Det är lite för oseriöst och buskis över det hela för att jag skall bli betagen. Det går inte tillräckligt djupt ned och jag försöker fundera på vem denna bok egentligen är riktad till, då denna typ av bok egentligen skulle kunna göras både tidlös och åldersöverstigande men istället känns barnslig på ett sätt som jag inte tror att barn skulle föredra heller. Men det som stör mig mest är faktiskt att föreställningen av dessa väsen inte matchar utförandet, det är för nytt, för blankt och inte tillräckligt hemskt.