top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Recept: Vegansk blomkålssoppa

Det är ju som bekant januari, vilket nästan utan tvekan alltid är både kallt och pankt. Här kommer därför recept på stålande god blomkålssoppa som värmer medan en smider planer på att krossa patriarkatet. Få ingredienser och bara tre verktyg behövs; kniv, stavmixer och en stor kastrull eller gryta.

Detta behövs till ca 4 portioner blomkålssoppa:

olivolja 4 små schalottenlökar eller två bananschalotten 4 klyftor vitlök 1 näve persilja ca 500 g blomkål 2 buljongtärningar + 1 liter vatten 2,5 dl havregrädde salt peppar Frivilligt: matlagningsdryck, jag valde kaffe.

Börja med att skala och hacka schalottenlök och vitlök, eftersom allt ska mixas räcker det med att du kvartar löken. Bryn lök tillsammans med salt, peppat och lite persilja i olivolja i en stor gryta eller kastrull.

I fall det är brist på olivolja i hemmet skulle jag steka i något annat (annan olja eller veganskt margarin) och spara så en får ringla olivolja över soppan i slutet, för det är då den verkligen smakar och gör skillnad.

Hur som, snåla inte med pepparen.

Släng ner blomkålen i grytan med. Jag använde en påse fryst från Findus som innehöll 550 gram ena gången och ett mindre färskt huvud på 480 gram andra gången, båda funkade ypperligt. Använder en färskt huvud måste en dock hacka upp det grovt först.

Drick något medan du lagar mat – jag föredrar kaffe – andra gillar matlagningsöl. Gillar en vitt vin kan en hälla ner en hutt i soppan, det blir också gott. Saft går också bra att dricka till, men funkar inte i soppan.

Låt allt stekas lite lagom medan det börjar lukta gott, tillsätt sedan buljongen. Om dina tärningar har problem med att lösas upp kan du börja med att bara hälla i kanske en dl i grytan tillsammans med buljongtärningarna. Medan den lilla mängden vatten snabbt kokar upp börjar tärningarna snart att smälta, och när de är helt formlösa kan du tillsätta resten av vattnet.

Låt koka medan du gör annat. Det finns liksom ingen bra tid att ange, allt från 20 min till två timmar funkar egentligen, se bara till att tillsätta mer vatten ifall det börjar koka bort. Ena gången passade jag på att nyårsbada och göra mig fin medan det kokade, andra städade jag köket och kollade på youtube-klipp. Tanken är inte att du ska sitta och vänta, nu har du tid att göra vad du vill!

När det väl börjar kännas dags att äta tar du fram din stavmix och mixar soppan så pass slät det går. Tillsätt sedan havregrädden och mixa den ännu slätare. Smaka av. Salta och peppra förmodligen lite till.

Ta fram det bröd du har hemma, rosta det om det passar.

Häll upp en stor tallrik blomkålssoppa, ringla olivolja och strö lite mer persilja över soppan. Ät!

#vegansk #soppa #blomkålssoppa #recept #blomkål

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page