top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Recept: Inlagd rödlök och veganska picknickmackor.


Det är fredag, sol och redan väldigt varmt. Ett strålande tillfälle att lägga in rödlök med andra ord. Inlagd rödlök är gott till ungefär allt; mackor, grillat, i sallad eller till falafel. Möjligheterna är oändliga. Detta behöver du:

En burk, gärna stor. En mängd rödlökar. Vatten. Socker. Ättiksprit.

Min burk rymmer en 1 L, varför jag anpassade mitt recept därefter.

Men ett grundrecept att gå efter är 2 dl ättiksprit, 1 dl vatten och 2 1/5 dl socker som en kokar upp tills sockret smält.


För mig är dock det viktigaste att burken blir riktigt full av lök. Så jag hyvlade minst tio lökar på en mandolin, och sedan kokade jag mer lag för att fylla upp, ifall det behövdes.


Efter en kort stund ser det så här härligt ut. Jag gjorde en extra burk till min mamma då det ändå var ett par lökar kvar i nätet, och jag ändå hade stökat ner. Sedan låter en burkarna stå och dra i gärna ett dygn innan förtäring, så det blir extra gott.


Jag använde min lök till att bygga veganska picknickmackor. En hel uppsjö. De bestod av följande:

Frallor eller limpor, skivaade. Hummus. Babyspenat. Avocado. Inlagd rödlök. Tomater.

Jag började med att skiva alla bröd och tog två skivor som var kompisar. Den ena fick ett tjockt lager hummus, efter det följde babyspenat och skivad avokado som mosades lätt med gaffel. Ovanpå avocadon toppade jag med inlagd rödlök och tärnade körsbärstomater. Kompisbrödskivan la jag på toppen och klämde åt. Mackorna slog jag sedan in bakplåtspappet, knöt om med steksnöre och lade ned i picknickväskan, och sedan firade vi min födelsedag ihop. Men jag är säker på att de smakar lika bra en helt vanlig helgdag som denna! <3

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page