top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Om dagen som inte borde behövas

Idag är det internationella kvinnodagen som i år firar 102 rå. Kvinnlig rösträtt har nu funnits i Sverige i 91 år. Båda två är lång tid, mycket lång. Jag är inte en förespråkare av varken genus eller feminism och lyfter sällan fram kvinnliga författare just på grund av att de är kvinnor här. För mig funkar det inte så. Tyvärr. Jag är, åter igen, tyvärr en sådan lyckad människa av kvinnligt kön som sällan behövt reflektera över min könstillhörighet mer än i biologisk aspekt. På mig har det växt bröst, om än inte stora, men det har i princip varit den skillnaden jag hittills märkt av. Jag har sedan barnsben inte varit en typiskt tjej, generaliserande sett. Jag har uteslutande manligt umgänge och ser själv ingen skillnad mellan mig och dem, förutom just det biologiska och i viss mån det estetiska, jag klär mig i korta kjolar och det gör inte dem. Men på den enkla nivån har det, tack och lov, genomgående varit. Om det beror på min uppväxt, umgänge, personlighet eller miljö vet jag inte. Men jag är inte dum nog att förstå att jag har haft tur. Inga tvivel om saken. Just nu, i skrivande stund, är jag på väg hem till en karl. Ingenting romantiskt, än så länge i alla fall, men jag vet att ingen kommer kalla mig hora för det. I alla fall ingen jag känner. Jag har möjligheten att studera och bli vad jag vill och var hittills inte mött några förutfattade meningar på grund av min biologi. Och i mitt fall går ingenting annat att såga än att det är ren och skär tur. Jag är inte dum nog att inbilla mig att det är så här det går till i världen, bara för att 91 år har gått. Inte ens i Sverige är det denna dans på rosor, egentligen. Folk är nedvärderande, och dömmande och generaliserande. Enbart på grund av biologiska reproduktions organ. Ibland. Eller ofta. Men. Om du, som jag, är ung eller relativt så, låt aldrig denna detalj hindra dig. Vill du ligga med hela världen, gör det. Det finns alltid någon horigare än dig, man eller kvinna. Vill du bli Sveriges nya ledare, bli det. Låt aldrig någon annan förutfattade meningar begränsa det som är du, och det som är dina drömmar, speciellt inte baserat på något så pass banalt som kön. Du skall göra det du mår bäst av, oavsett vad du är född till eller vad världen säger dig. Men idag, denna fantastiska dag, bör du om du är kvinna, fira att någon fått igenom att du skall ha samma möjligheter, även om du visste det innerst inne eller inte.

Inlägget är en del av en bloggstafett för att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen där följande bloggare deltar:

enligt O, Marias stickning och läsning , Böcker x 3, Hanneles Bokparadis , Nina Ruthström, Sofies Bokblogg , Mind the Book, Calle Brunell, Andra intryck, Ord och inga visor, Boktjuven, Mimmimariesböcker, What you readin?, Pantalaimone, Matildas Läshörna, Peter Andersson, *malins bokblogg*, A room of my own, Madeleines bokhörna, thecuriouscaseofthebooks, Erica – en dröm i rosa, Tvärtemot, …och dagarna går, Fix Me Up, TinaO, Bokodyssé, Med näsan i en bok, alice bröms, Beroende av böcker, Den var bra, Olika sidor, Dantes Bibliotek, Lyrans Noblesser, Livet mellan två evigheter, Den läsande kaninen, Breakfast Bookclub, Lottens bokblogg, Kill your darlings, Sandra Gustafsson, Desirée Fredlund, …and then there was Beatrix, Lingonhjärta, Gunillas Blogg, Stänk och flikar, Fiktiviteter, Bokmilaskogen, Saris blogg, Böcker emellan

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page