top of page
  • Skribentens bildClara Kron

”När din spegel får en psykos och skriker fula, elaka saker till dig. Keep calm and smash it.


img_0948

Jag har tänkt skriva om denna bok ett tag nu, egentligen sedan redan innan den kom ut; för den är så förbannat fin. Men i dag är det fredag och då kan denna bli något fint att hålla i handen.

Boken heter Det kändes lugnt när mina känslor dog och är skriven och ritad av Bim Eriksson. Många av er följer henne säkert redan på Instagram, @bimcamilla, och er andra rekommenderar jag verkligen att göra det, där finns tillexempel nyare genialiteer som denna.


img_0949

Det kändes lugnt när mina känslor dog är otroligt poetisk, Bims språk är helt enkelt ljuvligt. Den gör nedslag i olika relationer och avbildar uppbrott, hjärtvärk, svek, manlig svinighet och systraskap. Som det står på baksidan tillexempel: ”Jag minns inte riktigt när mina känslor dog. Om det var på hösten när du bytte stad utan att tala om det för mig och sen ljög eller om det var i samma ögonblick hamstern slog i golvet. Kanske var det när du var ett rövhål och sa att vi inte kunde ses mer för att jag skulle bli så himla kär i dig eller var det när du trodde att chokladsmulorna i min säng i själva verket var bajs?”


img_0951

Boken är smärtsamt full av igenkänning som får hjärtat att krypa ihop, och den är något av det mest samtida jag läst. Jag tycker ofta att nutidsskildringar är svåra för att de så lätt kan bli daterade och kännas orelevanta kort efter publicering, men inte denna. Jag tror att det kan bero på att den är så extremt fullpackad med känslor att en kommer känna igen sig lika väl om sex månader som om sex decennier. Det är som att läsa varje tjejs dagbok anno 2016, samtidigt som det också är extremt personligt och privat.


img_0950

Det är humor och det är smärtsamt, det är skratt som fastnar i halsen och tårar i ögonen, det är poetiskt och det är groteskt. Men det är också pepp och stöd och hålla om ryggen, grrrl power och kärlek till skräpmat. En rekommendation till alla som vill inse att den inte är ensam om att känna som den gör, eller till alla som inte förstår hur det känns men som måste förstå.


img_0952
0 kommentarer
bottom of page