top of page
  • Skribentens bildClara Kron

”Mot insidan av ögonlocket kan jag se dem en och en i pulserande övergångar.”

Kulör – En bok om vad färg gör av Lotta Kühlhorn (Bonnier fakta, 2017) var för mig en hett efterlängtad bok, en jag såg fram emot särskilt med hennes Rapport – En bok om att göra mönster i åtanke. Och till stor del är uppläget liknande. En ganska akademisk start, där Kühlhorn går igenom såväl färgcirkeln som Goethes färgtriangel och det elektromagnetiska spektrumet. Tyngre fakta på en sida, för att på motstående blanda upp med kuriosa om hårfärg: ”I förmögna hem vid 1900-talets början (i Danmark) målades väggarna i barnrummen efter barnens hårfärg. Blont hår: ljusblå väggar. Ljust röda väggar till brunt hår och ljuslila väggar till rödhåriga barn. Det låter som änglabokmärkena från den tiden, änglarna hade olika hårfärg och olika färg på vingarna.”

Märk väl att även om jag skrev tyngre, så är den aldrig svår. Här finns trivia att samla på sig och en blir nästan omedvetet bildad, då det är skrivet på ett så personligt och lättillgängligt sätt. Men en lär sig om färgblandning, färgsystem och Bauhausskolan, och får samtidigt veta att pigmentblandningen i läppstift är som ”florsocker ungefär, när det blandas med fettet finns det ingen ände på hur mycket färgpigment det kan svälja”. Efter dessa inledande kapitel blir Kühlhorn än mer personlig, och följande kapitel är indelade efter färger, med start i gult och slut i grått. Här går hon berättar om personliga preferenser hur olika färger har använt historiskt, men visar också ett rikt galleri av hur hon själv använt färger.

Som rött, till exempel. ”Den har så många olika betydelser och användningsområden. Blod, kamp och kärlek. Politisk färg.” Sedan går hon igenom olika formgivningsuppdrag, eller mönster, hon gjort. Saker hon hittat och gillar. Förklarar varför den nyansen, den kulrören, är betydande. Både för henne personligen, men också för oss som mottagare. Vad har olika färger kodats med. Hur förstår vi dessa färger. Det är en kuriosafylld bok, som förmodligen bara intresserar den redan invigde. Den som redan gillar starka färger, mönster, bokomslag (vilket Lotta Kühlhorn kanske främst formger). För oss är nöjesläsning sida upp och sida ner.

Böckerna jag skriver om är ibland mottagna från förlagen som recensions-ex. Åsikterna är dock, som alltid, mina egna.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page