top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Mina studier!

Jag tänkte att jag skulle berätta lite om vad jag pluggar just nu. Men först en snabb recap på vad jag tidigare studerat! Jag läste Kulturvetarprogrammet på Stockholms Universitet och fick då en kandidatexemen i litteraturvetenskap, där inriktade jag alla valbara kurser på barnlitteratur så långt det gick. Samtidigt som den kandidaten pluggade jag också en massa annat, tillexempel journalistisk grundkurs på Poppius, att skriva för barn och ungdom på Skrivarakademien samt publicering på Beckmans. De var alla kurser – inte program, och Beckmanskursen finns inte längre kvar – och ingen av dem gav högskolepoäng. Men jag läste även Mumin med mera: Tove Janssons författarskap på SU. De 7,5 hp har jag dock kvar att sedan lägga in i en ytterligare examen då jag läste för många poäng under kandidaten så jag valde att spara den. Efter min kandidat tog jag en magisterexamen i Förlagskunskap, där gick det inte att välja kurser så att det blev särskilt barnlitterärt, men däremot kunde min praktik göra det för jag fick spendera 12 veckor på Rabén och Sjögren. Efter den examen jobbade jag hela sommaren och hösten, till våren fick jag jobb på Bokförlaget Opal samt gick på Konstfack. Där läste jag en kurs som hette Den berättande bilderboken 15 hp. Den var så himla fin, matnyttig och BRA. Så synd att den blir inställd nästa gång, men hoppas den kommer tillbaka.

Det var ju lite oklart vad jag skulle göra detta år, när mitt vick på Opal tog slut, så jag hade sökt ett par kurser på Södertörn för att i alla fall ha någonting. Men sedan fick jag ju jobb på ETC och hade egentligen kunnat strunta i att plugga mer. Dock blev två av tre kurser inställda och den som fortfarande gavs verkade ändå rolig nog och tidsmässigt passade den med jobbet så jag bestämde mig för att gå ändå.

Kursen heter alltså Digital grafik och illustration och är en halvfartskurs på 7,5 hp. Vi ses nästan varje torsdag mellan 16-19 och det är alldeles lagom. Kursens syfte är att lära ut illustration och grafik främst genom programmet Illustrator från Adobe, men kan en redan InDesign eller Photoshop så får en göra sina uppgifter i dem också.

SšderLogga

Vi har fått lyssna på föreläsningar av verksamma illustratörer och grafiker och fått göra hemuppgifter i illustration. Denna gjorde jag när vi skulle göra en logga till ett företag som jobbade med integration. Jag tänkte mig en organisation vid namn Bli kvar (inpirerad av Annika Norlin och PO Tidholm) som verkar i Norrland och som värnar för att den Norrländska landsbygden inte skall bli så avbefolkad utan att människor väljer att stanna kvar, både de som kanske blivit asylplacerade där som de som vuxit upp där, samt de som kommer på besök från andra städer. Loggan gjorde jag i Illustrator och jag jobbade främst med ankarpunkter.

Vi har en till uppgift som skall lämnas in idag där vi skall formge ett tidningsuppslag på tre olika sätt, med samma text och bildmaterial alla gånger. Till slutarbete skall vi göra en affisch eller ett annat sorts tidningsuppslag, men jag pratade med min lärare och kommer nog göra en tunn, tunn tidning istället. Med omslag och artiklar och sådär, vill helst göra en färdig produkt tänkte jag. Hittills är jag ganska nöjd med kursen, vissa saker har skevat lite, men det är främst teknologiska och praktiska saker. Allt som allt känns det som att jag kommer vara nöjd med att jag har gått kursen.

Astrid_portratt_JacobForsell

Men jag har faktiskt tänkt plugga ännu mer. I framtiden vill jag ju gå på Konstfack, något av deras större program. Men det är bara antagning en gång per år så det vår vänta ett halvår innan jag tänker på det mer. Till sommaren har jag dock sökt ett par kurser på distans, Astrid Lindgrens författarksap, Harry Potter och hans världar samt en 7,5 hp kurs i barn- och ungdomslitteratur. Jag tänker att sådana kurser kan jag helt enkelt inte läsa för många av. Och eftersom jag redan har mina examina blir det varken särskilt mycket stress eller press på att jag ska klara av och hinna med dem, krisar det kan jag hoppa av. Skulle jag komma in på alla tre läser jag nog dock bara en ändå, tror en som mest för läsa 15 hp på sommaren?

Till hösten har jag sökt en hel drös distanskurser också, flera i litteraturvetenskap – tillexempel Bilderboken och barnromanen på Umeå Universitet som verkar superfin, men också ett par i formgivning. Grafisk design och typografi samt Grafisk design; tryckDet är lite samma sak där, jag vet inte riktigt vilka jag kommer gå eller ha tid att gå om jag kommer in, men jag ville söka ändå. Planen är att i framtiden kunna ta ut en till kandidat, men främst också hålla mig ajour och lära mig ännu mer.

Har ni sökt några kurser till hösten eller sommaren, eller har ni redan fullt upp med studier?

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page