• Clara Kron

”men mäst tänker man på den man älskar, åtminstone jag.”


Författare: Astrid Lindgren

Titel: Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult

Förlag: Bokvännerna

Utgivningsår: 1975

Sidantal: 42

Betyg: 4/5

Recensions-ex: Nej

Tyckte att det var dags att recensera denna pärla som jag nästan byggde min B-uppsats på innan jag på djupet går in i min C-uppsats. Detta är kärlekshistorien om hur Astrids föräldrar träffades. 1999 blev den av Sveriges Radios lyssnare till årtusendes kärlekshistoria. Så här börjar den:

Nu skall jag berätta en kärlekshistoria, ingen som jag har läst eller hittat på utan bara en som jag har hört. Många gånger hört. Den rymmer mer kärlek än någon jag har läst i böcker, och för mig är den rörande och vacker. Men det beror kanske på att den handlar om två människor som råkade bli mina föräldrar.

Den är huvudsakligen fokuserad på Samuel August för det var han som först blev kär och sedan gjorde allt för att få sin Hanna, som han till sist fick också. Det är kort historia, men det finns både foton och kärleksbrev som fyller ut. Och makalöst vackra citat som det här:

”Jag såg dig, och från denna dagen jag endast dig i världen ser”, något sådant kunde inte Samuel August säga, för han var bara en bondpojke i Småland och visste inget om dikter. Men annars var det just så det var.

Om ni inte har läst den någon gång, bara alla barnböcker av Astrid borde ni verkligen ta er den korta tiden det tar att läsa denna stora bok.

#astridlindgren #författareastridlindgren

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla