top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Listan om jul!

Snön kom äntligen i natt!!! Firar detta med jättejulig jullista från Sandra.

Sex julsnabba:

Pepparkakor eller lussebullar? Alltid lussebullar! Utan russin! Med pärlsocker! On a solidarisk not är dock pepparkakor nästan alltid veganska, tipstips.

Skumtomtar eller knäck? Lukten av skumtomtar är så go, men de är inte veganska. Knäck är fan inte värt jobbet, men om någon bjuder tackar jag inte nej. Gillar knäckformar orimligt mycket! <3

Julkorv eller skinka? Gillade aldrig skinka. Nu är julens highlight däremot Good stores Teenie weenies som är ett prinskorvsubstitut, gulliga och goda!

Revbensspjäll eller Janssons frestelse? Vill inte ha endera, vill ha potatisgratäng.

Glögg eller julmust? Glögg! Jag älskar glögg innerligt. De år jag får tag på svagdricka gör jag också egen på potatis och jäst. Dricker helst glögg i kaffekopp, utan russin eller mandel, men med sällskapsspel.

Ge eller få? Tycker båda är roligt, såklart, diplomatiskt och väntat svar.

Fyra julfavoriter:

Favoritjulfilm? Förr i tiden gick någon av The Omen-filmerna alltid på gränsen till julafton, typ fem minuter över tolv, och då jag alltid sov i tv-soffan när vi firade jul hos mormor såg jag dem år efter år. Även Harry Potter-filmerna är förknippade med jul för mig.

Favoritjulkalender? Så många! Älskar bra kalendrar! Sunes jul, Pettson och Findus, Julens hjältar, Trolltider och Jul i Kapernaum är topp fem.

Favoritjullåt? Otis Redding – White Christmas, Joni Mitchell – River och Simon&Garfunkel – A hazy shade of winter.

Favoritjuldoft? När hela världen luktar krispig av nyfallen snö, och glögg såklart.

Tre om jultid:

När är det dags att pynta? Beroende på vad som infaller först; kvällen/natten till första advent eller första december.

När får en ha gran? Helst året runt pga livets festligaste grej, men jag brukar ha gran från efter Lucia ungefär.

När öppnar en presenter på julafton? Sent som kriget i min familj! Alltid efter Karl-Bertil Jonssons julafton, så runt åtta.

Fem julpersonliga:

Vad är det bästa med julen? Karl-Bertil Jonssons julafton, att vakna tidigt på julafton och allt är tyst och en nästan kan ta på stämningen, jultröjor.

Det sämsta med julen? Att det är en så ojämlik och ojämställd tid. Kvinnor gör som vanligt extra mycket och stressar halvt ihjäl sig, barnfamiljer har inte råd med varken julmat eller klappar, det är kallt att vara hemlös och snö, som människor med hem romantiserar (skyldig!), gör uteboendet extra vidrig, alkoholen flödar och ensamheten är som värst. Överlag en extremt oförlåtande tid.

Vad ska du göra på julafton? Jag ska vara med mamma och pappa! Vi börjar med grötbrunch hos mig, tar bussen till Medis och ger julklappar och fika till hemlösa, tar sedan båten från Slussen till Skansen som har gratis inträde på julafton, fikar någonstans på vägen hem till mamma och pappa, äter julbord och ser KBJ. Sedan när de går på midnattsmässan hoppas jag att något annat betongbarn vill hänga med mig och ta en öl eller en glöggkopp.

Nyår då? Jag och Toppar&Dalar spelar i Kittelfjäll! Så taggad. Kvällen innan är det maskerad och vi har flera kompisar som följer med oss upp. Tror det kommer bli fantastiskt.

Tror du att det blir en snöig jul? Vyn från mitt fönster säger ja.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page