• Clara Kron

Ligga när man är kåt.


Författare: Sara Ohlsson

Titel: Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag

Förlag: Gilla

Utgivningsår: 2011

Sidantal: 297

Betyg: 4/5

Recensions-ex: Nja, låg i goodie bag.

Jag inser att jag legat naken och tätt intill, varm och yrvaket glad. Och medan jag fnissat av hans kittlande andedräkt har han tänkt att han inte längre vill.

Olivia är dumpad. John vill inte längre vara ihop och hon fattar inte hur hon ska kunna överleva ensam. Vem är hon utan John, utan det perfekta förhållandet? Är hon verkligen en sån som bara kysser den hon älskar? Eller är det så enkelt som Danijel säger att man ska skratta när man är glad, skrika när man är arg och ligga när man är kåt?

Jag läste denna bok i två sittningar, dels är den lättläst och man kommer rakt in i den men den är också mycket välskriven så jag behövde aldrig stanna upp och bli irriterad över småsaker. För er som inte läst den ännu kan jag ibland tycka att den påminner om en grövre Linas Kvällsbok, grövre, sannare, modernare och bättre. Trots att jag är sex år äldre än Olivia kan jag verkligen känna igen mig i henne, men jag menar ju i och för sig alltid att jag för evigt kommer vara sjutton år och olyckligt kär.

Jag älskar att ingenting känns förljuget eller påhittat utan bara äkta, det blir inga moralkakor om alkohol eller spyor eller sex, snarare tvärt om. Inte så att jag tycker att Ohlsson menar att det är så här det skall vara, men hon är uppenbarligen medveten om att det är så här det verkligen går till för många och hon visar den verkligheten extremt lyckat.

Karaktärerna är välgjorda och lätta att relatera till, att jag sedan aldrig förstår vad Olivia någonsin såg i John är en helt annan femma. Och även om boken utspelar sig på/runt Gotland gör ingenting, för jag känner mig helt hemma ändå.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla