top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Lennart Hellsing-dagen på SBI och barnboksonsdag.


För en vecka sedan befann jag mig på Svenska barnboksinstitutet som hade en halvdag om Lennart Hellsing och hans betydelse för språkutveckling och illustratörskonsten. Samt för att dela ut Lennart Hellsing-priset.


Dagen inleddes av bibliotekarie Lillemor Torstensson som hälsade välkomna.


Sen följde en strid ström föreläsningar om tillexempel barnbokskapares egna uppfattning om Lennart Hellsings påverkan, Lena Kåreland pratade om katterna i Hellsings poesi, och här talar Pella Myrstener om illustrationerna till Kanaljen i seraljen.


Vilkas original en sedan kunde se live i biblioteket, och hoppas på att boken trycks om snart.


Efter föreläsningar och panelsamtal delades Lennart Hellsing-priset ut till Emma och Lisen Adbåge för deras Halsen rapar, hjärtat slår – rim för 0–100 år. Vilket firades med pompa och ståt, Krakeltårtor, mingel och bubbel. En genomtrevlig eftermiddag, är en det minsta intresserad av barnlitteratur bör en verkligen hålla sig uppdaterad på SBI:s kalender, det kan en göra här.

barnb

När jag kom hem plockade jag fram några egna Hellsing-favoriter att visa er. Så därför fick det bli en extrainsatt barnboksonsdag!


Först ut är denna genialiska debatt och krönikesamling Tankar om barnlitteraturen där Hellsing såväl ställer som svarar på frågor som ”Vad är barnlitteratur?” och ”Är flickboken en anakronism?”.


Boken om Bagar Bengtsson av Hellsing och Poul Ströyer är en personlig favorit, en estetiskt tilltalande och hemsk berättelse, där de lite dovare färgerna blandas med humoristisk ordagrann illustration av Hellsings ord. Står det att månen ser ut som en giffel är där också en giffel!


Den krångliga kråkan av Hellsing och Ströyer är relativt ny i mitt liv, men ack så kär. Den handlar om en kråkbror som kommer ifrån livet med sina systrar i skogen och hamnar hos en bonde. Färgerna är gälla och fantastiska, kontrasterna skarpa och många vita fält som ramar in. Och illustrerade metablinkningar av tillexempel staden i ACB-boken.


Krakel Spektakel köper en klubba, också den av Hellsing och Ströyer, har däremot alltid funnits i mitt liv. Med sin perfekta godisestetik och som en dagdröm om hur en affär ska gå till, samt ett evigt huvudbry på hur kioskägaren kunde gå med på det hela?


Sist ur är faktiskt pristagar boken, den ljuvliga Halsen rapar, hjärtat slår – rim för 0–100 år av Emma och Lisen Adbåde. Som en allåldersantologi fylld med en perfekt dikt för varje tänkt och otänkt tillfälle. Som denna, ”Snubben”:

Snubben på fabrik pratar telefon säljer massa spik skryter om sin son

snubbe i butik tränger sej i kön känner sig så rik en miljon i lön

snubbe på ett fik tror han vet mest men läser en rubrik att snubbar ej är bäst

En otroligt fin och värdig vinnare! <3


#Tankarombarnlitteraturen #Svenskabarnboksinstitutet #LennartHellsing #LisenAdbåge #Halsenraparhjärtatslår #PoulStröyer #EmmaAdbåge #SBI #LennartHellsingpriset #KrakelSpektakel

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page