• Clara Kron

Läsutmaning Tusen och en natt.

Eminenta Ord och inga visor håller 2013 i en läsutmaning som går i sagornas tecken, med fokus på att läsa Tusen och en natt, även om andra sagor också går bra. Själv har jag läst en gammal Niolé utgåva för ett par år sedan, en grovt förkortad och utgiven för barn. Men jag har en utgåva utgiven i sex olika band antagligen primärt riktade till vuxna också, och en Barnbiblioteket utgåva från 1916 också. Jag minns från mitt läsande av barnutgåvan att inledningen är synnerligen mörk för att vara utgiven för barn och ungdomar, se här;

För länge, länge sedan bodde i Samarkand en kung, som hette Schahrirar. Det hände sig så, att hans maka gick bort från honom till Allahs rike. Då kände kungen sig så ensam, att han befallde sin storvisir att varje kväll sända till hans palats en ung flicka, som kunde hjälpa honom att fördriva tiden till soluppgången. Och varje morgon i soluppgången befallde den grymme kungen, att de unga flickorna skulle halshuggas, vilket roade honom mycket.

Med vuxna ögon är det inte svårt att gissa sig till på vilket sätt de tvingades fördriva tiden med kungen. Men ändå är detta en relativt hemsk start på en barnbok. Barnbibliotekets utgåva jobbar inte på samma vis, med en ramberättelse om kungen som tillslut får en flicka hos sig som berättar alla dessa sagor för honom nattetid, utan går rakt in på de olika sagorna.

Oavsett vilken utgåva man läser kommer man finna olikheter då dessa på svenska bäst kan liknas med våra folksagor. Sådana som inte har en faktiskt författare, tillskillnad från konstsagan, tänk H.C. Andersson. Sagorna har gått i arv och finns nedtecknade på många olika vis även om de till stor del består av samma samling, Aladin och lampan, Ali Babas 40 rövare och så vidare. Och oavsett vilken version man läser så tycker jag helt klart att de är läsvärda. Vi behöver mer sagor. Ibland behöver man det svartvita, det som antingen är skirande lycka eller bråddjupt ångest utan gråzoner för att lära sig saker. Jag kommer under året och under denna utmaning berätta om några av mina favoritsagor, helst av folksagetyp, men eftersom det finns många fina konstsagor också kommer även de få komma fram i ljuset. Hoppas ni ser lika mycket fram emot denna utmaning som jag.


slideshow_04_lg
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla