top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Lägenhetstankar.

Det är som svårt att fatta det, men alla i bytets lägenhetsbesiktningar gick igenom, och även om det formella kontraktspåskrivandet är kvar så är allt annat klart. Så den 28 maj går flyttlasset till Stockholm. Om 11 dagar med andra ord. Det är helt otroligt. Jag har bott i Norrtälje sedan jag var 5, och velat flytta till Stockholm sedan jag var säkert 17. Men med tanke på priser bostadsrätter och tillgång på hyresrätter har det inte varit möjligt. Men eftersom jag har pluggat och jobbat i Stockholm de senaste åren har jag stället pendlat, ibland över 4h per dag. Så att nu äntligen ha lyckats byta min lägenhet, efter mängder av misslyckade försök, känns overkligt. Men jag tänkte att vi kunde gotta oss lite i det också!

Lägenheten jag flyttar ifrån är en tvåa på 52 kvm med sol mest hela dagen. Förra sommaren gjorde jag en rundtur där som ni kan kika på här; hall, kök, sovrum och vardagsrum.

Processed with VSCO with c1 preset

Lägenheten jag ska flytta till är en etta på 32 kvm på Danviksklippan. Trots att den är 20 kvadratmeter mindre så kändes den väldigt rymlig ändå. Den ligger i det vänstraste huset på bild, och har en liten balkong, också den ungefär hälften så stor som min nuvarande. Men det går båtar, bussar och Saltsjöbanan hem till mig, och jag är ju något båtfrälst. Från min balkong kommer jag dessutom nästan se hem till mamma och pappa och dit kan jag gå på cirka en kvart. Till jobbet kan jag gå på kanske 45 minuter och vågar jag mig på cykel går det superfort. Ni hör ju – drömmen!

Men nästan hälften så stort så behöver mycket förändras. Från lägenheten i Norrtälje kommer jag inte ta med mig många möbler – helt enkelt för att de inte kommer få plats. De få som kommer följa med är dock min säng med gavel, den blommiga soffan, fladdermusfåtöljen och den röda art deco-byrån. Resten kommer jag sälja på blocket oc skaffa saker som får plats, detta är vad jag har tänkt mig:

Kök:

093b3cf8a90328abf889c70676487cb8

Köket är pyttelitet och saknar bra matförvaring, jag tänkte därför skaffa mig en av dessa hyllor från IKEA, båda heter Omar, men den ena är dubbelt så stor. Troligtvis är det den jag kommer behöva men det vore skönt att klara mig på den lilla. Där har jag tänkt ha alla torrvaror, matberedare, kaffemaskin, brödburk och så vidare.

27df1a0b18f9ff95e1ff98f301bbd4cc

Köksbord kommer bli en kamp, jag har tänkt mig något liknande detta Arkelstorp från IKEA, men frågan är om det är rimligt, det kanske blir för trångt I annat fall kanske jag bygger ett väggfäst klaffbord med halvmåneformat bord så det går att fälla undan medan en inte äter.

Köksstolarna jag har kanske jag behåller till att börja med, bara målar om dem för de börjar bli lite slitna.

Vardagsrum:

ddb6791d37cd87eb55757d57b55d83cb

Till vardagsrummet har jag med hjälp av min moster och pappa samlat på mig Stringhyllor från loppisar och dylikt, av olika modell och i varierande skick. Jag tänker mig att jag sprayar samtliga gavlar vita och putsar upp hyllplanen lite lätt och när de har suttit uppe ett tag kanske jag bestämmer mig för att det är värt att slipa dem och betsa alla i samma färg. Tanken är att de skall täcka en stor vägg och få plats med såväl böcker som tv, vinylspelare, sällskapsspel och diverse prylar. Förmodligen kommer jag behöva köpa ytterligare hyllor men det är svårt att veta hur mycket de hyllor en har rymmer innan de sitter på väggen.

11352862_932626643446674_821861755_n

Under hyllorna tänker jag ha olika trälådor att förvara vinylskivor och trassliga tv-spel i. Kanske finns där även plats för extra filtar och kuddar.

7d0dd3c601235f315ac18e7680de90b7

Jag har tänkt mig kanske detta soffbord, Lövbacken från IKEA, det är väl kanske inte det roligaste, men gillar fötterna och formen. Och det skiljer sig otroligt mycket från instrumentkistan som jag använder just nu, vilken jag också är väldigt trött på. Tänker också att det vore fint med en vit, rund matta till detta.

7084dfcfece703d19978d384d896bfda

I nuläget har jag en jordglob som barskåp, såklart superfint, men skulle det visa sig att det blir för trångt så tänker jag mig något liknande detta i vägghyllan.

5b1dae1535c9f931adbeea43af880c65

Mitt fladdermusöverdrag skall jag färga med tvättfärgning så att det blir riktigt kolsvart som här, sen tänker jag att det blir jättefint med min drömkudde från Svenskt Tenn i.

På en av väggarna tänker jag göra en tavelvägg som går i grått, med dessa tre hjältar som fokus.

e97b8f2ef8eef493e4e74086e3c77d4d

Helst ovanför ett sådant här vitt piano med stor klang.

10041257_bukobject

Eftersom det är så ont om utrymme i köket tänker jag att ett vitrinskåp att fylla med finporslin och Muminmuggar vardagsrummet vore toppen, ett sådant här läkarskåp i plåt och glas vore ju drömmen, men de är så dyra.

Sovrum:

Grand-Budapest-Hotel-poster-Vogue-8Jan15-pr_b

Jag kommer behålla min Grand Budapest Hotel-affisch ovanför sängen, för den har jag absolut inte tröttnat på ännu.

Sängen kommer jag gömma bakom någon form av draperi eller vikvägg eller liknande, eftersom jag vill att det ska kännas som ett litet, litet sovrum trots att det är en etta. Och därinne vill jag tapetsera i alla fall precis bakom huvudändan av sängen. Just nu lutar jag mot någon av dessa Josbs tapeter från Boråstapeter, tror jag lutar mest mot den ljusa.

Det är ungefär så långt jag har kommit i tankegångarna än så länge, saker att tänka mer på är badrum, hall, balkong och ”kontor”, vad tror ni, blir det något fint?

Alla källor och länkar går som vanligt att hitta på min Pinterest.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page