top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Kulturnyheter #2.

ahmad2

Jens Ahlbom, upphovsmakaren bakom Mulle Meck, skriver en krönika för Svenska barnboksinstitutet och bevisar än en gång att bilderboksskapare inte bara håller på med lullull utan är fullvärdiga samhällsdebatörer.

laleh_1600C

”Det är svårt att förklara hur det är att komma in i ett rum med den erfarenhet som jag ändå har, med mitt renommé som producent och låtskrivare, och så förmodar killarna i det rummet att jag bara är sångerska. Det räcker för att man ska bli arg.” Visserligen publicerades denna intervju förra helgen, men den är så fruktansvärt bra. Laleh är så fruktansvärt bra. En lång och matig insikt i henne, hennes arbete och hennes kamp. Ganska nyligen släpptes hennes senaste singel Bara få va mig själv och i november kommer ett helt nytt album, satans inspirerande kvinna!

oj50yp6ton2crepjfhzc

I går öppnades den nya utställningen på Millesgården, med Josef Frank som tema. Hans mönster, möbler och måleri. Jag har själv aldrig varit på Millesgåren men det verkar vara en fantastisk plats, så i sommar går en av utflykterna dit. Även så i oktober, då det istället är Tove Jansson en utställning kommer handla om.

3685643_2048_1152

Även på Västerbottens museum har en spännande utställning just öppnat; Norrländska landskap heter den. ”Där kan man se 23 gouachemålningar av konstnären Eigil Schwab som aldrig visats offentligt förut. De vittnar om ett ovanligt och strapatsfyllt konstnärsliv.” Jag älskar denna typ av bortglömda tidsskildringar, som att ta en tidsresa. Utställningen pågår till och med November.

ellenalice-jpg

Svensk film är bäst på jämställdhet. Ellen Telje är grundare bakom A-märkningen, en princip som bygger på Alison Bechdels test; om en film har fler än två namngivna kvinnliga karaktärer, som pratar med varandra, om något annat än män, blir filmen godkänd. I den senaste rapporten visar det att Sverige är bäst på jämställdhet men har en väldigt lång väg kvar när det kommer till representation av icke-vita. Som en bubblare kommer Viggo Mortensen in i debatten genom att avböja en kommentar genom att svara ”Om det här handlar om en svensk feministisk grej är jag inte intresserad”, vilket osökt får mig att tänka på denna film från årets P3 Guld-gala.

12742656_1278916085470163_3427041830846234565_n
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page