Clara Kron
Kulturnyheter #1.
Jag hade tänkte att börja med en ny sak, nämligen Kulturnyheter! Jag jobbar ju på en nyhetstidnings och vurmar själv för kultur så det känns som ett rimligt steg att ta. Tanken är att dessa både skall kunna ersätta söndagsläsningen och ibland funka som ett komplement till den. Huvudsakligen tänker jag att det skall handla om veckoaktuella nyheter, men vi får se hur det blir. Säg gärna vad ni tycker så jag vet vad som går att göra bättre!
Jan Lööf-gate.
Jan Lööf, författare och illustratör till bland annat Skrotnisse, Morfar är en sjörövare och böckerna om Felix och Pelle, talar ut i DN om att hans förlag Bonnier Carlsen (för kontext: Sveriges absolut största barn- och ungdomsförlag som varken står eller faller på J.L. upphovsskap) vill ”stoppa” hans böcker. Detta är emellertid inte sant, utan BC har försökt föra en dialog med Lööf om att illustrera om vissa karaktärer, inför möjliga omtryck av böckerna Morfar är en sjörövare och Ta fast Fabian, för att inte fortsätta trycka ”stereotypa skildringar av andra kulturer”. Böckerna är respektive 50 och 19 år gamla, att se över huruvida de fortfarande håller är enligt mig bara vettigt, och att, som Jonas Gardell säger, få sina böcker omtryckta år efter år, är ingen rättighet. Däremot tycker jag inte att censur ska tillämpas, och att dialog alltid är det bästa valet, i detta fall mellan högläsare och lyssnare, och också att även tunga saker och ämnen skall behandlas i barnböcker. Men detta handlar inte längre om ”gamla” böcker som vissa vill försvara dem med, de skall tryckas om i nutiden, och därmed bli samtida. Att därför önska en förändring eller helt enkelt välja att de inte längre håller måttet, och därmed inte trycka om dem borde vara helt upp till förlaget. Debatten härjar fortfarande och DN gjorde i fredags en bra genomgång på viktiga texter i ämnet. Finns att läsa här.

Ny ledamot i Svenska Akademien.
Gunnel Vallqvist kliver ned från stol nummer 13 i Svenska Akademien och ersätts av författaren Sara Stridsberg. Svenska Akademien är ett samfund som instiftades 1786 om 18 stolar vars syfte är att ”arbeta uppå Svenska Språkets renhet, styrka och höghet”. Tillexempel innebär de att de årligen utser Nobelpriset i litteratur. Sara Stridsberg har skrivit bland annat Happy Sally, Drömfakulteten och Ode till Beckomberga, samt bilderboken Mamman och havet tillsammans med illustratören Anna-Clara Tidholm. Att det är Stridsberg som tar plats på stol nummer 13 är peppt på många vis, dels för att hon är ung, född 1972 och där med yngst av de arderton, dels att hon är kvinna och uttalad feminist. Visserligen ersätter hon också en kvinna, men bara 6 av 18 är i nuläget kvinnor, alltså en tredjedel. Man blir invald i Akademien mer eller mindre på livstid, tills en dör eller väljer att avgå. Det finns också en Svenska Barnboksakademien, där är 9 av 18 ledamöter kvinnor. Hälften. I ingen av akademierna är någon ledamot rasifierad.

Crowdfunding för ny podd om barn- och ungdomslitteratur.
Författarna Johanna Lidbäck och Lisa Bjärbo vill starta en ny podd, Bladen brinner (namn taget från titel på bok av Barbro Lindgren), som på ett adekvat sätt skall diskutera barn- och ungdomslitteratur för vuxna lyssnare. Deras ”idé med den här podden bygger på att vi längtar efter ett levande, roligt, smart och kvalificerat samtal om barn- & ungdomsböcker (riktat till en vuxen lyssnare)”. I morgon klockan 10.00 startar deras kickstarterkampanj för att finansiera podden och låta den bli så bra som den kan, med vettiga producenter och inspelnignsteknik. De har också skrivit en debattinlägg om dagens litterära samtal.