top of page
  • Skribentens bildClara Kron

”Kära hopplösa och otillräckliga mor, om jag skall undervisa er dotter måste hon vara lynnig o


Titel: Repetitionen

Författare: Eleanor Catton

Förlag: Wahlström & Widstrand

Utgivningsår: 2011

Sidantal: 310

Betyg: 3/5

Recensions-ex: Ja

När det uppdagas att en flicka vid en high school haft ett förhållande med en medelålders lärare är skandalen ett faktum och händelsen får ödesdigra konsekvenser för både lärare, elever och föräldrar.

Flera av eleverna tar regelbundna saxofonlektioner, och något hos den vassa saxofonlärarinnan får tonårsflickor att börja tala och berätta vad som händer i skolan och i deras liv. Lektionerna blir biktstunder och på flickskolan Abbey Grange kan det behövas. Isoldes äldre syster, Victoria, har haft en sexuell förbindelse med en mycket äldre lärare på skolan. Var det ett övergrepp eller en kärleksrelation?

Isolde befinner sig plötsligt i oönskat fokus på skolan men står samtidigt som vanligt i skuggan av sin storasyster. När hon får upp ögonen för den tuffa, lockande Julia blir allting än mer komplicerat. Samtidigt blir skandalen det givna ämnet för årets stora uppsättning på stadens teaterhögskola. Föga anar den tafflige och oskuldsfulle Stanley vad repetitionerna kommer att leda till. När han, ovetande om vem hon är, börjar träffa Isolde är han med ens dömd att hamna i mer dramatiskt klister än han någonsin kunnat vänta sig av sitt annars så menlösa liv.

Detta får bli en kort recension, för jag vet fortfarande inte vad jag skall tycka om den, trots att det var ett tag sedan jag läste ut den, väldigt länge sedan till och med. Å ena sidan älskar jag den och å andra sidan hatar jag den. Det finns givetvis något som fått mig att läsa den ända till slutet och det måste nog vara att försöka reda ut förvirringen som jag nästan genomgående för boken försitts i. Att läsa den en andra gång tror jag skulle vara optimalt, men det hade jag inte tid med just nu, och samtidigt är det i första hand den första läsupplevelsen jag vill recensera. Och i detta fall står jag lite som ett frågetecken.

Men, det är en snygg bok, den har ett snyggt omslag, snygg inuti, språket är mycket välskrivet och förstår ni vad jag menar när jag tycker att den är påkostad? Inte bara boken som form utan även det litterära innehållet. Den andas genomtänkthet. Sen att jag däremot antingen inte var riktigt mottaglig för detta eller helt enkelt blev för förvirrad är verkligen synd. Men, läser jag om den i framtiden måste det faktiskt bli en andra recension på denna!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page