top of page
 • Skribentens bildClara Kron

Julmarknader, fester och glöggmingel.

15110885_1136472036388199_8059169341850322940_o

Jag har husslat mig igenom hela internet känns det som, i jakt på julmarknader och glöggmingel! På grund av min egen geografiska position och mina särintressen befinner sig tyvärr samtliga i Stockholm, och det handlar huvudsakligen om förlag eller konstskolor som bjuder in. Men även ett par helt traditionella marknader så som den på Skansen. Tips emottages gladeligen på sådana som inte redan är på listan så att kan vi fylla ut! Länkarna leder till Facebookeventen. Pass opp och fram med kalendern, första eventet är redan i kväll!

23 november:

 1. Fira in julen med tidningen Vego. De bjuder på smakprov och de första 70 får goodiebag, Vegos julnummer brukar alltid vara läsvärda och fina att spara.

24 november:

 1. Julkväll på Rosendals trädgård. Rosendal är något av det finaste som finns att besöka på sommaren men ännu har jag inte varit där vintertid så det frestar verkligen.

25 november:

 1. Julmarknad på Natur & Kultur. Ett stående jultecken i min kalender, på N&K kan en verkligen hitta böcker för alla till julklapp då de ger ut allt från bilderböcker, ungdomsromaner, skönlitteratur och smala men oefterhärmeligt snygga faktaböcker som väcker ha-begäret enormt. Och glögg!

14882120_1246371655437567_4684525138954572181_o

26 november:

 1. Konstfacks julmarknad. Också en mycket uppskattad och trång julmarknad, här finns verkligen unika saker att hitta och en ångrar alltid att en inte köpte mer, speciellt när en ser vad alla andra hittat via sociala medier. Så ett extra varv, minst, är obligatoriskt!

 2. Skansens julmarknad. Skansens julmarknad öppnar denna lördag men finns sedan både lördag och söndag samtliga adventhelger, otrolig mysigt men kräver nog att en är förberedd på mycket folk, trängsel och köer. Inget för otåliga eller julhatare.

 3. Designjulmarknad på Karlavägen. Även denna kommer äga rum varje adventshelg (så satsa på Konstfack just den 26:e) och är i samarbete med tillexempel de som ordnar Hornstullsmarknad varje helg på sommaren, så det blir säkert en succé.

27 november:

 1. Julmarknad med Handkraft Kvinnokraft. Julmarknad där kvinnors hantverk står i fokus, vilket känns som ett perfekt event första advent. Hantverk och rawfood i Årsta.

 2. Stortorgets julmarknad. Väldigt filmisk julmarknad i Gamla stan som sedan pågår varje dag fram till den 23 december. Minst en julklapp bör köpas här för att komma i stämning.

28 november:

 1. Julmarknad hos Weyler förlag. Förlaget som i år bland annat gett Geir Gulliksens omtalade Berättelse om ett äktenskap och Hilary Mantels Jämlikhet bjuder in till julmarknad med glögg.

30 november:

 1. Julmarknad på Brombergs. Julmarknad och glögg på Brombergs där de bland annat har signerade böcker av Patti Smith redo.

 2. Nordstedts och Rabén & Sjögrens julmarknad. För första gången har dessa förlag julmarknad och jag är mäkta pepp då det bland annat blir Harry Potter-quiz och poddinspelning.

 3. Atlantis traditionsenliga julglögg. Fackboksförlaget Atlantis bjuder även i år in till glöggande och låga priser på böcker.

1 december:

 1. Julmarknad hos Sekwa förlag. Sekwa ger enbart ut franska översättningar men har på senare tid skapat systerförlaget ETTA som nyligen gav ut superhypeade Sorgen bär fjäderdräkt av Max Porter, som en kan hoppas finns till försäljning på detta glöggmingel.

 2. Barnboksjulmarknad. Barnens bokklubb fortsätter rensa ut och ställer till med julmarknad i dagarna två, mycket billiga barnböcker utlovas, så perfekt tillfälle att fylla på jullovsläshögen.

 3. Glöggmingel med Skugge&Co och Constant Reader. PR-byrån och förlaget bjuder in på glöggmingel och eftersom de i år gett ut en av böckerna högst upp på min vill-läsa lista; Tala är guld av Cammie McGovern, känns det givet att titta förbi.

 4. 4-års fest. Aspuddensbokhandel fyller fyra år och ställer till med fest och firar med 10 % på allt hela kvällen.

2 december:

 1. Grafikskolans julmarknad. Nästan allt på denna julmarknad tycks vara tryckta saker, sådant älskar i alla fall jag, kanske är det mindre trångt och mer än mer indie än Konstfack också?

3 december:

 1. Schysst jul 2016. Årligen återkommande julmarknad där alla varor är tillverkade med hänsyn till människa och miljö, samt med seminariumpunkter hela dagen om tillexempel svensk vapenexport och hur en skapar ett hållbart modevarumärke.

 2. Nyckelvikskolans julmarknad. Eleverna på Nyckelvikskolan säljer konst, design och hantverk, alla skoljulmarknader är också toppen tillfällen att se vad en faktiskt kan göra under en utbildning där och prata med elever. Som ett öppet hus fast bättre.

 3. Julmarknad på Thielska. Ett av Stockholms pampigaste museum har julmarknad med fika, julkör och lotteri, samt bokbord och pyssel.

5 december:

 1. Julmarknad hos Printz Publishing. Printz ger i huvudsak ut välskriven feelgood och faktaböcker, tillexempel av författare som Jojo Moynes eller Kalle Zackari Wahlström vilket är perfekta julklappar.

14940096_1221810381190483_4362449272162538274_o

7 december:

 1. Boksöders julbasar. Detta har jag gått på i flera år och det är otroligt mysigt, mängder av mindre oberoende förlag på Söder har alla öppet hus med glögg och julpriser på sina böcker. Bland det trevligaste som finns. Försöker alltid hinna med Alfabeta, Modernista och Ordfront samt Galago.

10 december:

 1. Beckmans julmarknad. Både lördagen och söndagen kan en gå till Beckmans designhögskola och fynda julklappar som ingen redan har.

 2. Julmarknad hos Novellix. Novellförlaget Novellix bjuder in till julmarknad där en kan välja och vraka bland deras mångfacetterade utgivning i litet format.

 3. Julmarknad Handarbetets Vänner. Ytterligare en skola som bjuder in till julmarknad och låter eleverna sälja sina fina kreationer. Extra mysigt att en kan ta spårvagnen eller båten ut till Djurgården.

15 december:

 1. Bookmarks julmarknad. Förlaget Bookmark erbjuder så väl snittar, som jazzband som chans att träffa författare. Bookmark var det förlag som med en skräll köpte rättigheterna till Alex & Sigges Tid och har bland annat också gett ut Agatha Christies böcker i fantastiskt fina nyutgåvor.

16 december:

 1. Hybris julfest. Sist men inte minst ut är också en julfest från skivbolaget Hybris, på Debaser Hornstull med Laser och bas och två andra indiepopband.

#julmarknad #beckmans #mingel #utflykt #rabén #skansen #julfest #konstfack #bookmark #glögg

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page