top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Jullistan!

En klassisk lista så här i stöpandet och fejandet innan jul, ihopplockad av olika jag hittat på internet.

Vilka är de första fem ord du kommer att tänka på när du hör ordet ”jul”? Strålande, gran, KB Johnsson, glögg och snö.

Vad har du för stil på julen? Folkdräkter och stickade jultröjor i överflöd. Vilket också är min stora loppissvaghet året om, finns det en följer de nästan alltid med hem.

12338800_1695330177376906_186959339_n

Tänker du göra något annorlunda i jul till skillnad från förra året? Jaa, vi ska gå på Skansen på julafton! Tydligen har de öppet mellan 10-14, och eftersom det blir bara mamma, pappa och jag på själva aftonen så har jag bestämt att vi behöver björnar, vargar och kanske en sälmatning! <3

När plockar du in julgranen? När min pappa har tid att hjälpa mig. Som billös har jag fått lov att klara mig genom papps, men nu när jag bor i Stockholm kan det tänkas att en egentligen kan få hem en med bussen. Årets fick jag i alla fall i söndags, fjärde advent. Och när vi firade hos mormor kläddes granen alltid den 23:e.

bok-carla-hansen-ingen-jul-utan-mormor-fra%cc%8an-1979-1

Fortsätt meningen ”Ingen jul utan …” … mormor, bilderbok jag läste när jag var yngre.

Vilket är det viktigaste i julpyntet? Jag har en julkula från Unicef med Karl-Bertil Johnsson på, som alltid får hedersplats i granen. Men också att det är spira i toppen och att kulorna är i frostigt, krispigt glas. Samt julduken Julköping.

Viktigast på julbordet? Potatisgratäng, Goodstores Teenie weenies (veganska prinskorvar), hemrulade soyaköttbullar med en sås, sallad som innehåller rödkål samt julmust, resten kan få vara precis vad det vill för mig.

12407526_880789968706478_1783235921_n

Besöker du någon julmarknad? Ja, det brukar bli ett par hos bokförlag, samt några traditionella med. I år var dock så stressigt, och jag var sjuk, så gick bara snabbt förbi i Gamla stan, men fint som snus.

Skulle du kunna tänka dig att fira jul utomlands? Absolut, men inte på ett varmt ställe helst, utan i så fall på en resa för att göra julen ännu mer extravaganaza i kanske Ryssland eller Frankrike, men hellre över nyår.

Vilken är din favorit julfilm? The nightmare before christmas och familjefantasy som typ Harry Potter-filmerna och kanske Frost.

När börjar du lyssna på julmusik? I slutet av november, runt första advent, en får ju tyvärr hålla sig …

Favoritjulkalender? Många, Sunes jul, Trolltider, Julens hjältar och Historieätarna tillexempel!

När är det okej att börja julpynta tycker du? Första december eller första advent, beroende på vilken som kommer först.

Bästa jullåten? Har en hel lista fylld med godsaker, men pinglet i Joni Mitchells River är fantastiskt, visserligen kanske mer en vinter än jullåt dock?

Vart firar du jul? I år blir det i Stockholm, och på själva julafton blir det först hos mig, sen en vända på Skansen och resterande hos mamma och pappa.

julafton

Vad är viktigt på julafton? Karl-Bertil Johnssons julafton är det enda jag har riktigt, riktigt svårt att rucka på.

Vad gör du dagen innan julafton? Fixar det sista med julklapparna och maten, umgås kanske över film eller spelkväll. Förr brukade jag alltid se The Omen natten till, kanske får börja med igen.

Vad gör du på julaftonsmorgon? Öppnar en morgonklapp kanske? Ligger kvar i sängen och läser något stämningsfullt och njuter av att allt är rent och fint och redo.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page