top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Julklappsrecensioner.

Jag ligger lite efter i mitt recenserade, men jag tänkte därför passa på att börja med att recensera böcker som jag tycker passar extra fint att ge bort i julklapp av en eller annan anledning, först ut är fem favoriter.


kunskapensfrukt_framsida_1

Titel: Kunskapens frukt

Författare: Liv Strömquist

Förlag: Galago

Sidantal: 139

Utgivningsår: 2014

Recensions-ex: Ja

Betyg: 4/5

Liv Strömquists nya seriealbum Kunskapens frukt handlar om det som brukar kallas för det kvinnliga könsorganet. Vad är det för något? Och varför har mänskligheten ett så extremt osoft, bordelineartat love-or-hate-relationship med just denna mänskliga kroppsdel?

Jag har inte varit en Liv fangirl alls i mitt liv, har inte hört hennes sommarprat och har heller inte läst hennes tidigare seriealbum. Men jag har förstått att hon är sjukt vettig och för mig var detta album antagligen en väldigt bra ingångsport till Livs storhet. Jag älskade det. Jag önskar att det köptes in klassuppsättningar av denna. Om Lotta Lundgrens Tio lektioner i matlagning kunde få bli go to boken i hemkunskap och denna i sexualundervisning skulle jag vara överlycklig. Vissa rutorna blir en aningen repetitiva vilket stör för stunden, men det förstör inte alls helhets intrycket i efterhand, även om det smått drar ner betyget från full poäng. Denna borde alla ha glädje av att få i julklapp.


9789174244236

Titel: Lottas Jul

Författare: Lotta Kühlhorn

Förlag: Bonnier Fakta

Sidantal: 142

Utgivningsår: 2014

Recensions-ex: Ja

Betyg: 4/5

Lotta Kühlhorns jul är både traditionell och nyskapande. Hemma hos henne samsas julprydnader av gammalt snitt gjorda efter vikningsmönster från förra sekelskiftets Berlin med egna nytolkningar inspirerade av livet runt Götgatan på Södermalm i Stockholm. För Lotta är processen lika viktig som resultatet: att följa arbetsinstruktioner, att mäta, vika och klippa, att med hjälp av både små detaljer och större iscensättningar skapa julstämning till glädje för familj och vänner.

Det känns visserligen lite dumt att julklappstipsa om en bok som per definition skall brukas och läsas fram till julafton, men just denna julbok känns så otroligt genomtänkt, är så estetiskt tilltalande och har sådana roliga och pedagogiska pyssel att jag har svårt att tänka mig att denna kommer vara inaktuell nästa jul, eller ens om tio jular för den delen. Den riktar sig visserligen, enligt mig i alla fall, till den redan julfrälsta men kan mycket väl tänkas övertyga den mest inbitne julhataren och pysselföraktaren. Ligger som en dröm på soffbordet, ständigt redo att bläddras i.


9789127137233

Titel: Mamma Mu simmar

Författare: Jujja Wieslander

Illustratör: Sven Nordqvist

Förlag: Natur och Kultur

Sidantal: 28

Utgivningsår: 2014

Recensions-ex: Ja

Betyg: 3/5

Mamma Mu är så glad! Hon har varit på badhuset, och tagit märke. Guldfisken! Den får man om man klarar att simma 25 meter. På djupt vatten. Men Kråkan är inte lika glad. Han hänger med vingarna och verkar alldeles dyster när Mamma Mu visar sitt märke.

Äntligen en ny Mamma Mu-bok tänkte jag när denna var i åtagande. Tyvärr måste jag säga att jag är aningen besviken. Mamma Mu känns inte lika dumglad som vanligt, Kråkan är inte lika vresig, bilderna är inte riktigt lika intressanta som de brukar och texten kändes ibland så pass tillrättalagd att jag undrade om boken skrivits i samarbete med något simkunnighetsförbund. Så var dock inte fallet. Boken är dock fin, och absolut läsvärd, med en filosofisk flört till Einsteins klassiska citat om hur man inte kan bedöma en fisks intelligens genom dess förmåga att klättra i träd. Även om jag själv inte var överbegistrad, främst tror jag detta beror på min vetskap om hur fantastiska Mamma Mu böckerna kan vara, tror jag absolut att ett icke simkunnit barn har stor behållning av denna berättelse, och att den dessutom kan vara en bra ingångsport för att väcka ett intresse för att ens vilja lära sig simma.


Min pappa är stor och stark, men..

Titel: Min pappa är stor och stark, men…

Författare: Coraline Saudo

Illustratör: Chris Di Giacomo

Förlag: Atrium

Sidantal: 28

Utgivningsår: 2014

Recensions-ex: Ja

Betyg: 4/5

Det är inte så lätt att ha en pappa som inte vill gå i säng. Min pappa är stor och stark, men… varje kväll är det samma historia. Det börjar med: ”Jag vill inte gå och lägga mig.” Min pappa är stor och stark, men… är en lekfull bok om ombytta roller, som ger barn en aha-upplevelse av hur besvärliga de kan vara vid läggdags och vuxna en igenkänning av kvällens rutiner.

Berättelsen är lätt att känna igen, det är en klassisk situation där barnet brukar vara den bråkiga och plats har bytts med den vuxne, det har gjorts förut men känns ändå originellt. Den ömma tonen hos berättaren i kombination med de fantastiska illustrationerna, där proportionerna är väl tilltagna för att verkligen belysa pappans storlek, gör att denna bok är mycket älskvärd. Hur pappan sover med hatten på, typografin växlar för trycka på vissa definitioner och det fantastiska valet av papper denna bok är tryckt på gör att jag upplever den extra genomtänkt och välarbetad. En bok som passar lika bra att ge till ett litet barn i julklapp som till dennes föräldrar.


kartor-mizielinscy_aleksandra-27217511-2687102417-frntl

Titel: Kartor

Författare & illustratörer: Aleksandra Mizielinska & Daniel Mizielinski

Förlag: Alfabeta

Sidantal: 113

Utgivnignsår: 2014

Recensions-ex: Ja

Betyg: 5/5

Här presenteras många av världens länder och världsdelar i kartform, både geografiskt och kulturellt. De myllrande och detaljerade illustrationerna skildrar allt från geografiska fakta som berg, sjöar och städer till kulturella seder och bruk.

Det mest slående med denna bok, förutom dess detaljrikedom som är underbar, måste ändå vara dess storlek, den är tämligen gigantisk. Vilket i alla fall enligt mig bara är en fördel. Det gör att en verkligen kan förkovra sig i de olika kartorna och dess informativa illustrationer med korta förklarande, och ofta roliga, texter. Det är som de förlegade skolkartorna från 50-talen samlats in, gjorts politiskt korrekta, tack och lov, och gets ut som bok. Formeln är väldigt lyckad, och har man som jag dels inte varit utomlands på snart tio år och rent allmänt är dålig på geografi är denna bok perfekt. Ge den till ett skolbarn och den kommer ha nytta av den resterande skolår, ge den till en vuxen och låt denna drömma sig bort till en annan kontinent för en sekund. Dessutom säljs den till extrapris på Adlibris just nu fram till den fjortonde december, så pass på!

0 kommentarer
bottom of page