top of page
  • Skribentens bildClara Kron

”Jag har hittat Den mystiska ön”


Titel: Den otroliga historien om Det jättestora päronet

Författare: Jakob Martin Strid

Förlag: Opal

Utgivningsår: 2012

Sidantal: 99

Betyg: 4/5

Recensions-ex: Ja – från Booked

Följ med på en spännande och ganska konstig resa som börjar och slutar i Solköping. En vacker stad med endast två problem: Borgmästaren är försvunnen och viceborgmästaren är en sur och arg gubbe som vill riva det vackra rådhuset.

Sebastian sitter och dricker äppelmust vid havet när hans vän Mitcho får napp på sitt fiskespö. Fångsten är en flaskpost som är adresserad just till Mitcho och Sebastian. Brevet är från någon de tror kan vara den försvunne borgmästaren. Med i flaskan finns ett frö. Vännerna planterar fröet. De kan inte tro sina ögon när fröet nästa morgon har växt till ett jättestort päron. Viceborgmästaren kommer genast och kräver att päronet ska försvinna. Eftersom vännernas hus förstörts av päronet gräver de ur päronet. Tillsammans med professor Glykos seglar de iväg med päronet mot Den Mystiska Ön där de tror och hoppas att den riktige borgmästaren finns.

Jag började som sagt läsa denna i fredags som högläsningsbok för min rumskamrat Julia. Men sen kom helgen och vi jobbade båda så idag skulle vi få läsa hela vägen till kapitel fyra. Men när vi satt där i solen på gräsmattan med varsin lussebulle var det helt enkelt för bra för att stanna där. Så vi läste ut hela.

Det är en bra, bra bok. Korta kapitel, alltid med en cliff hanger. Jag älskar att boken dels börjar med en presentation av alla karaktärer värda att nämna, att det ofta är bilder på saker i genomskärning och att varje kapitel har en undertitel.

Det är en rakt igenom ljuvlig bok med fantastiska illustrationer och en fantastisk mix av gammalt och klassiskt med nymodigheter som tv:apparater och limousiner. Att det är människor och allehanda djur som blandas med varandra utan problem är också bara fint.

Boken klassas i alla fall av Adlibris som passande för 6-9 åringar. Men personligen är jag 23 och Jullan skall fylla 20 och vi stortrivdes ändå, och jag tror den passar mycket bra även för de som är under 6 år men har tyvärr ingen knodd att provläsa på. Den är för övrigt som gjord för högläsning måste jag säga, många man kan göra röster till och som sagt bra kapitellängd för att ha ett per kväll.

Kort sagt, somrig, ljuvlig, fantastiska illustrationer, bra spännande berättelse och härligt språk. Alla borde skaffa denna när den kommer ut den 1 juni!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page