top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Internationella barnboksdagen!

Idag är det internationella barnboksdagen! En ypperlig dag till H.C. Andersens minne som föddes denna dag 1805. I år firar dagen dessutom 50 år, hurra! Jag får ofta höra att folk inte längre läser barn- och ungdomsböcker, och folk pratar om det som att det vore en genres snarare än något annat. Därför tänkte jag välja ut en barnboksfavorit i vanliga genres för att visa att det finns barnböcker för alla människor och alla tillfällen!

Deckare:

29689174_O_1

Ture Sventon, LasseMaja och Kalle Blomqvist i alla ära vi måste modernisera oss lite. Under ägget av Laura Marx Fitzgerald är en spänningsroman om en kanske, eller kanske inte, stulen renässans tavla.

Faktabok:

9789172997165

Professor Astrokatt i rymden av Dr Dominic Walliman och Ben Newman är en fantastisk faktabok, tjock, stor, otroligt snygg och fylld av fakta om rymden presenterad på ett aptitligt sätt. Dessutom har det kommit en till bok om Astrokatten på engelska, Professor Astro Cat’s Atomic Adventuresså vi får hoppas att även den översätts, för den verkar vara lika snygg och personligen skulle jag verkligen behöva uppdatera mina fysikkunskaper!

Fantasy:

29690835_O_3

Vi har så klart klassiker även här, Narnia- och Harry Potter-serierna för att nämna några självklara, men Ursula K. Le Guins Trollkarlen från Övärlden blir allt för ofta förbisedd. Original trilogin kom ut på nytt i extra fina pocketböcker häromåret, så smidiga att ta med sig också.

Romantik:

alex-t-smith_dalmatians_cover

En av de mest romantiska böckerna jag vet är The hundred and one dalmatians av Dodie Smith. Förra året släpptes den på nytt med nya illustrationer av Alex. T. Smith och hennes knubbiga dalmatiner kan vara ger gulligaste på länge.

Lyrik:

29672152_O_1

Få skriver poesi så som Barbro Lindgren och i Gröngölingen är på väg finns ett fantastisk urval av hennes dikter. Annars finns såklart även Lennart Hellsing, eller Shel Silverstein för den som hellre läser på engelska.

Science-fiction:

ett_veck_i_tiden

 Jag har inte läst denna, Ett veck i tiden av Madeleine L’Engle, ännu, men den kom redan 1962 och är en banbrytande klassiker, det dröjer ett par månader tills den kommer ut men det ska bli så roligt att läsa den.

Skräck:

6771443

Coraline av Neil Gaiman är en modern klassiker, och jätteobehaglig. Boken är såklart mycket bättre än den animerade filmen, även om också den var fin. Även skådisen Emerald Fennells Shiverton Hallserie är läskig och välskriven.

Äventyr:

Wildwood_by_Colin_Meloy_cover

Detta, Wildwood av Colin Meloy och Carson Ellis, är första delen i en trilogi och jag har avrit sugen på att läsa den så länge. Den har fått jättebra kritik och ser så härligt Wes Anderson snygg ut. Carson Ellis Hemma kom ut på svenska tidigare i år och jag hoppas att den har så stora framgångar att förlaget överväger att ge ut denna med.

Uppväxtskildring:

unga-kvinnor

En riktigt älskad uppväxt skildring är såklart Louisa May Alcotts Unga kvinnorhär med fantastiska illustratören Lina Bodéns omslag, men finns även på engelska med omslag av Anna Bond, grundare av Rifle paper.

Saga:

29691559_O_3

Eftersom det ändå är H.C. Andersens födelsedag måste givetvis en av hans sagor vara med, och förvänta er absolut inte de sockersöta historierna Disney visar upp i fall ni inte har läst honom förut. Här är Den lilla sjöjungfrun i en fantastiskt illustrerad utgåva av Charlotte Gastaut.

Biografi:

13050850_O_1

Självklart ska en ha läst Anne Franks dagbok, men en bör också ta sig an Barbro Lindgrens dagboks-trilogi med start i Jättehemligt.

Historisk:

o_dinsbarcmyk_10735

Jag rekommenderar såklart Flickornas historia: världen av Kristina Lindström och Lina Bodén, men den är inte helt skönlitterär. Så vill en istället grotta ner sig i en roman finns tillexempel Boktjuven av Markus Zusak eller om en hellre läser om en nära nog historisk vikinga/medeltid så skall Odinsbarn av Siri Pettersen vara fantastisk.

Har ni några favoritbarnböcker som ni önskar fler läste?

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page