• Clara Kron

Ingen kommer undan eskapismen!


Chefredaktör: Fabian Göranson

Förlag: Kolik Förlag

Utgivningsår: 2011

Sidantal: 130

Betyg: 4/5

Recensions-ex: Nej

Jag minns inte riktigt hur jag fick höra talas om Utopi men jag antar att jag snubblade över den på någon bokblogg. Hur som helst så hamnade den högt upp på önskelistan och så fick jag den till min glädje på min födelsedag. Tidningen börjar med en ledare av chefredaktören Fabian Göranson som inte målar upp en vacker värld att leva i men i detta sammanhang passar texten perfekt. Det behöver inte alltid vara förfärligt med de katastrofer vi går till möte då de tar fram så mycket kreativt i folk.  Sedan följer ett uppslag som kallas noterat där tävlingar, nyheter och notiser får plats. Utopisternas manifest kommer efter och första stycket lyder;

Våra ögon vill ha mer. De ropar efter sirliga sägner, efter gränslösa fantasier och de ropar efter djupaste mystik. Våra hjärnor kräver science fiktion, våra nerver suktar efter skräck, blodet törstar efter äventyr, och njurarna begär av någon anledning humor. Från andra håll höjs krav på erotik. 

Undertecknat bl.a. Kim W Andersson, Elin Fahlstedt och Lars Krantz, alla serieskapare i tidningen.

Jag föll som en fura direkt, precis den sortens serier som jag vill läsa. Sedan är det lite intervjuer och en krönika och till slut kommer jag till serierna. Alla är förvånansvärt välskapade, eller inte förvånansvärt egentligen. De flesta serietidningarna är oftast det, men jag läser ytterst sällan serier från Sverige. Bamse var antagligen den senaste. Jag tyckte mycket bra om alla serierna och älskar att de inte är begränsade just för att vi kommer från Sverige, utan varken rymdbas eller genetiska monster. Det var en bra blandning på serierna, både vad de gällde själva historieinnehållet och utseendet. Det enda jag tyckte var tråkigt var att serien Tea Party av Nancy Peña var en uppföljare till hennes tidigare serie Katten och kimonon, som jag tyvärr inte läst. Jag kikade lite snabbt på Tea Party, och den verkade vara precis i min smak, men därför kunde inte tillåta mig själv att läsa den innan jag har läst Katten och kimonon trots att det var en fristående fortsättning. Dock har Kolik förlag redan gett ut den så det är bara för mig att skaffa den.

Det känns som ett mycket lyckat första nummer av en vad som kommer bli en mycket givande serietidning, och redan är för den delen, även för de som inte gillar serier. Om man vill teckna en prenumeration, vilket man borde, mycket billigare, eller bara läsa mer om tidningen kan man göra det här.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla