top of page
  • Skribentens bildClara Kron

I stället för Bokmässan!

I dag börjar Bokmässan i Göteborg, och som sagt kommer jag inte att delta. Men jorden går ju tack och lov inte under för det. Och säkerligen är jag inte den enda som inte åker, så därför har jag gjort en lista med litterära event en kan skriva in i sin kalender och se fram emot i höst i stället. Håll till godo! Och tipsa gärna om jag har missat något event så fyller jag på listan.

22 september: Bladen brinner avsnitt ett. I dag släptes första av snittet av Bladen brinner, bland annat med Barbro Lindgren, in och lyssna!

26 september: Mötesplats barnkultur: Barn och unga producerar – vad betyder det för dem, för oss och för världen? ”Vad betyder det för ungdomar när de får tillfälle att ge sina egna berättelser en digital form och berättelserna möter en publik? Erika Höghede berättar om ett konstnärligt utvecklingsarbete om mediehuset Fazingo.”

14125501_10157349992065182_688811734751620928_o

28 september: Ingrid Vang Nyman – världskänd och okänd. ”Lena Törnqvist berättar om illustratören vars bilder alla känner igen men vars livsöde är okänt, och om det inte alltid lätta samarbetet mellan Ingrid Vang Nyman och Astrid Lindgren.” Föreläsning om Ingrid Vang Nyman på Kungliga biblioteket.

14237747_10154086124938621_2107175208028877068_n

Oktober på Aspuddens bokhandel. I oktober är det en mängd saker på gång i Aspuddens bokhandel, som synes ovanför.

3 oktober: Prata! med uppdragsgivarna. ”I bild- och formbranschen lever vi ofta i symbios med uppdragsgivare. Alla tjänar på bra villkor, som leder till bättre slutresultat. Hur kan vi gemensamt komma fram till det allra bästa sättet att jobba tillsammans?”

5 oktober: Nobelpriset till Bob Dylan. I anslutning till föreställningen Dylansällskapet presenterar författaren och litteraturprofessorn Ola Holmgren boken Stickspår och åtta goda skäl att belöna Dylans poetiska storhet.

11 oktober: Release Me. ”Säsongens andra Release Me bjuder på debutantprisbelönade Maxim Grigorievs första roman Nu, en nyskriven novell av Marjaneh Bakhtiari, konstnären och programledaren Kakan Hermansson som debuterar med boken Hela Kakan och poeten Hanna Rajs Lundström.”

12 oktober: Läsambassadören besöker Sbi.Läsambassadören Anne-Marie Körling vill komma bort från alla måsten runt läsning. Barn och unga behöver möta böckerna på sitt eget sätt, säger hon.”

13 oktober: Bokkonst – kunskap och känsla. ”Håkan Lindström talar i Kungliga bibliotekets hörsal om den illustrerade boken, om Georg Svensson och bokkonsten, om det som förr var bra och det som nu är bättre, om röda fåglar och om nya linjer.” Verkar också spännande.

26 oktober: Kolla!s prisutdelning. ”Tävlingen är öppen för alla yrkesverksamma grafiska designers, illustratörer, animatörer, serietecknare, art directors och regissörer, samt för studenter vid skolor för grafisk formgivning och illustration.” Så roligt att biljetterna till prisutdelningen i år är gratis!

28–30 oktober: Stockholm Literature. ”Stockholm Literature introducerar och lyfter fram internationell litteratur och översättning i dialog med andra konstarter. Programmet består av samtal, föredrag, läsningar, performance, filmvisningar och lyrikvandringar genom konsten.” Kanske lite väl mycket vuxenlitteratur för min smak, men ändå roligt att Moderna har denna mässa.

2 november: På djupet. Ulf Stark slog igenom 1984 med Dårfinkar och Dönickar och har sedan dess bland annat utkommit med böckerna om Percy och Kan du vissla Johanna?, vars filmatisering blivit en nutida julaftonsklassiker. Här samtalar han med kulturjournalisten Lotta Olsson.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page