• Clara Kron

”Hon tänder också cigaretten till honom, böjer sig fram så att håret, om hon hade hår, skulle


Titel: Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn?

Förlag: X Publishing

Utgivningsår: 2008

Sidantal: 125

Betyg: 3/5

Recensions-ex: Nej

Kärleken ska vara en början. På Livet. Den ska vara längtan och hopp och självlysande bilder av framtiden. Speciellt som man är 19 år och kär för första gången.

När Markus förälskar sig i Ingrid blir kärleken vägen mot slutet. För Ingrid är sjuk, och hon blir allt sämre i takt med att förhållandet djupnar. Deras framtidsbild blir en enda, och det är döden. 

Jag älskar denna titel. Bara den gav boken ett extra poäng. Utan den hade boken bara fått en tvåa. För den är helt enkelt inte så bra som jag hade trott. Jag tänkte med att en sådan titel, och sådan handling det beskrivs om på baksidan så måste den vara bra. Den föll tyvärr platt för mig. Trots att det är kärlek, trots att det gör ont, trots titeln och trots att den är fragmentalisk. Det är ju det jag tycker om och det jag vill ha.

Det känns som om Sortland vill skriva en modern Love story, och inte heller den tog sig inte hela vägen för mig. Eller, för den delen, en modern Turkisk konfekt, som jag i stället älskade. Jag har inga problem med att det är korta texter men jag tycker Sortland kunde ha valt ut vilka ögonblick han vill skriva ned antar jag, för även om jag anar kärleken så är min sympati och empati för karaktärerna. Det kanske går för fort. Jag vill veta mer och grotta ned mig i smärtan och kärleken och ovissheten och hur extremt jävla hemskt det är. Men nej.

Missförstå mig rätt, det är inte en dålig bok, det finns meningar helt ljuvliga, men jag vill och behöver mer. Egentligen behöver de inte vara i ren massa jag behöver mer, för jag tycker som jag tidigare om tunna böcker otroligt mycket, men något mer behövs ändå.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla