top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Henri Matisses broderade blusar


I fredags snubblade jag över en målning av Henri Matisse, nämligen La Blouse Roumaine. Det ena ledde till det andra och helt plötsligt hade en hel värld av broderade blusar målade av Matisse öppnat sig för mig. Jag trodde ändå att jag hade ganska bra koll på Matisse, med hans collage och fåglar och så vidare. Men det här var något helt annat.

Färgsprakande kläder, uppenbarligen rikligt broderade var något han målade under flera år. Just La Blouse Roumaine målade han 1940, mitt under brinnande krig när landet var ockuperat av nazisterna, och enligt hans dagbok skall den vara tänk som en motgift mot allt det hemska och istället väcka optimism och hopp.

Jag hade ju redan börjat både samla på broderade blusar, och sy egna (det har faktiskt blivit en till, julinspirerad, som ni kanske sett på Instagram?) och detta öppnade verkligen kaninhålet mot brodera blusar på vid gavel. Bara någon timma efter att jag hittade bilderna i första början gick jag loss och köpte en gigantisk röd julduk med spetsar och broderier, för hur härlig är inte hon i röd broderad kappa?

Om en vill vara göra en exakt replika kan en göra som Yves Saint Laurent som gjorde en kollektion inspirerad av Henris blusar på 80-talet. Själv tänkte gräva djupare i loppislådorna efter spetsar, och kanske även ge applikationer en chans. Ett tryck av La Blouse Roumaine är jag också på jakt efter, tänk så fint att ha över pianot!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page