• Clara Kron

”Han är blek, blodtörstig, aristokratisk och svarthårig”


Titel: Vampyrernas Historia

Förlag: Norstedts

Utgivningsår: 2011

Sidantal: 406

Betyg: 4/5

Recensions-ex: Ja

Vampyrernas historia är en färgstark och djuplodande skildring av vampyrer och vampyrföreställningar genom tiderna. Berättelsen tar sin början med de blodtörstiga avgrundsdemonerna i Mesopotamien och sträcker sig ända fram till vår tids populärkultur. 

Folkliga historier, som lett till verkliga gravöppningar och pålningar, samsas med vetenskapliga rapporter från 1700-talet, skönlitterära skapelser från 1800-talet och dagens föreställningar om vampyrer. Även den rika nordiska vampyrhistorien beskrivs. 

Först och främst, jag älskar vampyrer, älskar mytologi och är barnsligt förtjust i trivial fakta. Med detta sagt kan man räkna ut att jag borde gilla Vampyrernas historia. Och det gör jag, men den är allt annat än trivial. Med tre indelningar; Vampyren i folktron, Vampyren i konst och populärkulturen och Vampyren i människan går Katarina igenom gigantiskt mycket. Trots Katarinas lättillgängliga språk går det inte att komma ifrån att det är en faktabok, med fotnoter och bilder på både gott och ont. Gamla myter och legender samsas med nya uppkomster som True Blood och Twilight. Och det görs snyggt, utan att det tappar fokus.

Den egentliga ”fakta” texten är inte mer än kanske grovt 350 sidor då jag räknat igenom, med register, förord, efterord och bildbilagan borträknad. 350 sidor är verkligen inte mastodont mycket, och detta menar jag på det bästa av sätt. Jag älskar hur hon fått med så mycket på så ”få” sidor och att hon valt ut just det hon har. Men till er som har tid och kan läsa 350 sidor på en kväll, gör inte det. Jag upptäckte att detta är en bok man gärna spär ut lite. För att det är så mycket att lära sig. En faktabok om en kungsliv på 350 sidor, visst, läs den gärna på en kväll. Men denna måste få sjunka in och jäsa lite, läs lite varje dag och lär dig lite varje dag. Låt den ta tid. Jag tror den blir bäst så. Och den är verkligen läsvärd. Alla som läser någon av uppskyn vampyrböcker som finns nu för tiden ordinerar jag att läsa denna bok.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla