top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Gudar, rymden och hajar.

barnb

Åh, äntligen dags för barnboksonsdag! Hurra! Jag har fått hoppa över ett par, då jag har haft full rulle, men detta inlägg är ett jag velat göra sedan jag började med barnboksonsdagarna, nämligen faktaböcker! Jag älskar faktaböcker för barn. Jag tycker de ofta är så himla fina, pedagogiska, en känner sig både smartare och lite nostalgisk efteråt. Perfekt kombo med andra ord. Så i dag har jag valt ut sex favoriter, kolla!


Först ut är denna rosa dröm; Bli en fena på hajar av Owen Davey (Opal, 2017). Färgschemat i denna bok är fullständig perfektion. Jag avskyr hajar och fiskar, egentligen tycker jag att allting i havet är läskigt och obehagligt. Men denna alltså. Så fin, och så lärorik för en bakåtsträvare och fegis som jag. Tillexempel vet jag numer att ”Valhajen tillbringar större delen av sitt liv ensam i öppna hav i tropikerna” och att ”hajars käkar sitter inte fast i resten av skallen. De kan skjuta fram sina käkar när de biter, vilket gör att de når lite längre.” Sorgligt, fascinerande läskigt och på samma gång. Perfekt bok för vetgiriga goreälskande ungar!


Odjuret i labyrinten och andra grekiska myter av Annika Thor och Jakob Wegelius (Bonnier Carlsen, 2016) är precis vad jag har längtat efter ganska länge nu. Dels älskar jag ju allt Jakob Wegelius rör vid, och Annika Thor har alltid varit en fantastisk berättare, och så också här. I denna bok får jag chans att på nytt uppleva de grekiska myterna som jag vagt minns och som borde finnas kodade i mig, men som jag inte skulle kunna återberätta under tvång ens. Jag får i ny skrud träffa Zeus, Afrodite, kung Midas, Ikaros och de andra, och ännu en gång får jag besöka Olympia och de grekiska öarna, och det är ett kärt återseende. De olika myterna är lagom långa för att läsa en per dag, och illustrationerna ackompanjerar texten fint, boken är spännande, har en härlig tyngd och lämnar en berikad. Precis vad en önskar av en bra bok!

Processed with VSCO with c1 preset

Professor Astrokatt i rymden och Professor Astrokatt bland krafter och materia, båda av Dr Dominic Walliman och Ben Newman (Opal, 2015 och 2016) är två fantastiska faktaböcker där Professor Astrokatt är huvudpersonen. Båda böckerna är, som synes, estetisk perfektion. Böckerna är dessutom gigantiska, med matta sidor och en fullständig fröjd att hålla i. I den första boken lär vi oss om allt i rymden, vilket är superlärorikt, men också utlöser rymdångest hos mig personligen, så denna läser jag med skräckblandad förtjusning. Bok nummer två istället gör mig betydligt mer grundad, och fyller luckor med sådant jag verkligen aldrig lärde mig, men förmodligen borde veta mer om. Den ger mig kunskaper om det elektromagnetiska spektrumet, berättar hur snöskor fungerar och förklarar Newtons lag för mig. Att de är några av de snyggaste faktaböckerna på länge förhöjer också min läslust enormt.

Processed with VSCO with c1 preset

Och så till sist Johan Egerkrans Nordiska väsen och Nordiska gudar (B. Wahlströms, 2013 och 2016). Två fantastiskt fina, stora och tunga böcker. För er som uppskattar denna typ av bokporr: tygbeklädda, guldtryck på omslaget och minnesband, mmm! Och fyrfärgstryck, såklart! Väsenboken lär oss om hasfruar, vättar, mylingar, bäckahästar och vittror vars vägar en ska akta sig att bygga sitt hus över. Bland gudarna, vars bok känns mörkare och djupare, större, får vi lära oss om skapelseberättelsen, vi får träffa guarna Oden och Tor, Frej och Freja och Idun, men också läsa om Nidhögg och Hel. Texterna är fina, och det märks att Johan Egerkrans verkligen gjort sin research, men det går inte att värja sig för de fantastiska illustrationerna som förgyller dessa böcker. Fantastiska praktverk som bör finnas i varje hem!


Vissa av böckerna är mottagna från förlagen som recensions-ex. Åsikterna är dock, som alltid, mina egna.

0 kommentarer
bottom of page