top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Grattis på födelsedagen, Eva Lindström!

Idag fyller en av Sveriges mest originella bilderboksskapare 64 år, Eva Lindström. Hon är också den person som flest gånger blivit nominerad till Augustpriset – hela elva gånger! 2013 vann hon också, tillsammans med Ellen Karlsson med boken Snöret, fågeln och jag.

c93b4664-24bc-4157-85fb-c10d2b1cf65d

Eva har varit produktiv i hela mitt levnadsliv, och den bok som jag minns främst från min barndom var den första där Eva stod för både text och bild; Kattmössan. En rysligt spännande bok som jag gärna lyssnade på om och om igen. Till sitt bildspråk skiljer den sig dock en del från Evas senare produktion, den är betydligt mer realistisk, både i färgskala och karaktärsporträttering.

Nu för tiden skulle jag säga att det som är karakteristiskt för Evas böcker är hennes karaktärer som ganska ofta skaver, användandet av färger på ”fel” plats, hur hon blandar djur och människor i böckerna, och ibland gör det svårt för läsaren att veta om det är en människa eller ett djur. Makigheten, avigheten. Men också snällheten, det finns en vänlighet hos karaktärerna, trots att en kanske skulle kunna förvänta sig irritation eller till och med ilska i vissa fall.

xlundshund.jpg.pagespeed.ic.cCAz7tM8sc

Lunds hund tillexempel handlar om mannen Lund vars hund Kulan både är lat, krävande och älskad av Lund. Kulan vill till månen, och Lund bestämmer sig för att bygga en rymdraket.

ollimo_omslag

Olli och Mo har ett otroligt poetiskt språk, och är verkligen ett strålande exempel på hur bild och text lyckat samverkar. Olli och Mo packar kartor och ger sig av på en roadtrip genom karga landskap, vad de söker eller vart de ska är kanske inte det viktigaste. Ollie och Mo är dessutom med på årets bokrea så passa på att förhandsboka den ifall du saknar denna pärla.

27 I Skogen 22-23_fmt

2008 kom I skogen, en berättelsen om tre stycken, varav en har svans, som bor i skogen och det är dem som bestämmer. Men det verkar skogen inte bry sig om, för en dag går träden där ifrån. Och utan träd finns det ingen skog att bestämma i.

apan_och_jag_900_625x653

Apan och jag handlar om en människa vars apkompis ständigt rymmer ifrån henne, och hon blir så klart ledsen varje gång, men sen är det ju så härligt när de finner varandra igen. Som läsare kan en både njuta av den rimmande texten och dessutom finna glädje i att hitta apan på varje uppslag, trots att hon är på rymmen.


9789150100457_200

Min vän Lage handlar om Lage, han är uggla som har flyttat till storstaden för att finna lyckan. Han jobbar som borrare, medan han hänger en del med Janne, som kanske inte är det bästa inflytandet. Lage får sparken från borrfirman till sist, men förutom Janne har Lage en mänskligare kompis och de kommer på att Lage kanske borde starta en flygskola istället.

9789150112467_200

I Jag tycker inte om vatten får vi vara med Alf, som inte tycker om vatten, fastän alla andra verkar älska att bada och plaska och kolla i akvarium. Men han vill ändå vara med. Ligga på soffan och läsa serier medan de andra kollar tillexempel.

Eva har som sagt en stor produktion, och detta är bara ett axplock av mina favoriter. I april kommer en ny bok ut, Musse, vilket blir första gången hon kommer ut på Lilla piratförlaget, vilket skall bli spännande.

Åtminstone ett par Eva Lindström-böcker hör hemma i varje bokhylla!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page