• Clara Kron

”FINDUS! Ska du hålla på och låta sådär så får du vara tyst!”


Titel: Findus flyttar ut

Författare: Sven Nordqvist

Förlag: Opal

Sidantal: 32

Utgivningsår: 2012

Recensions-ex: Nej

Betyg: 4/5

Varje morgon vaknar Pettson på samma sätt, av Findus som hoppar i sängen. Inte nog med att han hoppar heller, han börjar hoppa redan klockan fyra! Pettson blir tokig. Antingen får Findus lova att han slutar upp med hoppandet eller så är det dags för honom att flytta hemifrån. Findus väljer att flytta. Tillsammans inreder de det gamla dasset och tar bort bajstunnan så att Findus inte ska råka landa i den när han hoppar i sängen. Men så när Findus ska gå och lägga sig blir han lite orolig för räven…

Äntligen har jag den i min hand. Efter månader av längtan och uppbyggnad, fantasier och förhoppningar. Jag tyckte givetvis om den, såklart gjorde jag det. Nordqvist levererar som alltid. Bilderna är lika spännande som vanlig och texten är lagom lurig och mjuk.

Gubben är som vanligt och Findus är som vanligt. Kossorna rör sig som vanligt i tavelramarna och det finns alltid något nytt att hitta i varje bild. Det är som det ska, tryggt och utan förnyelse. I alla fall för mig som läsare. För Pettson och Findus förändras situationen dock lite i och med att Findus flyttar hemifrån.

Jag tyckte om boken, såklart gjorde jag det. Och det var som att komma hem, till ett nytt och outforskat äventyr. Men lite, pyttelite, besviken är jag. Det finns egentligen inget som helst belägg för denna besvikelse. Kanske enbart att den inte blev en favorit direkt. Men samtidigt måste jag ju tänka rationellt här, jag har ju inte läst den flera gånger per år i likhet med tillexempel Stackars Pettson, om fem, tio år, kanske även denna är en riktig klassiker för mig.

Just nu är den dock enbart väldigt, väldigt bra. Och det är inte fy skam det heller.

#pettsonfindus #pettsonochfindus

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla