top of page
  • Skribentens bildClara Kron

Fem tv-serier att plöja i helgen

Klockan är efter 17.00 och således måste det väl räkna som helg? Själv ska jag spela skivor i kväll, och i morgon överväger jag en Håkan-fest. Men! Om det inte vore upplägg för dans skulle jag stanna hemma och rita och kolla på tv-serier. Här kommer tips på fem tv-serier med bra kvinnoroller som jag plöjt, sett om eller nyss upptäckt.

Call the Midwife, eller Barnmorskan i East End som den heter på svenska, sände just sitt julavsnitt i England som vanligt. Nya säsongen släpps den 13:e, alltså på söndag. Sverige ligger en säsong efter, så länkar in trailer till säsong sju istället för åtta, men hörni vilken mysig serie detta är! Och hjärtskärande, tårarna fullkomligt sprutar så gott som varje avsnitt. Då och då brukar jag även så om den, perfekt serie att ha på i bakgrunden medan en lagar mat eller målar till exempel. Finns på SVT Play och Netflix.


Miss Fisher’s Murder Mysteries är också ett kostymdrama, en tråd som ni kommer känna igen i detta inlägg. Serien handlar om Miss Fisher och utspelar sig i Australien på 20-talet. Miss Fisher är en, för tiden, mycket frigjord kvinna som går och blir detektiv. Hemvant upplägg med ett brott eller mord per avsnitt att lösa, men ramberättelsen för ändå serien framåt. Alla tre säsonger har just blivit tillgängliga på Netflix så en hinner kolla alla innan spelfilmen släpps senare i år.


På Amasone Prime kan en se två säsonger av den otroligt snygga, och roliga, The Marvelous Mrs. Maisel. Serien utspelar på 50-talet i New York och handlar om Midge Maisel, nyligen lämnad och i startgroparna att bli stand up-komiker. Serien är skriven av Amy Sherman-Palladino som också gjorde Gilmore Girls, så temot är som vanligt högt och allt välskrivet, men mycket grövre, och bättre, än Gilmore Girls.


En annan serie vars nya säsong just har börjat är Outlander. Kostymdrama och fantasy, eller i alla fall magisk realism, i ett. Grundberättelsen handlar om Claire och hennes försök att hitta ett sätt att vara normal med sin man när de båda kommit tillbaka efter tjänst i andra världskriget. De åker på resa till Skottland för att släktforska, och snart har Claire rest 400 år tillbaka i tiden. Det låter jätteflummigt, ja. Men det är så otroligt bra! Första säsongen, som dessutom är aslång, är stundtals kanske onödigt våldsam, men om en ser till att blunda eller kisa mellan fingrarna väl valda ögonblick är en snart fast. De tre första säsongerna finns på Netflix.


Sist ut bland dagens tv-serier är Victoria, vars tredje säsong också kommer på söndag. The Crown i all ära, men här går vi ett århundrade tillbaka och tittar på drottning Victoria i stället. Lite pampigage, lite jobbigare. Serien inleds kring hennes 18-årsdag, när hon förutom att bli myndig, också blir regent över hela Storbritannien, som vid denna tid, på grund av koloniseringen, ju dessutom var gigantiskt. Utöver alla spännande konflikter och statsgrejor är här också strålande romantik med prins Albert! <3


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

I år tyckte jag tyvärr inte alls om julkalender, Jakten på tidskalendern. Jag såg första avsnittet och har sedan inte kunnat ta mig igenom ett helt avsnitt. Jag tycker den bygger på gamla klichéer om

bottom of page